Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

275_дипломне проектування

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
352.97 Кб
Скачать

цюючі студенти за представленням керівника і на підставі рішення кафедри можуть бути відсторонені наказом по інституту від подальшого дипломування.

Дипломний проект або робота мають бути закінчені не пізніше, ніж за вісім днів до встановленого терміну захисту. У закінченому вигляді пояснювальна записка (текстова частина) проекту або робота мають бути переплетені і разом з кресленнями графічної частини підписані студентом. Після узгодження із службою нормоконтролю інституту пояснювальна записка проекту або робота разом з кресленнями надаються консультантам.

Свої зауваження і пропозиції консультанти указують безпосередньо в тексті пояснювальної записки (роботи). У разі принципових зауважень або при відсутності необхідних розрахунків, рішень і т. п. консультант має право не підписувати проект (роботу).

За згоди із зауваженнями і пропозиціями консультанта до пояснювальної записки проекту (роботи) і відповідних креслень вносяться необхідні зміни і доповнення. Текстові зміни і доповнення вписують на полях або на зворотному боці листів пояснювальної записки. Заміна листів із зауваженнями консультанта забороняється.

При незгоді студента із зауваженнями консультанта, автор проекту (роботи) повинен довести на захисті членам ДЕК обґрунтованість свого рішення даного питання.

Керівник підписує всі креслення і записку пояснення дипломного проекту (роботу) після обліку своїх зауважень і зауважень консультантів. Крім того, керівник дає письмовий висновок про проект (роботі) і кваліфікацію студента з точки зору його підготовленості, уміння самостійно ухвалювати технологічні рішення і т. п.

На підставі відгуку керівника і ознайомлення з проектом (роботою) завідувач кафедри геотехнологій і охорони праці приймає рішення про допуск до захисту. Після цього студент отримує напрям на зовнішнє рецензування і здає проект рецензентові.

Дипломний проект (робота) повертається студентові після рецензування не пізніше, ніж за один день до призначеного терміну захисту в ДЕК.

Перед захистом студент зобов’язаний підготувати усну доповідь (на 10– 15 мін) і відповіді на зауваження рецензента.

Захист проекту (положень роботи) відбувається на відкритому засіданні ДЕК. Перед захистом членам ДЕК надається пояснювальна записка проекту (робота), рецензія, висновок керівника, а також довідка деканату про успішність студента. Члени ДЕК оцінюють як якість виконання проекту (роботи), так і якість захисту і в сукупності, з урахуванням відгуків керівника і рецензента, колегіально виносять остаточну ухвалу про оцінку проекту (роботи) і можливості присвоєння студентові кваліфікації гірничого інженера.

У тих випадках, коли захист дипломного проекту (роботи) визнається незадовільним, ДЕК встановлює, чи може студент представити до захисту той же проект (роботу) з доопрацюваннями, обсяг яких визначається комісі-

9

єю, або ж він зобов’язаний розробити проект за новою темою, яка встановлюється кафедрою.

Студенти, що не захистили дипломний проект (роботу), допускаються до повторного захисту протягом трьох років після закінчення терміну навчання.

Студентам, що не захищали дипломний проект (роботу) з поважної причини (документально підтвердженої), термін навчання може бути продовжений до подальшого періоду роботи ДЕК, але не більш ніж на один рік.

10

II. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ ДИПЛОМНИХ ПРОЕКТІВ

II.1 Загальні вказівки

Основним змістом дипломного проекту є пояснювальна записка (текстова частина) проекту, до якої при переплітанні прикладається титульний лист9, список використаної літератури,10 завдання на виконання проекту і за наявності – клопотання підприємства про виконання проекту на дану тему. Графічна частина проекту може бути приведена в пояснювальній записці у вигляді ілюстрацій до тексту, але в основному і обов’язково має бути представ-

лена кресленнями на демонстраційних листах як графічні додатки до записки.11

При розробці проекту слід керуватися загальними для всіх проектів структурою і вимогами до змісту пояснювальної записки проекту і його графічної частини (див. підрозділ 2.2 і 2.3), які можуть бути змінені за узгодженням з керівником і консультантами проекту.

