Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
V-курс-519 з / Орган_зац_я бухг. обл_куВолошина / Питання до _спиту з Орг. обл_ку.doc
Скачиваний:
103
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
391.68 Кб
Скачать

1.2. Предмет, метод та завдання організації бухгалтерського обліку

Метоюдисципліни організації бухгалтерського обліку є формування знань про раціональну організацію системи економічної інформації для її використання в процесі прийняття управлінських рішень.

Наука про організацію бухгалтерського обліку знаходиться на стику багатьох дисциплін, які є її базою, а саме: бухгалтерський облік, фінансовий облік, облік у галузях економіки, управлінський облік, аудит, економіка підприємств, аналіз, контроль і ревізія, господарське право, тощо.

Основоположними питаннями для кожної науки є вчення про предмет і

метод.

Предмет організації бухгалтерського облікує забезпечення процесу ведення і функціонування системи бухгалтерського обліку на підприємстві.

Об'єктами організації бухгалтерського облікує документування господарських операцій та документообіг підприємства, фінансова політика, структура облікового підрозділу підприємства і регламентація роботи облікових працівників, організаційне, методичне, правове та технічне забезпечення бухгалтерського обліку.

Особливості складових об'єктів організації бухгалтерського обліку на підприємстві повинні бути врегульовані розпорядчими документами підприємства:

– положенням – про бухгалтерську службу;

– посадовими інструкціями;

– розпорядчим документом з облікової політики;

– графіком документообігу;

– планами проведення інвентаризації тощо.

Складові об’єктів організації обліку законодавством чітко не врегульовані. Кожне підприємство повинно самостійно визначати питання організації обліку з урахуванням норм законодавства та особливостей діяльності суб’єкта господарювання.

Раціональною організацією бухгалтерського обліку вважають таку організацію, за якої облік може найбільш успішно виконувати поставлені перед ним завдання при найменших витратах засобів і праці.

Методом організації бухгалтерського облікує сукупність способів і прийомів, за допомогою яких забезпечують відображення господарської діяльності підприємства в обліку. При цьому використовуються як загальнонаукові методи пізнання (аналіз, синтез, аналогія, тощо), так і специфічні способи (спостереження, анкетування, графічний метод, проектування, тощо).

Елементами методу є:

- документація - відображення господарських операцій в первинних документах, що надає даним бухгалтерського обліку юридичну силу. Документ

письмово підтверджує здійснення господарської операції і є підставою для

відображення її в обліку;

- інвентаризація - спосіб перевірки фактичної наявності матеріальних цінностей і грошових коштів шляхом перерахунку, зважування, обміру з подальшим порівнянням отриманих даних про кількість активів з даними бухгалтерського обліку. За наявності розбіжностей (надлишків або нестач) встановлюють їх причини і винних осіб з відображенням в обліку отриманих результатів у тому місяці, в якому проводили інвентаризацію;

- система бухгалтерських рахунків - призначена для відображення господарських операцій з обліку наявності й руху господарських засобів і їх джерел;

- подвійний запис - спосіб відображення господарських операцій за кореспондуючими рахунками бухгалтерського обліку, при якому дотримуються відповідності записів за дебетом одного рахунку і кредитом іншого рахунку;

- оцінка (грошова) - застосовують для відображення різноманітних господарських засобів в єдиному грошовому вимірнику для узагальнення показників в обліку;

- калькуляція - спосіб підрахунку всіх витрат підприємства, які формують собівартість готової продукції, з тим, щоб скориставшись цим показником, беззбитково визначити відпускну вартість одиниці готової продукції.

Завдання організації бухгалтерського облікувизначаються, виходячи із

завдань бухгалтерського обліку і передбачають:

- вибір методики ведення бухгалтерського обліку;

- вибір технології і техніки ведення бухгалтерського обліку;

- підбір облікового персоналу та забезпечення його роботи.

Виконання завдань організації бухгалтерського обліку з урахуванням особливостей діяльності суб’єкта господарювання забезпечить своєчасне, повне, достовірне та безперервне відображення всіх господарських операцій, здійснених на підприємстві; обробку даних за допомогою відповідних процедур, прийомів і способів відповідно до вихідної інформації; складання на основі отриманого масиву інформаційних даних, зафіксованих у первинних документах, облікових регістрах і бухгалтерській звітності та своєчасне надання цієї інформації зацікавленим користувачам.