Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Долинський район.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Відомі люди

  • Іван Франко — часто бував у с. Лолин, де написав кілька оповідань, а згодом на основі місцевого матеріалу створив драму «Украдене щастя»,

  • Северин Данилович — комісар ЗУНР у Долинському повіті у 1918–1919,

  • Фелікс Сельський — лікар і громадський діяч, голова товариства Народна торгівля. Повітовий лікар Долинського повіту в 1919. Проживав у селі Вигодівка,

  • Ярослав Мельник «Роберт» — провідник ОУН Карпатського краю, загинув біля села Липа 1 листопада 1946 року,

  • Федір Польовий — командир старшинської школи УПА «Олені», загинув біля села Липа 15 жовтня 1944 року.

Природо-охоронні об'єкти Долинщини.

Ботанічна пам'ятка природи урочище «Осій»

Урочище «Осій» знаходиться на схилах однойменної гори (764 м. над р.м.), поблизу селища Вигода на лівобережжі ріки Свіча. Площа становить 13,9 га Малотур’янського лісництва Вигодського держлісгоспу.

Назва «Осій» походить від слова «оса». В сиву давнину на південному схилі гори Осій гніздилося багато диких бджіл і ос. Вперше опис лісового резервату Осій як цікавої та цінної в науковому відношенні ділянки, її флори та фауни подав Йосип Урбанський в 1933 році. За його пропозицією тут був створений резерват. Як природно-заповідна зона загальнодержавного значення створена 14.10.1975р.

Урочище характеризується мішаним листяним пралісом віком 100 років з участю бука, клена та сосни кримської. Середня висота дерев сягає 20 м., середній діаметр 24 см. На південних схилах лісового масиву домінують буки. Вперемішку з буком ростуть дуб, явір, граб, береза. На східних схилах ростуть хвойно-листяні мішані ліси. Крім всіх вище перерахованих листяних порід дерев на цій ділянці ростуть смерека, ялиця біла і ялиця звичайна. Тут знаходиться також осередок реліктової сосни звичайної. На незатінених галявинах росте ліщина, ялівець, а на мокрих і вологих ґрунтах та над водою – плакуча верба, осика, береза, клен, бузина чорна, горобина червона, вовчі ягоди.

На території урочища зустрічаються рідкісні реліктові рослини, які занесені в Червону книгу і можуть взагалі зникнути, такі як лунарія оживаюча, листовик сколопендровий, ведмежа цибуля, підсніжник звичайний та ін. Індивідуальної охорони в резерваті потребує цінна лікарська рослина скополія карніолійська – третинний релікт з родини пасльонових. Вона дуже схожа на беладону звичайну і зовнішнім виглядом, і лікувальними властивостями, і надзвичайною отруйністю.

Об'єкт знаходиться під наглядом Вигодського держлісгоспу.

Гідрологічна пам'ятка природи болото «Ширковець»

Площа якого становить 12 га і знаходиться між селами Старий і Новий Мізунь в улоговині нижньої тераси р.Мізуньки на висоті 500-550 м. над р.м. Створений 14.10.1975 року. Місце знаходження Долинський, Вигодський ДЛГ Мізунське лісництво, болото оліготрофного характеру. Об'єкт знаходиться під наглядом Вигодського держлісгоспу.

«Ширковець» – одне з унікальних карпатських боліт. Для нього характерний горбисто-мочажинний комплекс, який є характерним для Прибалтики - особливо так званий «яружномочажинний» комплекс. Він є рідкісним для України, а для карпатського регіону єдиний. А зростання багна болотного на горбах цього комплексу – рідкісне явище для Карпат. Болото має торфовий поклад глибиною до 2.5м, який формувався 3 тисячі років, складений в нижній частині деревним та деревно-сфагновим торфом.

Болото добре збереглося, так як на прилеглих територіях не проводилось осушення. Аналогів «Ширковцю» в Карпатах немає. Низькорослі сосни із зонтиковидною кроною створюють цікавий, незвичайний для Карпат мальовничий краєвид.

У зв'язку із своєрідністю розвитку цього болота (центрально-оліготрофний) своєрідний і рослинний покрив. На підвищеній частині переважають багново-пухівковосфагнові угрупування із пригніченою сосною. Ці угрупування займають горби горбисто-мочажного комплексу і становлять більше 70 % площі.

Деревний ярус в них утворює пригнічена сосна із зонтиковидною кроною. Сосни, що ростуть на глибокому оліготрофному, бідному на мінеральне живлення торфовищі, мають вік понад 100 років,

Гідрологічна пам'ятка природи болото «Лисак»

Площа якого становить 14.4 га, створений 14.10.1975 року, розташований на території Свічівського лісництва на висоті 800 м. над р.м. і займає улоговину на терасі ріки Свіча, болото оліготрофного характеру. «Лисак» відноситься до рідкісних боліт України, які збереглися лише в Карпатах. Об'єкт знаходиться під наглядом Вигодського держлісгоспу.

Сфагновий торфовий поклад глибиною до 4м. Найбільшу площу займають мезотроні ділянки, оліготрофні ділянки займають незначну площу. В розрідженому деревостані переважає ялина, в трав'яно-чагарниковому ярусі – пухівка звичайна, водянка чорна, журавлина болотна, на підвищених горбах зустрічається журавлина дрібноплода. В моховому покриві домінує сфагнум бурий, зустрічається також сфагнум червоний і білий. Рослинні угрупування такого типу занесені до Зеленої книги України як рідкісні.

В мезотрофній частині, вкритій суцільним сфагновим покривом, виявлені рідкісні види рослин, які занесені до Червоної книги України – осока малоквіткова, шейхцерія болотна,. Із лікарських рослин – бобівник трилистий та два види орхідей – пальчатокорінник Траунштейнера та плямистий, а також деревій звичайний, чорниця, гадючник в'язолистий.