Текстова і графічна частини проекту повинні виконуватися паралельно. Після закінчення кожного розділу пояснювальної записки слід оформити також і графічну частину цього розділу.

При розробці проекту, слід керуватися тільки діючою на даний момент в галузі нормативною документацією: нормами, стандартами, правилами, інструкціями, керівництвами, методичними вказівками, типовими технологічними схемами і т. п. Для обґрунтування ухвалених рішень і інженерних розрахунків допускається застосування довідкової літератури і іншої технічної, учбової або методичної літератури.

Пояснювальна записка повинна в короткій і чіткій формі на інженерному рівні розкривати творчий задум проекту і суть його основних проектних рішень, містити початкові дані для проектування, вимоги до проектних рішень, обґрунтування ухвалених рішень і їх техніко-економічну оцінку, необхідні графічні ілюстрації, методи розрахунку і самі розрахунки, посилання на джерела інформації і т. п.

Загальний стиль викладу пояснювальної записки проекту, особливо його технологічній частині, повинен відповідати стилю проектного документа. Проте при розробці проектно-технічної документації, заходів або рекомендацій, дія яких розповсюджується на період експлуатації шахти, слід дотримуватися оповідного стилю або стилю відповідного нормативного або рекомен-

9Зразок і вказівки по заповненню і титульного листа містяться в роботі [67].

10Список авторів приводять, якщо проект виконаний декількома студентами. Зразок списку авторів і вимоги по його оформленню містяться в роботі [67].

11Ця вимога обумовлена тим, що в дипломних проектах, у відмінності від реальних, креслення пояснювальної записки використовують для пояснення доповіді при публічному захисті проекту.

11

даційного документа.

Розробку дипломного проекту рекомендується здійснювати, керуючись наступною методичною схемою.

РЕФЕРАТ проекту і ЗМІСТ пояснювальної записки оформляють по завершенню роботи над проектом, виготовленні всіх креслень і оформленні пояснювальної записки.

ВВЕДЕННЯ слід підготувати до початку роботи над проектом оскільки в ньому, окрім обґрунтування актуальності теми дипломного проекту і його спеціальної частини, мають бути сформульовані мета проектування, вирішувані завдання і методи вирішення цих завдань, тобто по суті визначені основні напрями і методи проектування.

Розділи 1. КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА РАЙОНУ БУДІВНИЦТВА ШАХТИ і 2. ГЕОЛОГІЧНА ЧАСТИНА виконують за даними переддипломної практики. Гірничо-геологічні і інші відомості, що містяться в цих розділах, є по суті початковими даними для проектування. Рекомендується підготувати ці розділи в період переддипломної практики.

Урозділі 3. ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА проекту вирішуються два головні завдання – проектування безпечної і рентабельної в умовах ринкової економіки технології вуглевидобування.

Під проектними рішеннями по охороні праці слід розуміти вимоги ПБ, реалізовані в проекті. Вимоги до проектних рішень по охороні праці ширше, ніж вимоги ПБ, оскільки включають, як самі вимоги ПБ, так і вказівки де і в якому вигляді вони реалізовані в проекті.

Упроектних рішеннях по охороні праці має бути врахований досвід ведення гірничих робіт в аналогічних з проектними умовами розробки. Для цього використовують дані підприємства по травматизму, профзахворюванням, умовам праці на робочих місцях і т. п.

Аналіз травматизму проводять з метою виявлення причин найбільш значущих по питомій вазі проявів виробничих небезпек або небезпек, прояви яких мають тенденцію до чисельного зростання. Наприклад, за наслідками аналізу встановлено стійке щорічне зростання числа ендогенних пожеж, причиною яких було самозаймання вугілля у виробленому просторі. Це повинно послужити підставою для розробки відповідних вимог до проектних рішень, які слід врахувати при виборі способу підготовки шахтного поля, системи розробки пласта і (або) вимог по розробці і застосуванню заходів при веденні очисних робіт, що передбачають ретельну виїмку вугілля, ізоляцію виробленого простору і т. п.

