Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

275_дипломне проектування

.pdf
Скачиваний:
13
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
352.97 Кб
Скачать

розділі 3.15.

3.6.3 Визначення довжини лави.

Довжина лави вибирається враховуючи: навантаження на очисний вибій, гірничо-геологічні умови залягання пласта, досвід роботи в даних умовах з урахуванням надійності вживаного устаткування і типової довжини механізованого комплексу. Рекомендується при виборі довжини лави коректувати її довжину для забезпечення виконання числа циклів в ній в перебігу доби кратному 3 [69]

3.6.4 Розробка графіка організації робіт в очисному вибої.

Загальна організація роботи в лаві, складання планограми виконання процесів в лаві і графіка виходів робочих. Опис прийнятої організації робіт в лаві. Вимоги безпеки.

3.6.5 Розрахунок техніко-економічних показників по очисному вибою. Розрахунок складу бригади в добу і зміну, складання комплексної нор-

ми. Розрахунок штату робочих по лаві (по здобичі і ремонту), фонду заробітної плати і розрахунок комплексної розцінки. Продуктивність праці по лаві. Таблиця витрати матеріалів на добу: металічне кріплення, лісоматеріали, вибухові речовини, мастило і інші матеріали. Витрати на матеріали, амортизаційні відрахування і електроенергія на 1 т здобичі по очисному вибою. Собівартість 1т вугілля по очисному вибою.

3.7 Система розробки

3.7.1 Вибір і обґрунтування системи розробки і її параметрів.

На підставі гірничо-геологічних і гірничотехнічних чинників здійснюється вибір і обґрунтування системи розробки для всіх пластів в шахтному полі, проте детальне обґрунтування і проектування проводиться для одного пласта.

Розраховуються або обґрунтовуються параметри системи розробки: взаємне випередження лав при спарених лавах або на пластах, що зближують, раціональні розміри виймального поля та ін. Розробляються конструкції сполучень виробок (після вибору місця їх розташування і виду транспорту по ним). Заходи безпеки.

3.7.2 Обґрунтування способу підготовки стовпів.

Це питання розглядається тільки для стовпових і комбінованих систем розробки. Вирішуються питання вибору способу орієнтування виїмкових виробок щодо елементів залягання пласта, способу розташування щодо виробленого простору і способу їх проведення (вузьким, широким вибоями або спареними виробками). Вирішується питання про можливість повторного використання виробок. Заходи безпеки.

3.7.3 Обґрунтування засобів транспорту на дільниці.

Виходячи з величини вантажопотоку вугілля, породи і матеріалів на дільниці і способу проведення виймальних виробок відносно залягання пласта (за ізогипсою або за напрямком) проводиться вибір і обґрунтування основного і допоміжного транспорту по дільничних виробках на підставі технічних

19

характеристик транспортних засобів. Приводиться організація транспортних робіт. Заходи безпеки.

3.7.4Розташування, площа перетину, вид кріплення і спосіб охорони виробок на дільниці.

Приводиться перелік всіх підготовчих і нарізних виробок на дільниці, вибирається раціональний тип і щільність кріплення для кожної з них, місце розташування відносно пласта, визначається площа їх перетину. Вибирається спосіб охорони виробок і його параметри – ширина бутових або литих смуг, розмір ціликів, щільність органного кріплення, смуг з БЗБТ та ін. При розташуванні виробок у вміщуючих породах визначаються відстані від виробки до пласта і кромки вугільного масиву. Обґрунтовується необхідність установки кріплення посилення у виробках в зоні впливу очисних робіт, приводиться його конструктивне обґрунтування.

3.7.5Обґрунтування схеми провітрювання дільниці.

Вибирається і обґрунтовується схема провітрювання дільниці – прямоточна, зворотно-поступальна або комбінована з підсвіженням з відособленим або послідовним провітрюванням лав. Обґрунтовується необхідність застосування дегазації пласта і суміжних вугільних пластів (пропластків) або ізольованого відведення метану з виробленого простору. Вибирається місце установки вентиляторів місцевого провітрювання.

3.8 Підготовчі роботи

3.8.1 Вибір технологічної схеми проведення виробок.

