Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бизес- практикум.doc
Скачиваний:
88
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Методичні вказівки до рішення задач

Для здійснення підприємницької діяльності необхідно мати визначений стартовий капітал. Необхідний розмір стартового капіталу визначається на основі економічних розрахунків конкретного проекту, розробленого відповідно до підприємницького ідей.

Під підприємницьким капіталом прийнято розуміти матеріальні, кошти, інтелектуальні розробки й організаторські спроможності, що використовуються в процесі виробництва.

При формуванні стартового підприємницького капіталу необхідно враховувати не тільки його загальний розмір у вартісному вираженні, але і прогнозовану економічну вигоду від вкладень у власну справу.

Для рішення ряду задач, пов’язаних з перебуванням вартості переважного права, із яких робиться емісія, необхідно визначити розрахункову ціну переважного права, що визначається по формулі:

Грошова оцінка на покупку нових акцій = ,

де Бк – біржовий курс;

Кена – курс емісії нових акцій;

n – співвідношення, з котрим проводиться емісія.

ВПРАВИ

Вправа 1.

Громадянин Сидоров В.Б. виходить з складу ТОВ “ТПК” за власним бажанням, а громадянин Петров А.А. виходить з цього ж ТОВ “ТПК” за невиконання службових обов’язків.

  1. Чи оподатковується частка, що повертається в статутний фонд податком з прибутку?

2. Чи оподатковується частка, що повертається в статутний фонд податком з прибутку, якщо учасник , що вийшов з ТОВ “ТПК”, раніше направляв суму дивідендів на збільшення статутного фонду?

Вправа 2.

Чи оподатковується податком з прибутку частка, що повертається в статутний фонд підприємства, якщо учасник, який вибув є юридичною особою?

Вправа 3.

Чи варто оподатковувати податком з доданої вартості повернення частки в статутний фонд учаснику, який вибув, якщо це повернення здійснюється, наприклад, основними фондами, придбаними в процесі господарської діяльності або, наприклад, іншим майном

Вправа 4.

Як бути у випадку, якщо при поверненні частки в статутний фонд вибулому учаснику в натуральній формі через неможливість поділу об’єкта, який видається (наприклад, комп’ютера) його вартість буде перевищувати суму частки в статутний фонд?

Вправа 5.

Засновниками внесені в статутний фонд підприємства основні фонди (наприклад, будинок). Включається чи вартість такого об’єкта, до складу основних фондів, підметів амортизації?

Вправа 6.

У ТОВ «Динамо» був створений статутний фонд у сумі 46800 грн. Учасники ТОВ «Динамо» (їх було три чоловік) зареєстрували внески в рівних частках по15600 грн. Внесок у повному розмірі вніс тільки один учасник ТОВ «Динамо» (учасник № 1). Потім був змінений статутний фонд ТОВ убік його зменшення (із дотриманням необхідних при цьому умов), у результаті чого частка статутного фонду учасника № 1 склала 7560 грн.

  1. Чи випливає з різниці в сумі 8040 грн., повернутої учаснику № 1, утримувати податок з прибутку і збори в Пенсійний фонд і фонд соціального страхування.

  2. Чи можна суму 8040 грн., що ТОВ повинно повернути учаснику №1 зарахувати у рахунок заборгованості іншого учасника ТОВ (наприклад, учасника № 3).

ЗАДАЧІ

Задача 1.

Постанова:

  1. Визначити частку прибутку, що належить вибулому учаснику ТОВ «Візерунок» з 1.01.2012 р. по 1.05.2012 р.

  2. Чи підлягає ця частка оподаткуванню. Поясніть відповідь для двох випадків, коли учасник, який вибув є фізичною особою і, коли учасник, який вибув – юридична особа.

Вихідні дані:

Чистий прибуток ТОВ «Візерунок» за 5 місяців 2012 року – 10000 грн.

Частка в статутному фонді учасника ТОВ складає 18%.

За час перебування в ТОВ до моменту виходу вибулого учасника варто нарахувати резервний фонд у розмірі 5% від статутного фонду.

Задача 2.

Постанова:

Скласти схему можливих варіантів формування підприємницького капіталу та обґрунтувати причину вибору варіанта. Побудувати відповідну таблицю.

Сегментне рішення, прийняте по кожному конкретному пункті табличної схеми як найбільше прийнятне з варіантів, позначити знаком «+».

Вихідні дані:

Для реалізації підприємницького проекту необхідно 900 тис.грн. Можливі витрати підприємця можуть укладатися з таких напрямків.

  1. Оренда будинків – 100 тис. грн. , покупка – 600 тис.грн., спільне виробництво припускає витрати на будинки в сумі 150 тис.грн., тому що договором на кооперацію передбачене право на користування будинком, проте, визначену частину виробленої продукції необхідно передати партнеру власнику.

  2. Для устаткування цеху є тільки одна можливість – покупка технічних засобів виробництва на суму 200 тис .грн.

  3. Сума витрат на кінець року охоплює:

  • платежі за оренду устаткування офісів – 20 тис.грн.

  • лізинг верстатів, приладів, інструментів – 50 тис.грн., автомобільного транспорту – 30 тис.грн.

  • покупка устаткування офісів обійшлася б у 200 тис.грн., верстатів, інструментів – 500 тис.грн., автомобільного транспорту – 300 тис.грн.

За підсумками господарської діяльності фірма в стані направити на реалізацію проекту 100 тис.грн., позикові засоби партнерів складають – 300 тис.грн.

Задача 3.

Постановка:

Визначите, наскільки обґрунтовані докази підприємця на розмір свого майбутнього прибутку?

Вихідні дані:

Фізична особа-підприємець є власником фірми з виробництва комп’ютерних ігор. Всі роботи здійснюються підприємцем без притягнення найманої праці.

Розробляючи бізнес-план їм було встановлено, що обсяг продажів ігор може скласти в перший рік 800 комплектів, у який входить одна дискета і буклет з описом ігор.

Ринкова ціна одного комплекту – 47 грн.

Вартість однієї дискети – 15 грн.

Матеріальні витрати на 1 буклет – 4 грн.

Витрати на рекламу і транспортні витрати прогнозуються в розмірі – 4500 грн. за рік.

Амортизація власного комп’ютера – 600 грн. у рік.

Комунальні витрати за місяць складають 300 грн.

Інші витрати оцінюються в сумі – 100 грн. на місяць.

Фізична – особа підприємець, відкриваючи свій бізнес, виходить із того з бажання вже в перший рік підприємницької діяльності одержати чистий прибуток у розмірі 1000 грн.

Задача 4.

Постановка:

Розрахувати розмір власного капіталу АТ « Ребус» на кінець 2012 року.

Вихідні дані:

Акціонерний капітал – 60,0 тис.грн.

Резервний капітал – 38,6 тис.грн.

Нерозподілений прибуток – 17,1 тис.грн.

Прибуток за 2011 рік склав 22,0 тис.грн. і за рішенням загального збори розподілилася в такий спосіб:

Дивіденди акціонерам – 8%.

Відрахування в резервний капітал – 32,7%.

Нерозподілений прибуток за підсумками року – 45,5%.