В рівній мірі слід враховувати і позитивний досвід ведення гірничих робіт. Так, відсутність проявів ендогенної пожежонебезпечності при відробці пласта свідчитиме про ефективність вживаних пожежно-профілактичних заходів, зокрема, якщо застосовувалася його пластова підготовка, обмежувальні вимоги щодо застосування якої регламентовані п. 6.2.3 ПБ. Це може служити обґрунтуванням вимог до проектних рішень, вказуючих на доцільність застосування (збереження) даного комплексу пожежно-профілактичних захо-

12

дів, зокрема в частині застосування виробок пластів.

Для обґрунтування проектних рішень по профілактиці профзахворювань і поліпшенню умов праці використовують відомості про структуру профзахворювань на шахті і паспорта санітарно-технічного стану умов праці на робочих місцях.

Запропоновані на цій основі проектні рішення з охорони праці можуть бути реалізовані у вигляді окремих проектних рішень в технологічній частині проекту і як комплекс заходів в розділі «Охорона праці» або послужити підставою для глибшого і детальнішого опрацьовування цих рішень в спеціальній частині проекту при розробці відповідних рекомендацій, заходів, проектів, паспортів і т. п. Вимоги до цих проектних рішень формулюють в довільній формі без зайвої деталізації самого проектного рішення. Висловлюють суть проектних рішень з посиланням на ПБ і указують, при розробці яких питань (у яких розділах) і в якому вигляді вони будуть реалізовані і представлені в проекті.

Вимоги до проектних рішень по охороні праці при розробці питань технологічної частини проекту досить представити у вигляді переліку параграфів ПБ і (або) пунктів відповідних інструкцій ПБ, вимоги яких слід врахувати при розробці цих питань. При цьому слід обмежитися тільки тими проектними рішеннями, які реалізовані безпосередньо при проектуванні шахти і її основних технологічних процесів. Наприклад, при проектуванні схеми вентиляції таким проектним рішенням для газової шахти може бути виконання (облік) вимог п. 3.5.6 ПБ в частині обмеження низхідного провітрювання очисних виробок.

При проектуванні (обґрунтуванні і виборі) способів розкриття і підготовки шахтного поля викидонебезпечного пласта такими проектними рішеннями можуть бути, наприклад, облік вимог пп. 2.4.6, 2.4.7 ПБ і (або) пп. 1.5.3, 1.5.4, 1.6.2 і 1.6.3 «Інструкцій по безпечному веденню гірничих робіт на пластах, небезпечних по раптових викидах вугілля, породи і газу» [4].

Проектні рішення, у тому числі і по охороні праці, реалізовані при проектуванні шахти і її технологічних процесів, є базовими, визначаючими початковий рівень як рентабельності, так і безпеки виробництва. Так, наприклад, максимальне використання ефекту захисних пластів (правильний вибір порядку розробки пластів в свиті, системи розробки і способу управління покрівлею захисного пласта і т. п.) не тільки зведе до мінімуму витрати на виконання противикидних заходів, але і дозволить істотно збільшити проектне навантаження очисних вибоїв на пласті (пластах), що захищається, що в сукупності поліпшить техніко-економічні показники проектованої шахти.

Цим же завданням відповідатиме застосування нових прогресивних технологій вуглевидобування або способів проведення виробок, сучасного і більш високопродуктивного і безпечного в експлуатації прохідницького і видобувного устаткування, надійніших приладів і апаратури контролю, засобів захисту і т. п.

Всі проектні рішення повинні відповідати реальним умовам виробницт-

13

ва. Не допускається, наприклад, для поліпшення проектних технікоекономічних показників, необґрунтоване, без урахування вимог ПБ і (або) практичного досвіду ведення гірничих робіт, збільшення навантаження на очисний вибій або темпів проведення підготовчих виробок.

