Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Privatne_pidpriyemstvo.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
242.69 Кб
Скачать

Податок на додану вартість

Платником ПДВ є: будь-яка особа, що проводить господарську діяльність та реєструється за своїм рішенням, як платник ПДВ; особа, яка веде облік діяльності про спільну діяльність;будь-яка особа, що зареєстрована або підлягає реєстрації як платник ПДВ.

Аналізуючи Приватне підприємство «Джерело» визначили, що об’єктом оподаткування є: постачання товарів, місце яких розташоване на митній території України, а також постачання послуг.

Базою оподаткування є операції з постачання товарів та послуг визначають виходячи з договірної (контрактної вартості), але не нижче звичайних цін.

Розглядаючи податкову декларацію Приватного підприємства «Джерело» визначаємо, що базою оподаткування є операції на митній території України. Відповідно до ПКУ всі об’єкти оподаткування, за винятком операцій звільнених від оподаткування та операцій, до яких застосована 0 ставка, оподатковуються за ставкою 17 %. Тобто податок становить 17 % бази оподаткування та додається до ціни товарів та послуг. У відповідності з перехідними положеннями ПКУ за податковими зобов’язаннями з ПДВ, що виникли з 1.01.11 року до 31.12.13 року включно ставка податку становить 20 %, а з 1.01.14 року – 17%.

Сума податку, що підлягає сплаті до бюджету або бюджетному відшкодуванню (Пзб) визначається як різниця між сумою податкового зобов’язання (Пз) звітного податкового періоду, яке дорівнює сумі ПДВ, отриманого платником у складі ціни продукції, що була поставлена за оподаткованими операціями та сумою податкового кредиту (Пк) такого звітного податкового періоду.

Пзб = Пз – Пк

При позитивному значенні цієї різниці вона підлягає сплаті до бюджету у строки, встановлені ПКУ, для відповідного податкового періоду. Податковим періодом є календарний місяць.

Таким чином розраховуючи податкове зобов’язання перед бюджетом за серпень 2011 року треба зазначити наступне.

Податкове зобов’язання:

  • Загальний обсяг операцій звітного періоду, що є об’єктом оподаткування – 1000,00 грн

  • Усього податкових зобов’язань – 200,00 грн.

Податковий кредит:

  • Загальний обсяг операцій звітного періоду, що є об’єктом оподаткування – 0,00 грн.

  • Усього податкового кредиту – 0,00 грн.

Отож за серпень 2011 року податкове зобов’язання до бюджету становило:

Пзб = 200,00 – 0,00 = 200,00 грн.

Податкова декларація подається не пізніше 20 календарних днів, які настають за останнім календарним днем звітного місяця. Сплачується протягом 10 днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання декларації.

Фіксований сільськогосподарський податок

Відповідно до статті 9 Податкового кодексу України фіксований сільськогосподарський податок належить до загальнодержавних податків та зборів.

Платниками податку з урахуванням обмежень, встановлених ПКУ, можуть бути сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Питома вага доходу від реалізації сільськогосподарської продукції на підприємстві «Джерело» складає 99,6 %.

Об’єктом оподаткування податком для сільськогосподарських товаровиробників є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Підприємство «Джерело» для провадження своєї діяльності має у своєму розпорядженні земельні ділянки, надані йому на умовах оренди.

Базою оподаткування податком для сільськогосподарських товаровиробників є нормативна грошова оцінка одного гектара сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень), проведена за станом на 1 липня 1995 року.

Нормативно-грошова оцінка земель, які перебувають у власності підприємства «Джерело» становить 3494,3 грн. га.

Відповідно до ПКУ підприємство застосовує ставку податку – 0,15 % ( для ріллі, сіножатей і пасовищ).

Таким чином загальна сума податку на рік становить:

2802,1072*3494,3*0,15= 14687,11 грн.

Декларація подається платником до 1 лютого поточного року.

Податковим періодом є календарний рік з 1 січня по 31 грудня.

Сплата податку проводиться щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового місяця. Сума податку визначається на кожний квартал. Від річної суми податку у такому розмірі:

І-й квартал – 10%

ІІ-й квартал – 10%

ІІІ-й квартал – 50%

IV-й квартал - 30 %

Для нашого підприємства розмір поквартальної плати становить:

І-й квартал – 489,57грн щомісячно

ІІ-й квартал – 489,57грн щомісячно

ІІІ-й квартал – 2447,86 грн щомісячно

IV-й квартал: у жовтні – 1468,71 грн.; у листопаді і грудні – 1468,70грн.

Так як підприємство «Джерело» є платником ФСП, воно звільняється від сплати таких податків та зборів:

  • Податок на прибуток підприємства

  • Земельний податок

  • Збору за спеціальне використання води

  • Збору за провадження деяких видів підприємницької діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]