Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

275_дипломне проектування

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
352.97 Кб
Скачать

троенергії з вказівкою машин і механізмів (приймачів струму), довжин, перетинів і марок кабелів, типів апаратури, величини установок захисту і мережі заземлення шахти. Для шахт крутого падіння з переважанням пневмоенергії викреслюється схема каналізації пневмоенергії по шахті.

Лист 8. Лист по спеціальній частині проекту.

Лист 9. Звідні основні техніко-економічні показники проекту в зіставленні з аналогічними показниками діючої шахти.

29

III. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ ДИПЛОМНИХ РОБІТ

III.1 Структура дипломних робіт

Дипломна робота в переплетеному вигляді складається з титульного листа25, завдання на виконання роботи, клопотання підприємства про виконання роботи на задану тему (при його наявності)26 і власне самої роботи. Зміст роботи умовно розділяють на текстову і графічну частини. До текстової частини відносяться описи, пояснення, розрахунки і т. п. Графічна частина може містити креслення, розроблені в результаті виконання роботи, але в більшості випадків складається з різного роду ілюстрацій, необхідних дня пояснення текстового змісту роботи.

Структура роботи в загальному вигляді включає РЕФЕРАТ ЗМІСТ ВВЕДЕННЯ

Розділи 1, 2, 3 і т. д. (основна частина роботи) ВИСНОВОК ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ (на джерела інформації) Додатки А, Б, В і т. д.

У приведеній структурі роботи обов’язковим є збереження структури на рівні складових її частин і розділів. Структура самих розділів визначається планом роботи. Але кожен розділ повинен мати не менше двох підрозділів. Обсяг розділів роботи не регламентується. Регламентується тільки загальний обсяг роботи без урахування обсягу додатків.

III.2 Зміст дипломних робіт

Кожна дипломна робота виконується по розгорненому плану, складеному за участю керівника роботи. Конкретний зміст дипломної роботи визначається її тематичною спрямованістю, вирішуваними в роботі завданнями, методами вирішення цих завдань і т. п. Загальною вимогою до дипломної роботи є спрямованість всіх вирішуваних завдань на отримання нового і достовірного наукового або практичного результату.

При виконанні роботи перевага повинна віддаватися нормативній, довідковій та іншій спеціальній науково-технічній літературі. Застосування учбової і навчально-методичної літератури допускається як виняток. Переписування тексту з книг і інших літературних джерел допускається тільки у ви-

25Зразок і вимоги до заповнення і титульного листа містяться в роботі [67].

26Клопотання оформляється в довільній формі на ім’я завідувача кафедри геотехнологій і охорони праці від імені одного з перших керівників підприємства. Зразок оформлення клопотання міститься в роботі [67].

30

гляді коротких цитат для обґрунтування певного питання. Матеріал в роботі повинен висловлюватися чітко, в логічній послідовності з достатньою аргументацією схвалюваних рішень. Стислість і точність формулювань повинні унеможливлювати неоднозначного їх тлумачення.

Основний стиль викладу матеріалу роботи повинен відповідати стилю науково-дослідного звіту. При описі експериментів (методики експериментів), технології, принципу роботи і т. п. слід дотримуватися оповідного стилю. Якщо виходом по роботі є рекомендації або заходи, то слід дотримуватися стилю відповідного рекомендаційного або нормативного документа.

При виконанні роботи слід керуватися наступною методичною схемою. РЕФЕРАТ і ЗМІСТ готують після оформлення решти всієї частини робо-

ти. Оформлення змісту повинне відповідати вимогам, що пред’являються до технічної документації. Вимоги до реферату і зразки оформлення змісту і реферату приведені в роботі [68].

У ВВЕДЕННІ рекомендується коротко обґрунтувати виконання роботи на задану тему, показати призначення (плановане застосування) результатів роботи, вказати, що послужило початковими даними для виконання роботи і т. п.