Пріоритет вимоги ПБ має бути дотриманий при розробці всіх питань.

Упроектах доопрацювання запасів, реконструкції і об’єднання шахт, що діють, в цілях зменшення обсягів розрахункової частини пояснювальної записки, допускається за узгодженням з керівником проекту прийняти без проведення перевірочного розрахунку транспортне устаткування, підйомні і водовідливні установки і т. п., що існують на шахті (шахтах). Це положення не відноситься до вентиляційних установок і провітрювання шахти в цілому як основи її безпечної експлуатації.

Не слід виконувати розрахунки, в яких немає необхідності для даного проекту. Так, наприклад, для особливо викидонебезпечного пласта виконання вимог п. 1.3.5 «Інструкцій.» [4] по обмеженню швидкості посування очисного вибою і необхідності технологічних перерв між циклами виїмки робить фактично зайвим розрахунок навантаження на очисний вибій по продуктивності виймального механізму. Можливо, необхідний лише перевірочний розрахунок по газовому чиннику.

Урубриці «Техніка безпеки» якого-небудь технологічного процесу перш за все мають бути розглянуті додаткові технічні або технологічні проектні рішення, направлені на забезпечення безпеки. Наприклад, при проектуванні очисних робіт такими рішеннями можуть бути вимоги до спорудження запасних виходів з лави, застосування запобіжної лебідки від ковзання комбайна, оснащенню лави гучномовним зв’язком і т. п.

При цьому, не просто констатуються вимоги ПБ, а указуються основні розміри запасних виходів, періодичність їх устаткування, місце установки і тип запобіжної лебідки, тип апаратури зв’язку і т. п.

Розділ 4. ОХОРОНА ПРАЦІ слід розглядати як додаток до технологічної

частини проекту і введений в дипломний проект для обов’язкового і правильного обліку вимог ПБ12 при розробці проекту.

Окремо формулюють вимоги до спеціальної частини проекту, тобто до рекомендацій, що розробляються, заходам або в цілому до паспорта, проекту

іт. п. Наприклад, для окремих заходів слід вказати в яку проектно-технічну документацію і в якому вигляді (як зміни або доповнення) вони можуть бути включені. При розробці складних і об’ємних документів (наприклад, плану ліквідації аварій, проекту протипожежного захисту і т. п.) необхідно вказати

в якому обсязі (як цілісний документ або у вигляді основних його положень) він буде розроблений і представлений в дипломному проекті13. При необхід-

12Тут і далі під вимогами ПБ слід розуміти також і вимоги відповідних інструкцій [2,3] до

ПБ [1].

13Рекомендується в період переддипломної практики детально ознайомиться із структурою

ізмістом перерахованої та іншої документації шахти.

14

ності слід вказати порядок затвердження розробленої документації14 і додаткову, окрім ПБ, нормативну літературу, яка має бути використана при розробці документації15.

Вимоги до рішень в розділі «Охорона праці» формулюють у вигляді переліку питань, що розробляються, згрупованих по напряму розробки, з вказівкою відповідних пунктів і інструкцій ПБ, що підлягають обліку і що містять деякі проектні рішення (наприклад, проектування протипожежного захисту промплощадки шахти, розрахунок параметрів підземного пожежнозрошувального трубопроводу, проектні вимоги до медичного і гігієнічного забезпечення та ін.), але в основному розробляються технологічні, технічні і санітарно-гігієнічні заходи.

У розділі «Охорона праці» слід обмежитися розробкою питань, переважно технічного і технологічного характеру, що складають основний зміст вказаних вище документів.

Перелік питань, що підлягають розробці в розділі «Охорона праці», є загальним для всіх проектів і залежно від теми проекту, природних небезпек і шкідливостей проектованої шахти і т. п. може бути доповнений і змінений за узгодженням з керівником проекту.

Питання, прийняті до розробки в спеціальній частині проекту, в розділі «Охорона праці» не розглядаються.