Спосіб проведення, напрям відносно елементів залягання родовища, механізація робіт по вугіллю і породі, кріплення, транспорт вугілля і породи із вибою. Доставка матеріалів. Спосіб провітрювання вибою, заходи щодо запобігання раптовим викидам вугілля, породи і газу. Тимчасове кріплення.

3.8.2 Складання паспорта проведення виробки.

Обґрунтування площі перетину в проходці і в світлу, виду кріплення, типу і матеріалу кріплення і затягування, щільності кріплення, величини заходки по вугіллю і породі. Посування за цикл і добу. Планограма робіт і графік виходів. Техніка безпеки при проведенні виробки.

3.8.3 Розрахунок техніко-економічних показників проведення виробки Розрахунок складу комплексної бригади, норми виробки і розцінки. Витрата і вартість матеріалів на проведення 1м виробки (лісоматеріали, металічне кріплення, рейки, затягування, вибухові речовини і засоби підривання, змащувальні та інші матеріали). Витрата і вартість електроенергії на проведення, транспорт і провітрювання, амортизаційні відрахування. Розрахунок повної вартості і трудомісткості проведення 1 м виробки. Час проведення виробки.

3.9 Підготовка шахтного поля

Спосіб підготовки, порядок відробки пластів в свиті, порядок відробки блоків, панелей, поверхів, ярусів, стовпів. Співвідношення між очисними і підготовчими роботами. Спосіб забезпечення відособленого провітрювання

20

лав.

Обґрунтування місця розташування і способів охорони виробок в межах виймальної дільниці, включаючи головні похилі виробки. Обґрунтування можливості використання підготовчих виробок вище розташованого поверху або ярусу при переході до відробки наступного поверху, ярусу або необхідності проведення нових штреків вприсічку до виробленого простору або із залишенням охоронних ціликів. Обґрунтовується черговість і порядок підготовки горизонтів. Складається календарний план розробки одного з пластів на 10-15 років.

3.10 Розкриття шахтного поля

При проектуванні нової шахти обґрунтовуються можливі варіанти способів розкриття шахтного поля. Вони порівнюються по технічних чинниках, а в окремих випадках – по величині витрат і термінам виконання робіт з використанням методу варіантів. Вибір місця розташування головного і допоміжного стволів, перетин стволів. Обґрунтування схеми приствольного двору, ув’язка його з розташуванням поверхневих будівель. У проектах доопрацювання запасів і реконструкції шахт вирішується питання про розкриття пластів на нижніх горизонтах.

3.11 Капітальні і підготовчі гірничі виробки

Характеристика стволів, квершлагів, магістральних (основних) штреків, похилів і бремсбергів: площа перетину, вид, тип, і матеріали кріплення, його щільність, спосіб охорони, місце закладання і спосіб проходки. Дані можуть бути представлені у вигляді таблиці.

3.12 Підйом

Для нової шахти: спрощений розрахунок вантажної підйомної установки, по даній річній продуктивності. Вибір типу і ємкості підйомної судини. Орієнтовне визначення потужності двигуна і витрати електроенергії. Техніка безпеки. Визначення часу на спуск – підйом зміни. Встановлення штатів по обслуговуванню підйомів.

Для шахти, що діє: перевірка максимальної продуктивності підйому. Визначення часу на спуск зміни допоміжним підйомом. Перелік наявних підйомів, їх дані, виконувані ними функції. Існуючі штати по обслуговуванню підйомних установок. Заходи безпеки.

3.13 Підземний транспорт

Визначаються добові, змінні і годинні вантажопотоки корисної копалини по основних виробках. Укрупнено встановлюються добові і змінні вантажопотоки породи і матеріалів. Число робочих, які спускаються в шахту і на експлуатаційні дільниці, визначається з використанням даних інших розділів.

Проводиться вибір раціональних способів і засобів основного транспорту по магістральних горизонтальних і похилих виробках, засобів допоміжно-

21

го транспорту, а також устаткування вантажних і обмінних пунктів і приствольного двору.

Встановлюються довжини шляхів транспортування. Дані про вантажопотоки, транспортні механізми і довжини транспортування зводяться в таблицю. Заходи безпеки.

3.14 Шахтний водовідлив

Вибір водовідливних установок на підставі досвіду, нормативів, за табличними даними без детальних розрахунків. Заходи безпеки.