Розділи 1, 2, 3 і т. д. мають бути присвячені вирішенню поставлених в роботі завдань. Зміст цих розділів визначається планом виконання роботи. Але загальною вимогою є наявність виводів по кожному з розділів. У виводах (їх може бути декілька) мають бути коротко сформульовані як проміжні, так і остаточні результати, отримані в розділі. В рамках рішення однієї задачі до проміжних результатів можна віднести, наприклад, обґрунтування критерію оцінки якого або процесу, а до остаточних – результати цієї оцінки. У виводах, бажано вказати з використанням яких даних, методів і т. п. отриманий той або інший результат.

ВИСНОВОК готують по закінченню і на підставі основних результатів роботи. Результати роботи висловлюють в короткій формі без зайвої деталізації і дослівного повторення виводів по розділах. Відзначають, чим завершена робота і висловлюють пропозиції по використанню (впровадженню) розроблених рекомендацій, заходів, технічних і технологічних рішень та ін.

Для науково-дослідних робіт, що виконуються в рамках госпдоговірних НДР кафедри, указують чергові етапи виконання НДР з досліджуваного питання. Використання (впровадження) результатів роботи має бути підтверджене відповідним актом. При необхідності визначають основні напрями подальших досліджень (розробок) по темі роботи або обґрунтовують необхідність припинення подальших досліджень в цьому напрямі.

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ готують в процесі виконання роботи в порядку черговості посилань на джерела інформації. Перелік посилань повинен відповідати вимогам, що пред’являються до бібліографічного опису джерел інформації. Число посилань обмежується їх фактичною необхідністю.

Додатки А, Б, В і т. д. готують в процесі виконання роботи і включають в них матеріали роботи, що не увійшли до основної частини. Число і обсяг

31

додатків не регламентується. Зміст і оформлення додатків повинні відповідати вимогам, що пред’являються до відповідних додатків технічної документації.

Графічна частина роботи, окрім креслень, може бути представлена всіма іншими видами ілюстрацій (малюнками, схемами, графіками, діаграмами, номограмами, фотографіями та ін.). Як правило, всі ілюстрації мають бути представлені в текстовій частині роботи. Масштабні креслення можуть бути оформлені у вигляді додатків до роботи або, як виняток, представлені тільки на демонстраційних листах. На ці ілюстрації в тексті роботи роблять додаткові посилання у вигляді приміток. На демонстраційних листах представляють також (дублюють) ілюстрації, необхідні для пояснення доповіді.

32

IV. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1.Правила безпеки у вугільних шахтах. ДНАОП 1.1.30-1.01-00. – Харків, 2004. – 196 с.

2.Збірник інструкцій до Правил безпеки у вугільних шахтах. Т. 1. – К.,

2003. – 480 с.

3.Збірник інструкцій до Правил безпеки у вугільних шахтах. Т. 2. – К.,

1996. – 425 с.

4.Инструкция по безопасному ведению горных работ на пластах, опасных по внезапным выбросам угля, породы и газа. М., 1989 – 191 с.

5.Единые правила безопасности при взрывных работах. – К.: Норматив, 1992. 171с.

6.Инструкция по применению сотрясательного взрывания в угольных шахтах Украины. – Макеевка–Донбасс: МакНИИ, 1994. – 46 с.

7.Правила технической эксплуатации угольных и сланцевых шахт. – М:

Недра. 1976. – 303 с.

8.Нормы технологического проектирования угольных и сланцевых шахт (с изменениями). – М.: Минуглепром СССР, 1987. – 70 с.

9.Указания по рациональному расположению, охране и подержанию горных выработок на угольных шахтах СССР. – Л.: ВНИМИ, 1986, – 222 с.

10.Машины и оборудование для угольных шахт: Справочник / Под ред. В. Н. Хорина. – М.: Недра, 1982. – 424 с.

11.Технология подземной разработки пластовых месторождений полезных ископаемых / А. С. Бурчаков, Н. К. Гринько, Д. В. Дорохов. – М.: Недра,

1983. – 487 с.

12.Бурчаков А. С, Гринько Н. К., Черняк И. Л. Процессы подземных горных работ. – М.: Недра, 1982. – 424 с.

13.Задачник по подземной разработке угольных месторождений / Под ред. К. Ф. Сапицкого. – М.: Недра, 1981. – 309 с.