Розділ 5. СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА проекту виконується за окремим планом, узгодженим з керівником проекту. Загальною вимогою до спеціальної частини проекту є детальне і глибоке опрацьовування всіх даних питань. При розробці проектів, паспортів і т. п. слід прагнути до максимально можливої відповідності структури і змісту документа, що розробляється, реальному документу.

Розділ 6. ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА проекту дозволяє визначити ефективність ухвалених технічних і технологічних рішень і сформувати бізнесплан підприємства.

ВИСНОВОК готують після закінчення і на підставі результатів виконання всіх розділів проекту.

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ готують в процесі роботи над проектом в порядку черговості посилань на джерела інформації.

Додатки А, Б, В і т. д. готують в процесі роботи над проектом і включають в них матеріали, що не увійшли до основних розділів проекту.

14Кожен проект, паспорт, заходи і т. п. має певний порядок затвердження. Якщо розроблений документ або доповнення (зміни) до документа містять нові рішення, то можливо необхідний додатковий розгляд цих рішень на НТС шахти або виробничого об'єднання але видобутку вугілля (ГХК), узгодження з МакНДІ, НІГД або іншим галузевим НДІ, отримання дозволу територіального управління Держнаглядохоронпраці і т. п.

15До нормативної літератури слід відносити різні басейнові і галузеві інструкції, керівництва, технологічні схеми і т. п.

15

II.2 Структура і зміст пояснювальної записки проекту

У пропонованій нижче структурі пояснювальної записки обов’язковим є збереження структури на рівні складових її частин і розділів. Структура і зміст самих розділів може бути скоректована залежно від теми проекту, його спеціальної частини, природних небезпек проектованого об’єкту і т. п. Обсяг розділів пояснювальної записки носить рекомендаційний характер16. Регламентується тільки загальний обсяг записки без урахування обсягу додатків.

РЕФЕРАТ

Вимоги до реферату і зразок його оформлення приведені в роботі [68].

ЗМІСТ

Оформлення змісту (зміст) проекту повинне відповідати вимогам, що пред’являються до технічної документації. Зразок оформлення змісту приведений в роботі [68].17

ВВЕДЕННЯ (1-2 с)

Обґрунтовують актуальність теми проекту і його спеціальної частини. Указують мету проектування, вирішувані завдання і методи вирішення цих завдань.

1. КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА РАЙОНУ БУДІВНИЦТВА ШАХТИ (2-3 с)

Географічна і адміністративна характеристика району проектованої шахти, наявність найближчих населених пунктів гірничодобувних підприємств, залізничних колій і шосейних доріг.

Характеристика рельєфу місцевості, наявність балок, річок, струмків, водоймищ, максимальні і мінімальні абсолютні відмітки поверхні землі. Кліматичні умови району.

2. ГЕОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

(4-7 с)

2.1 Геологія родовища і шахтного поля

16Об'єм даний в сторінках комп'ютерного набору при розмірі шрифту Times New Roman 14 і одинарному міжрядковому інтервалі.

17При комп'ютерному наборі і заповненні реферату і змісту проекту рекомендується використовувати їх електронні шаблони, наявні на кафедрі.

16

Місцеположення проектованої шахти відносно родовища. Короткі відомості про стратиграфію. Короткий опис товщі гірських порід, що складають родовище. Їх потужність, умови залягання, тектонічна порушеність, кліваж.

2.2 Характеристика вугільних пластів, порід ґрунту і покрівлі

Дані про вугільні пласти: синоніміка і найменування пластів, кут падіння, потужність і відстань між пластами, будова пластів, марка вугілля, вихід летючих речовин, зміст сірки, теплота згорання, зольність, вологість, щільність, міцність, опірність руйнуванню, природна газоносність, газопрояви, пилуватість пластів і небезпека по вибуховості вугільного пилу, схильність до самозаймання, ударо- і викидонебезпечність.

Відомості про бічні породи пластів: найменування, міцність, стійкість, обвалюваність, стійкість ґрунту, схильність до здимання.

Характеристики пластів представляються у вигляді зведеної таблиці.