3.15 Провітрювання, пилогазовий і тепловий режими шахти

У розділі вирішуються наступні питання:

аналіз стану провітрювання і виконання вимог пилогазового і теплового режимів в гірничих виробках шахти, що діє;

розробка рекомендацій по забезпеченню відособленого провітрювання об’єктів шахти потрібною кількістю повітря;

заходи по забезпеченню виконання вимог пилогазового і теплового режимів в гірничих виробках;

розробка схеми вентиляції шахти на характерні періоди (з мінімальною

імаксимальною депресією) при доопрацюванні запасів;

прогноз газоносності планованих в проекті виймальних дільниць, очисних і підготовчих виробок;

вибір і обґрунтування схеми провітрювання виймальної дільниці;

розрахунок максимально допустимого по газовому чиннику навантаження на плановані очисні вибої. Вибір і обґрунтування заходів щодо зняття обмежень навантаження на лаву по газовому чиннику;

вибір способу провітрювання підготовчої виробки, розрахунок витрати повітря для провітрювання і вибір вентилятора місцевого провітрювання;

розрахунок витрати повітря для провітрювання шахти і необхідної подачі вентилятора головного провітрювання на період доопрацювання запасів;

розрахунок мінімальної і максимальної депресії шахти на період доопрацювання запасів;

перевірка можливості використання встановленого на шахті вентилятора головного провітрювання або вибір новий;

заходи щодо попередження і локалізації вибухів вугільного пилу, і нормалізації теплових умов в гірничих виробках.

3.16 Поверхневий комплекс

Приводиться перелік основних будівель, споруд, об’єктів на поверхні шахти. Даються короткі описи і характеристики типових комплексів головного (скіпового) і допоміжного (кліті) стволів, схем руху вугілля, породи, матеріалів, устаткування, механізації розвантажувально-вантажних робіт. Оцінюються умови і приймаються заходи для виконання протипожежних і сані- тарно-гігієнічних вимог.

22

При проектуванні нової шахти приймається типова поверхня відповідно до проектної потужності шахти.

3.17 Енергопостачання

Указуються джерела енергопостачання шахти, приводяться загальні відомості про головну поверхневу підстанцію (ГПП), центральну підземну підстанцію (ЦПП) і розподільні підземні пункти (РПП).

Дається короткий опис схеми підземного електропостачання (пневмопостачання) і рівня вибухозахисту, вживаного в різних місцях електроустаткування. Висловлюються способи захисту людей від поразки електричним струмом.

4.ОХОРОНА ПРАЦІ (15-20 с)

4.1Обґрунтування спеціальної частини проекту. Основні вимоги ПБ, вирішувані в спеціальній частині проекту

При виборі теми спеціальної частини проекту слід звернути увагу на вирішення найбільш важливих і актуальних питань, виявлених в результаті аналізу. Формулюють вимоги ПБ до вирішення проблем спеціальної частини, змісту, обсягу і порядку їх виконання. Розробляють заходи і рекомендації, указують можливість і порядок їх включення в проектно-технічну документацію шахти. Приводять нормативну літературу, використовувану при розробці спеціальної частини.

Питання, що вирішуються в спеціальній частині проекту, в розділі «Охорона праці» не розглядаються.

4.2Система управління охороною праці

Розробляють основні положення про систему управління охороною праці, службу охорони праці і нарядну систему.

4.3 Протипожежний захист

Проектують протипожежний захист промплощадки шахти, розташування пожежних резервуарів, насосних станцій і мережі поверхневих пожежних трубопроводів з вказівкою їх діаметрів, місць установки пожежних кранів, зрошувачів, засувок і т. п.

Проводять розрахунок параметрів підземного пожежно-зрошувального трубопроводу18 і приводять його схему з вказівкою діаметрів основних дільниць, місць розташування пожежних кранів, засувок, редукційних вузлів і (або) насосів підвищувачів, стаціонарних і переносних автоматичних засобів пожежогасінні (водорозбризкуючих установок) і т. п.

У табличній формі приводять кількість і місця розміщення первинних засобів пожежогасінні. На схемі вентиляції шахти показують місця установки

18 Розрахунок параметрів трубопроводу рекомендується виконати з використанням ЕОМ відповідно до методичних вказівок [61].

23

пожежних дверей і приводять основні вимоги по їх спорудженню.