14.Способы вскрытия, подготовки и системы разработки шахтных полей / Б. Ф. Братченко, М. И. Устинов, Л. Н. Гапонович. – М.: Недра. 1985. - 495 с.

15.Типовые паспорта управления кровлей и крепления очистных забоев с применением индивидуальных металлических крепей нового технического уровня. – Донецк: ДонУГИ, 1985. – 98 с.

16.Бурчаков А. С, Малкин А. С, Устинов М. И. Проектирование шахт. – М.:

Недра, 1985. – 339 с.

17.Прогрессивные технологические схемы разработки пластов на угольных шахтах: В 2 т. – М.: ИГД Скочинского, 1979. – Т. 1–2. – 578 с.

18.Унифицированные типовые сечения горных выработок: В 3 т. – Киев:

Будівельник, 1971, 1972. – Т. 1-3. – 1250 с.

19.Единые нормы и расценки. Горнопроходческие работы. – М.: Госстрой-

издат, 1988. – 208 с.

33

20.Григорьев В. Н., Дъяков В. А., Пухов Ю. С. Транспортные машины для подземных разработок. – М.: Недра, 1984. – 384 с.

21.Укрупненные комплексные нормы выработки для шахт Донецкого и Львовско-Волынского угольных бассейнов. – М.: МУП СССР, 1988. –

586 с

22.Нормативы нагрузки на очистные забои действующих угольных шахт при различных горно-геологических условиях и средствах механизации выемки. - М.: МУПСССР, 1982. – 48 с.

23.Нормативы нагрузки на очистные забои, оборудованные механизиро-

ванными комплексами повышенного технического уровня, ИГД им. А. А. Скочинского. – М.: Недра, 1989. – 59 с.

24.Инструкция о порядке ликвидации и консервации предприятий по добыче полезных ископаемых (в части обеспечения безопасности, рационального использования и охраны недр). Сборник руководящих материалов по охране недр при разработке месторождений полезных ископаемых. – М.: Недра, 1987. – с. 221241 с.

25.Альбом схем вскрытия, подготовки и систем разработки пологих пластов на больших глубинах с расположением выработок в разгруженных зонах. М.: ИГД им. А. А. Скочинского, 1990. – 168 с.

26.Технология подземной разработки пластовых месторождений полезных

ископаемых: Учебн. для вузов / Д. В. Дорохов, В. И. Сивохин, И. С. Костюк и др. Под общ. ред. Д. В. Дорохова. – Донецк: ДонГТУ,

1997. – 344 с.

27.Кошелев К. В., Петренко Ю. А. Новиков А. О. Охрана и ремонт горных выработок/ Под ред. К. В Кошелева – М.: Недра,1990. – 218с.

28.Производственные процессы в очистных забоях угольных шахт / Под ред. И. Ф. Ярембаша. – Донецк, ДонГТУ, 1998. – 184 с.

29.Кияшко И. А. Процессы подземных горных работ. Учебник. – 2-е изд. перераб. и доп. – К.: Вища школа, 1992. – 335 с.

30.Воспроизводство скрытых и подготовительных запасов угля на шахтах.

– М.: Недра, 1990. – 352с.

31.Методические положения выбора и применения очистных механизированных комплексов в угольных шахтах. – М.: МУП СССР, 1990. – 268 с.

32. Машины и оборудование для шахт и

рудников: Справочник/

С. Х. Клорикьян, В. В. Старичнева, М. А. Сребный и др. – М.: Издатель-

ство Московского государственного горного

университета. – 1994. –

471 с.

33.Основы проектирования технологии безлюдной выемки угля: Учебн. пособие/ К. Ф. Сапицкий, В. Д. Мороз. – К.: УМКВО, 1991 -132 с.

34.Пособие по решению практических задач в курсе «Процессы подземных горных работ». Часть 2. Установление нагрузки на очистной забой при выемке угля комбайнами./Под ред. И. Ф. ЯрембашаДонецк, ДонГТУ,

2000. – 126 с.

35.Мухин Е. П. и др. Управление кровлей и крепление очистных забоев с

34

индивидуальной крепью. – К.: Техника, 1994. – 190с.