2.3 Гідрогеологічні умови шахтного поля

Перераховуються всі водоносні горизонти, дається їх характеристика (потужність, величина напору, питомий дебіт) з виділенням основних водоносних горизонтів, які можу справляти вплив на ведення підготовчих і очисних робіт. Указується очікувана притока води в шахту при розвитку гірничих робіт. Аналізується можливість прориву води в гірничі виробки з наземних водоймищ, затоплених виробок.

2.4 Межі і розміри шахтного поля. Запаси вугілля в прийнятих ме-

жах

Встановлюються або уточнюються межі шахтного поля, указуються межі сусідніх шахт, визначаються розміри шахтного поля по падінню і

простяганню.

На підставі фактичних матеріалів за даними розвідки підраховуються балансові запаси вугілля в шахтному полі, розраховуються втрати вугілля і визначаються промислові запаси.

3. ТЕХНОЛОГІЧНА ЧАСТИНА

(30-40 с)

3.1 Аналіз вузьких місць в роботі шахти і шляхи їх усунення

Аналізується пропускна спроможність основних ланок шахти: поверхневий комплекс; вентиляція; підйом; приствольний двір; підземний транспорт; очисні роботи (основою може служити обґрунтування виробничої потужності шахти).

3.2 Аналіз травматизму і професійних захворювань

Встановлюють достатній (достовірний) період часу для проведення аналізу травматизму. Прийнявши за основу достовірне число нещасних випад-

17

ків, виконують аналіз травматизму. З використанням даних про травматизм за достовірний період часу виконують аналіз по видах небезпек (видам травматизму), тобто визначають структуру травматизму. Для найбільш значущих по питомій вазі видів небезпек або небезпек, що мають тенденцію до збільшення, виконують аналіз по основних причинах травматизму.

Аналізують структуру професійних захворювань і стан умов праці гірників. Розробляють відповідні вимоги до проектних рішень.

При необхідності розробляють вимоги до проектних рішень, що дозволяють врахувати позитивний досвід роботи шахти в питаннях безпеки ведення гірничих робіт.

3.3Вимоги ПБ до проектних рішень технологічної частини дипломного проекту і розробка заходів щодо їх реалізації

Визначають параграфи ПБ, вимоги яких слід врахувати при розробці питань технологічної частини проекту. По кожному з розділів технологічної частини групують питання по основних напрямах розробки, приводять перелік параграфів ПБ і відповідних «Інструкцій…» [2,3,4] до цих параграфів і розробляють заходи щодо їх реалізації.

3.4Виробнича потужність шахти

Обґрунтовується річна потужність шахти на базі аналізу вузьких місць або розрахунків по відомих методиках. Визначається термін служби шахти.

3.5 Режим роботи шахти

Число робочих днів в році. Число робочих змін по видобуванню, ремонту устаткування, противикидних та інших заходах. Форма організації праці на очисних і підготовчих роботах.

3.6 Очисні роботи

3.6.1Вибір механізації очисних робіт і складання паспорта управління покрівлею і кріплення очисного вибою.

Застосування виїмкових комплексів. Тип комплексу, ширина виїмкової смуги, розміри і спосіб виїмки ніш, тип конвеєра, спосіб пересування, годинна продуктивність. Механізоване кріплення – конструкція, спосіб пересування і управління, автоматизація. Вимоги безпеки.

Застосування комбайнів і стругів з індивідуальним кріпленням. Спосіб доставки лісоматеріалів в лаву. Паспорт кріплення очисного вибою і його обґрунтування. Спосіб зведення постійного привибійного кріплення, тип стояків. Обґрунтування способу управління покрівлею, послідовність ведення робіт по управлінню покрівлею. Спеціальні заходи щодо зміцнення і знеміцнення порід покрівлі.

3.6.2Визначення навантаження на очисний вибій.

Навантаження на очисний вибій по продуктивності виймального механізму. Перевірка можливого навантаження по газовому чиннику проводиться в

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]