У разі застосування конвеєрного транспорту рекомендується розробити додаткові заходи пожежної безпеки стрічкових конвеєрів.

Для пластів, схильних до самозаймання, розробляють заходи щодо попередження, локалізації і гасіння ендогенних пожеж. Для прийнятих заходів розробляють схеми і графіки профілактичної обробки вугільного масиву, виробленого простору і зон геологічних порушень. На схемах указують місця установки приладів контролю температури і складу копальневого повітря.

4.4 Заходи щодо комплексного знепилювання повітря

Для очисних робіт і (або) проведення підготовчої виробки розробляють заходи щодо боротьби з пилом. Приводять схеми і параметри (табличні) протипилових заходів (попереднє зволоження вугілля, зрошування, пиловловлювання та ін.), а також тип, кількість і місця розташування устаткування і пристроїв для боротьби з пилом.

Додатково рекомендується розробити заходи щодо знепилювання вхідних і витікаючих вентиляційних потоків, боротьбі з пилом в транспортних і приствольних виробках, а також вимоги по водопостачанню і водопідготовці.

4.5 Противикидні заходи19

Розробляють питання, що складають основний зміст наступних докуме-

нтів.

1.Комплекс заходів по боротьбі з раптовими викидами вугілля і газу (ГДЯ) при розробці пласта.

Проводять розрахунок і побудову захищених зон і зон ПГД (за наявності зон ПГД). Окремо для розкриття пласта, підготовчих і виймальних робіт вказують технологічні заходи, що знижують викидонебезпечність пласта, обґрунтовують вибір способів прогнозу і способів запобігання викидам з контролем їх ефективності, приводять перелік заходів щодо забезпечення безпеки тих, що працюють.

2.Паспорт розкриття пласта (пропластка).

Розробляють схему розташування розвідувальних свердловин. Описують спосіб (порядок) розкриття пласта (наближення до пласта, оголення і перетин пласта, місця ведення хитного підривання і спосіб прогнозу, параметри способу прогнозу, його виконання і т. д.). Для випадку прогнозу «небезпечно» розробляють схему розташування свердловин (шпурів), технологію і параметри способу запобігання викидам і контролю його ефективності.

3. Заходи (паспорт заходів) щодо запобігання раптовим викидам вугілля і газу в підготовчій виробці.

Приводять схему розташування свердловин (шпурів), параметри і техно-

19 При розробці заходів слід керуватися «Методичними вказівками складанню технічної документації по безпечній розробці пластів, схильних по до газодинамічних явищ на шахтах Донецького басейну» [41].

24

логію наповнення способу прогнозу і способу запобігання викидам з контролем його ефективності. При проведенні виробки хитним підриванням розробляють паспорт БВР.

4.Заходи (паспорт заходів) щодо запобігання раптовим викидам вугілля

ігазу в очисній виробці.

Приводять схему розташування свердловин (шпурів), параметри і технологію виконання способу (способів) прогнозу і способу (способів) запобігання викидам з контролем ефективності. При застосування хитного підривання розробляють також паспорт БВР.

4.6 Протиаварійний захист

Проектують (пропонують) систему табельного обліку і спосіб сповіщення людей про аварію. Висловлюють вимоги по оснащенню тих, що працюють саморятівниками і акумуляторними світильниками з вказівкою їх типу і кількості, зокрема з урахуванням резерву. Розробляють вимоги по організації допоміжної служби рятувальника (ВГС). Приводять перелік найменувань позицій плану ліквідації аварій (ПЛА) з вказівкою їх на схемі вентиляції шахти20 і складають 1-2, найбільш характерні по видах аварій і режимах провітрювання, позиції.

4.7 Виробнича санітарія і екологія

Пропонують технічні і санітарно-гігієнічні заходи при перевезенні, спу- ску-підйомі людей і щодо утримання гірничих виробок. Аналізують можливі параметри мікроклімату на робочих місцях і при необхідності пропонують заходи, направлені на попередження перегріву або переохолодження організму працюючих.

Висловлюють вимоги до якості води для пилопридушення. Пропонують колективні і індивідуальні засоби і методи зниження рівня шуму і вібрації на робочих місцях. Розробляють вимоги по забезпеченню працівників шахт засобами індивідуальної зашиті (ЗІЗ), а також медичним і гігієнічним забезпеченням.