36.Каретников В. Н., Клейменов В. Б., Нуждихин А. Г. Крепление капитальных и подготовительных горных выработок: Справочник. – М.: Не-

дра, 1989. – 511с.

37.Инструкция по управлению горным давлением в очистных и подготовительных выработках при разработке угольных пластов с углами падения свыше 35°. – Донецк, МУП УССР, ДонУГИ, 1988. – 285 с.

38.Сапицкий К. Ф. и др. Технология выемки весьма тонких пластов скреперостругами. – К.: Техника, 1989. – 192 с.

39.Основные положения по проектированию подземного транспорта новых действующих шахт. – М.: МУП СССР, 1986. – 356 с.

40.Подземный транспорт шахт и рудников: Справочник./ Под общ. Ред. Г. Я. Пейсаховича, И. П. Ремизова – М.: Недра, 1985. – 565 с.

41.Методические указания по составлению технической документации по безопасной разработке пластов, склонных к газодинамическим явлениям на шахтах Донецкого бассейна / Сост.: А. И. Бобров, А. В. Агафонов, И. А. Новичихин и др.

42.Методические рекомендации по планированию развития горных работ на выбросоопасных пластах в зонах влияния очистных выработок соседних пластов на шахтах Донбасса. – Донецк, – 1987. – 47 с.

43.Временное руководство по предотвращению газодинамических явлений на крутых пластах, одновременно склонных к внезапным выбросам и обрушениям (высыпаниям) угля. – Макеевка, 1994. – 68 с.

44.Руководство по проектированию вентиляции угольных шахт. – К., 1994.

311 с.

45.Руководство по дегазации угольных шахт. – М., 1990. – 186 с.

46.Единая методика прогнозирования температурных условий в угольных шахтах. Макеевка–Донбасс, 1979. – 196 с.

47.Руководство по выбору горнотехнических способов нормализации климатических условий на выемочных участках глубоких шахт. – Макеевка

Донбасс: МакНИИ, 1994. – 44 с.

48.Экспресс – методика прогнозирования температуры воздуха в выработках глубоких шахт Донбасса. – Макеевка – Донбасс: МакНИИ, 1985. –

59 с.

49.Щербань А. Н., Кремнев О. А., Журавленко В. Я. Руководство по регулированию теплового режима шахт. – М.: «Недра», 1997. – 359 с.

50.Руководство по борьбе с пылью и пылевзрывозащите в угольных шах-

тах. – М., 1990. – 150 с.

51.Руководство по борьбе с пылью в угольных и сланцевых шахтах. – М.:

Недра, 1979. – 319 с.

52. Средства комплексного обеспылевания горных предприятий / И. Г. Ищук, Г. А. Поздняков и др. – М.: Недра, 1991. – 256 с.

53.Николин В. И., Заболотный А. Г., Лунев С. Г. Современные представления природы выбросоопасности и механизма выбросов как научной ос-

35

новы безопасности труда, 1999. – 96 с.

54.Николин В. И., Васильчук М. П. Прогнозирование и устранения выбросопасности при разработке угольных месторождений. Липецк: Липецкое издательство Госкомпечати, 1997. – 496 с.

55.Николин В. И., Александров С. Н. Проблемы безопасной разработки выбросоопасных пластов (борьба с внезапными выбросам в шахтах).: Учебное пособие. – К.: УМК ВО, 1990. – 156 с.

56.Защита от шума и вибраций на предприятиях угольной промышленно-

сти.: Справочное

пособие / Ю. В. Флавицкий, Л. А. Гешлин,

И. Г. Резников и др.

Под ред. Ю. В. Флавицкого – М.: Недра, 1990. –

368с.

57.Красавин А. П. Защита окружающей среды в угольной промышленно-

сти. - М.: Недра, 199. – 221с.

58.Единые правила охраны недр при разработке месторождений твердых полезных ископаемых. – М.: Недра, 1987. – 60 с.

59.Природоохранные нормы и правила проектирования. Справочник, – М.: Стройиздат, 1990. – 52 с.

60.Крот В. И., Новикова О. Ф., Стариченко А. Л. и др. Положение о системе стимулирования охраны труда на предприятии. – Донецк: ИЭП НАН Украины, 1999. –.44 с.

