Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №17. Запліднення.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Спосіб, запропонований співробітниками Інституту тваринництва уаан

Схема №

День естрального циклу

Препарат

Час (кратність) введення

Доза

1

8...12

10...14

ГСЖК

Клопростенол

однократно

ранок/вечір через 48 год. після ін’єкції СЖК

2500...3000 І.О.

0,5...1/0, 5 мг

2

8...12

9...13

10...14

11...15

10...14

ФСГ

ФСГ

ФСГ

ФСГ

Клопростенол

ранок/вечір

ранок/вечір

ранок/вечір

ранок/вечір

ранок/вечір через 48 год. після першої ін’єкції ФСГ

6/6 мг

5/5 мг

3/3 мг

2/2 мг

Всього – 32 мг

0,5...1/0, 5 мг

3

8...12

9...13

10...14

11...15

10...14

ФСГ

ФСГ

ФСГ

ФСГ

Клопростенол

ранок/вечір

ранок/вечір

ранок/вечір

ранок/вечір

ранок/вечір через 48 год. після першої

ін’єкції ФСГ

7/7 мг

6,5/6,5 мг

6/6 мг

5,5/5,5 мг

Всього – 50 мг

0,5...1/0,5 мг

4

8...12

10...14

ФСГ+Пролонгон

Клопростенол

Однократно

ранок/вечір через 48 год. після першої

ін’єкції ФСГ

32...50 мг

0,5...1/0,5 мг

Одержання зародків

Запліднення яйцеклітин відбувається у яйцепроводі. Зиготи, що утворилися, підлягають дробленню, і більшість з них у великої рогатої худоби потрапляють у матку на 4-й день. Зародки доцільно вилучати у корів на 7-8-й день, а у овець – на 5-6-й день після першого осіменіння (до звільнення зародку з прозорої оболонки). Для вилучення зародків використовують два способи: нехірургічний та хірургічний.

Принехірургічному способі вилучення зародків тварин фіксують в станку. Прямую кишку звільнюють від вмісту і проводять ретельне ректальне дослідження. Визначають скільки жовтих тіл знаходиться в кожному яєчнику. Хвіст фіксують. Проводять туалет і дезинфекцію зовнішніх статевих органів та промежини. Для припинення перистальтики прямої кишки епідурально вводять 10 мл 2%-ного розчину новокаїну.

Для вимивання зародків з матки застосовують різні інструменти. Частіше використовують двох- чи трьохходові катетери (типу Фоллея) з латексної гуми з пружним мандреном і надувним балончиком (рис. 3.) чи телескопічний комбінований трьоходовий інструмент з внутрішнім еластичним катетером, що висувається, французької фірми IMV (рис. 4).

Перед вилученням зародків шляхом ректального дослідження підраховують число жовтих тіл в яєчниках корови-донора. Наявність 10 чи більше жовтих тіл вказує на хорошу реакцію тварини на гормональну обробку, менше 5 жовтих тіл – на слабку реакцію. Для проведення операції корову фіксують в станку в положенні стоячи. Бажано, щоб тазові кінцівки тварини знаходилися дещо вище передніх. Для попередження частої дефекації і зняття м’язової напруги роблять сакральну анестезію. В епідуральний простір між крижевою кісткою і першим хвостовим хребцем вводять 5 мл 2%-ного розчину новокаїну. Норовливим коровам вводять внутрішньомязево міорелаксант (рампун) 0,5-0,7 мл, чи маточний релаксант комбілен 0,7-1,0 мл, іліханегіф 10 мл, чи аміназин 5 мл. Теплою водою з милом миють зовнішні статеві органи і корінь хвоста, витирають паперовими серветками чи ватними тампонами.

Металевий катетер і перехідники стерилізують кип’ятінням, латексний катетер знезаражують в 96%-ному спирті, після чого промивають фосфатно-буферним середовищем для трансплантації зародків. В латексний катетер потім вставляють стерильний металевий стилет і фіксують в замковому вузлі катетера. Попередньо стилет змазують стерильним вазеліном чи вазеліновим маслом. Ззовні катетер також можна злегка змазати вазеліновим маслом, після чого його поміщають в захисний поліетиленовий чохол.

Спочатку катетер в чохлі вводять в піхву по верхньому її склепінню і спрямовують в канал шийки матки. Притримуючи інструмент в такому положенні, зсовують поліетиленовий чохол назад, а катетер проводять під ректальним контролем через канал шийки матки в один з рогів матки (рис. 5). Для більш повного вилучення зародків необхідно, не травмуючи слизової оболонки, як можна глибше ввести інструмент в ріг матки. Після того як катетер досягне в розі матки необхідного положення, мандрен видаляють і в балончик катетера нагнітають 10-15 мл повітря. При цьому катетер фіксується в розі матки і промивна рідина не витікає мимо катетера.

Закріпивши катетер, промивають порожнину рогу за допомогою шприца Люера місткістю в 50-60 мл. В ріг матки в залежності від його величини вводять порціями від 40 до 60 мл промивної рідини, витрачаючи на промивання кожного рогу не більше 500 мл. Наповнення матки промивним середовищем та ступінь його відтоку контролюють ректально.

Для більш повного вилучення зародків верхівку рогу матки при піднімають і виправляють. Деякі автори рекомендують яйцепровід поблизу верхівки рогу матки обережно затиснути великим і вказівним пальцями. При цьому попереджається потрапляння в черевну порожнину рідини, що містить зародки. Однак практика показує, що потрапляння в черевну порожнину рідини з рогу матки відмічається лише при наявності значного тиску в матці, тому яйцепровід можна не затискувати.

Після використання всього об’єму середовища (500 мл) в ріг матки можна ввести шприцом 30-40 мл повітря. Іноді вводять повітря два-три рази. Це необхідно для більш повного повернення середовища, що вводиться в матку. При цьому має значення і вміння спеціаліста контролювати стан матки рукою через пряму кишку. Відсутність великих втрат середовища (з 500 мл не більше 10-15 мл) та домішок в ньому крові вказує на достатньо технічне проведення операції.

Коли буде завершено промивання одного рогу матки, повітря з балончика випускають і катетер видаляють із статевих шляхів. Інший підготовлений катетер вводять в інший ріг матки, і всю процедуру повторюють заново. Можна користуватися і одним катетером, переводячи його з одного рогу в інший.

В якості середовища для промивання матки використовують фосфатно-сольовий буфер (ФСБ) Дюльбекко. ФСБ готують шляхом змішування трьох різних стерильних розчинів.