Розробляють заходи щодо збереження поверхневих водоймищ і рельєфу місцевості, очищення і знезараження шахтних вод, попередження спалаху і вітрової ерозії порідних відвалів, застосуванню безвідходної технології із залишенням породи в шахті або з використанням її як сировина для промислових і господарських потреб.

5. СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА ПРОЕКТУ

(15-20 с)

Виконується за окремим планом.

20 Для цього рекомендується використовувати схему вентиляції шахти, доповнену з урахуванням вимог «Інструкції по складанню планів ліквідації аварій» [2].

25

6. ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА

(5-6 с)

Для збиткових шахт визначається беззбитковий обсяг виробництва і встановлюється економічно доцільні значення виробничої потужності шахти. Організаційно-технічні заходи, реалізація яких дозволить збільшити обсяг видобутку вугілля до необхідної величини, розглядаються у відповідних розділах проекту.

По проектованій видобувній дільниці на базі нової техніки і технології вирішуються питання досягнення максимально можливого навантаження на очисний вибій при забезпеченні високої якості вугілля.

Проводиться розрахунок проектних техніко-економічних показників дільниці: собівартості видобутку 1 т вугілля, чисельності штату трудящих і продуктивності праці ГРОВ і робочої дільниці на вихід і за місяць. При розрахунку техніко-економічних показників в максимальному ступені використовуються норми, що діють на шахті, і нормативи витрати ресурсів по основних робочих місцях дільниці – на очисних, підготовчих і ремонтних роботах,

атакож на дільничному транспорті.

Уекономічній частині дипломного проекту розглядаються елементи біз- нес-плану шахти.

Визначаються:

- обсяги видобутку вугілля по очисних вибоях, що діють; - капітальні інвестиційні витрати, необхідні для здійснення намічених

в проекті організаційно-технічних заходів, встановлюються джерела і графіки фінансування.

Методом коректування визначається чисельність персоналу і показники продуктивності праці по шахті, собівартість 1 т вугілля за проектом, прибуток і рентабельність шахти, окупність інвестиційних витрат.

Основні техніко-економічні показники, розрахункові і фактично досягнуті на шахті, представляються у вигляді таблиць на листі графічної частини проекту.

ВИСНОВОК (1-2 с)

Висловлюються висновки щодо основних результатів проектування за усіма поданими розділами (з висвітленням результатів вирішення поставлених завдань).

ПЕРЕЛІК ПОСИЛАНЬ

Перелік посилань повинен відповідати вимогам, що пред’являються до бібліографічного опису джерел інформації. Число посилань обмежується їх фактичною необхідністю.

26

ДОДАТКИ

Кількість і обсяг додатків не регламентується. Зміст і оформлення додатків повинні відповідати вимогам, що пред’являються до відповідних додатків технічної документації.

II.3 Зміст графічної частини проекту

Основними видами ілюстрації до текстової частини пояснювальної записки проекту є малюнки, креслення, схеми і графіки. При аналізі травматизму рекомендується застосовувати діаграми. Число ілюстрацій не регламентується, але має бути достатнім для пояснення висловлюваного тексту.

Графічну частину проекту, представлену на демонстраційних листах, слід розглядати як графічний додаток до текстового змісту пояснювальної записки. На всі креслення демонстраційних листів мають бути посилання.

Пропонований нижче перелік і зміст демонстраційних листів до загальної частини проекту носить рекомендаційний характер і, в остаточному вигляді по їх числу і змісту, має бути узгоджений з керівником і консультантами проекту.

На листі 1 розміщують наступну графічну документацію.

Геологічний розріз родовища з прийнятою схемою розкриття. Будова пластів і вміщуючих порід. Календарний план виїмки одного пласта або горизонту на 10-15 років з вказівкою меж шахтного поля, виходів пласта, горизонталей пласта, місця розташування стовбурів, меж запобіжних ціликів під спорудами ін. Система розробки пласта в межах поверху або панелі з вказівкою повного розвитку підготовчих і очисних робіт і виділенням небезпечних зон підвищеного гірничого тиску (ПГД), геологічних порушень, «помилкової» покрівлі, обводнення, небезпечних по проривах води і глини та ін.)21.

Лист 2 відноситься до параграфа 3.2 Аналіз травматизму і професійних захворювань.