61.Методические указания к расчету подземного пожарно-оросительного трубопровода и размещению первичных средств пожаротушения в шахте (для дипломного проектирования студентов горных специальностей) / Сост.: Н. В. Игнатович, О. К. Помазан, А. А. Жигулин, А. А. Василец – Донецк, ДонГТУ, 1997. – 26 с.

62.Методические указания для дипломного проектирования по курсу «Охрана труда» по расчету уровней шума и вибраций на рабочих местах и выбору средств защиты (для студентов горных специальностей) / Сост.: Н. В. Игнатович. - Донецк: ДонГТУ. 1998. – 31 с.

63.Методические указания к выполнению раздела «Проветривания шахт» в дипломном проекте (для студентов горных специальностей) / Сост.: Б. Н. Медведев, В. А. Стукало, Н. С. Почтаренко, А. П. Тельной – Донецк: ДонГТУ, 1999. – 52 с.

64.Методические указания к изображению схем вентиляции шахт (для студентов горных специальностей) / Сост.: Д. Н. Пастернак, В. А. Стукало - Донецк: ДПИ, 1989. – 16 с.

65.Методические указания к проектированию клетевых подъемов и проверочным расчетам подъемных установок при реконструкции шахт и доработки промышленных запасов (для студентов специальностей 0202, 0506 и 0634)/ Сост.: Н. И. Яценко, В. В, Гулиню. – Донецк: ДПИ, 1988. –

24с.

66.Методические указания к выполнению курсовых проектов и работ по охране труда в гірничой промышленности (для студентов специальности

БТД) / Сост.: В. И. Николин, В. В. Яйло, Б. В. Прокопенко,

36

А. А. Василец. – Донецк: ДонГТУ, 2002. – 23 с.

67.Методичні вказівки з оформлення і захисту студентських робіт. / Сост. О. О.Ісаєнков, Я. О. Ляшок. Красноармійськ. 2003. – 53 с.

37

Додаток А

Теми спеціальної частини проектів, що рекомендуються

1.Проект протипожежного захисту шахти.

2.Паспорт проведення і кріплення підготовчої виробки.

3.Паспорт виїмкової дільниці.

4.Комплекс заходів для безпечної розробки викидонебезпечного пласта.

5.Паспорт розкриття викидонебезпечного пласта.

6.Заходи (паспорт заходів) щодо боротьби з раптовими викидами (ГДЯ) при проведенні підготовчої виробки.

7.Заходи (паспорт заходів) щодо боротьби з раптовими викидами (ГДЯ) в очисній виробці.

8.Проект вентиляції нової шахти.

9.Проект вентиляції на період доопрацювання запасів шахти.

10.Дегазація джерел метановиділення на шахті, виїмковій дільниці, підготовчій виробці.

11.Проект ізольованого відведення метану з виробленого простору за межі виймальної дільниці шахти.

12.Схема комплексної дегазації шахти і використання отриманого метану.

13.Заходи щодо попередження і локалізації вибухів вугільного пилу.

14.Проект ведення гірничих робіт в зонах, небезпечних по проривах води.

15.Проект консервації або ліквідації стовбура при закритті шахти, що забезпечує його довготривалу стійкість і екологічну безпеку.

16.План ліквідації аварій.

17.Заходи щодо комплексного знепилювання повітря.

18.Паспорт санітарно-технічного стану умов.

19.Проект на експлуатацію, гасіння і розробку порідних відвалів.

20.Положення про систему управління охороною праці, службу охорони праці і нарядну систему.

21.Заходи щодо нормалізації теплових умов на виймальній дільниці (при проведенні підготовчої виробки).

22.Заходи щодо вдосконалення провітрювання шахти з урахуванням доопрацювання запасів на основі використання програмних комплексів для ПЕОМ.

23.Прогноз газоносності нової шахти або на період доопрацювання запасів.

24.Прогноз температури повітря нової шахти або на період доопрацювання запасів.

25.Розрахунок витрати повітря для провітрювання шахти (при доопрацюванні запасів).

26.Комплекс заходів щодо боротьби з шумом (вібрацією) на робочих мі-

38

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]