На листі в табличній формі, у вигляді графіків, діаграм і т. п. приводять результати аналізу стану охорони праці на шахті для визначення основних напрямів підвищення безпеки і поліпшення умов праці.

На листах 3 (3а) і 4 (4а) мають бути представлені відповідно графічні частини паспорта виїмкової дільниці і паспорта проведення і кріплення підготовчої виробки, виконані відповідно до вимог п. п. 7.2 і 7.3 «Інструкцій по складанню паспортів…» [2]22.

21Креслення системи розробки з небезпечними зонами ведення гірничих робіт слід умовно розглядати як викопіювання з плану гірничих робіт, що додається у відповідності с п. 7.1 «Інструкцій по складанню паспортів.» [2] до графічної частини паспортів виїмкової дільниці і проведення і кріплення підготовчої виробки.

22Додаткові листи 3а і 4а представляють при розробці проекту двома і більш студентами. При виконанні проекту одним студентом рекомендується, за рахунок зменшення числа креслень

і(або) збільшення їх масштабу, обмежиться одним листом до кожного з паспортів.

27

Лист 5 відноситься до розділу 4. ОХОРОНА ПРАЦІ.

На листі 5 представляється інформація про заходи щодо охорони праці, виконана відповідно до вимог п. 7.4 «Інструкцій по складанню паспортів…» [3]. Для викидонебезпечного пласта додатково представляють схеми і параметри противовикидних заходів. При розробці цих заходів слід врахувати рекомендації п. 4.10 «Методичних вказівок…» [41].

Лист 6 (6а). Розміщують схеми вентиляції і підземного транспорту. Схема вентиляції зображується в аксонометрії (ізометрії або диметрії) відповідно до вимог «Інструкції по складанню вентиляційних планів» [2]. На схемі умовними позначеннями мають бути нанесені вентилятори головного провітрювання; підземні установки дегазації, газопроводи і свердловини, пробурені з поверхні (якщо такі є); повітроохолоджувальні пристрої, калорифери; показані напрями руху свіжого і відпрацьованого повітря, що поступає в шахту, на крила, дільниці і т. д.; вентиляційні пристрої, місця виміру повітря, ВМП, пиловідсмоктувальні установки, газовсмоктувальні вентилятори, водяні (сланцеві) заслони, завіси і пиловловлюючі жалюзійні перегородки, телефони.

У таблиці приводяться: категорія шахти по газу; небезпека по пилу; абсолютна і відносна газоносність; загальна витрата повітря, що поступає в шахту; витоки повітря. Умовні позначення, які використовуються на схемі вентиляції шахти, розшифровуються.

Для позицій плану ліквідації аварій, що розробляються, схема вентиляції шахти доповнюється з урахуванням вимог «Інструкції по складанню планів ліквідації аварій» [2]: наноситься символ і номер позицій, виробки позицій виділять різним кольором, при необхідності указуються пункти ВГК, пожежні двері та ін.

На схему підземного транспорту виносяться схеми загальношахтного і дільничного транспорту з вказівкою марки і параметрів засобів транспорту і транспортного устаткування (включаючи устаткування вантажних і обмінних пунктів), напряму і величин вантажопотоків, транспортних споруд в їх умовному (типовому) зображенні, запобіжних пристроїв (ловців, бар’єрів, перехідних містків та ін.), місць посадки і висадки людей23.

Лист 724. На лист виноситься план поверхні шахти з розташуванням всіх будівель і споруд, під’їзних залізничних шляхів і шляхів внутрішнього перекидання устаткування і матеріалів, пожежних резервуарів, насосних станцій, пожежних трубопроводів з вказівкою їх діаметрів, місць установки пожежних кранів, зрошувачів, засувок і т. п. Схема підземного пожежнозрошувального трубопроводу з вказівкою діаметрів основних дільниць, місць розташування пожежних кранів, засувок, редукційних вузлів і (або) насосів підвищувачів, стаціонарних і переносних автоматичних засобів пожежогасінні (водорозбризкуючих установок і т. п. Схема підземної каналізації елек-

23 Додатковий лист 6а виконують у разі неможливості розміщення двох схем на одному

листі.

24 Представлення даного листа обов'язкове тільки для проектів будівництва нової шахти.

28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]