Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
193.02 Кб
Скачать

3. Вимоги до змісту роботи

При написанні курсової роботи основну увагу студенти повинні приділити всебічному й глибокому теоретичному висвітленню досліджуваної проблеми як у цілому, так і її окремих частин. Сутність роботи повинна бути розкрита доказово, а не декларативно, науково аргументовано з докладними поясненнями.

Курсова робота повинна носити полемічний і творчий характер, для чого студентам рекомендується викласти наявні в літературі точки зору по досліджуваній проблемі, критично проаналізувати їх і визначити свою позицію. Факти й приклади, що лежать в основі обґрунтування теоретичних положень, повинні бути не випадковими, а типовими.

Використання в роботі цитат, цифрових даних, таблиць, схем, формул та ін., запозичення з літературних джерел, а також запозичення думок, висновків та інших авторів обов'язково повинно супроводжуватися посиланням на літературні джерела.

Діяльність конкретних підприємств рекомендується вивчати в динаміку, аналізуючи їхньої стратегії розвитку. Теоретичні положення й висновки повинні бути засновані на достовірних фактичних даних.

Матеріал курсової роботи повинен викладатися логічно послідовно й чітко.

Курсова робота повинна бути написана літературною мовою. Студентам рекомендується виражати свої думки в зрозумілій і доступній формі, уникати повторень, складних і об'ємних фраз. У курсовій роботі не допускаються стилістичні й граматичні помилки. Курсова робота повинна бути виконана самостійно й оформлена на комп’ютері.

4. Структура та зміст курсової роботи

Курсова робота складається з титульної сторінки, змісту, вступу, основної частини, висновків, списку використаної літератури.

Титульна сторінка містить найменування теми, дані про автора і наукового керівника курсової роботи ( див. додаток 3).

Зміст включає перелік складових частин роботи (вступ, розділи, параграфи та ін.) із вказівкою сторінок на яких вони розміщені.

Назва складових частин у змісті повинна точно відповідати їхнім назвам у роботі .

У вступі необхідно висвітлити такі питання:

- обгрунтування актуальності обраної теми;

- формулювання цілей і завдань роботи;

- посилання на джерела використаної інформації;

- посилання на методи дослідження, що будуть використані в курсовій роботі

Актуальність теми повинна бути обгрунтована. Потрібно підкреслити значення вирішення даної проблеми для економіки країни і підприємства. При обгрунтуванні актуальності теми необхідно використовувати Закони України та офіційні документи уряду. Обгрунтування теми підводить автора до визначення мети курсової роботи , що може бути сформульована в такий спосіб : "Виходячи з актуальності теми й існуючих невирішених проблем, автор ставить за мету роботи вивчення стану… (таких питань) на підприємстві, виявлення невикористаних резервів і визначення шляхів для усунення наявних недоліків".

Виходячи з поставленої мети, потрібно визначити завдання, які необхідно вирішити для її досягнення.

Завдання можуть бути сформульовані в такий спосіб: “ Для досягнення поставленої мети в роботі повинні бути вирішені такі завдання:

- вивчення директивних матеріалів, що стосуються розвитку… і рішення проблем пов’язаних із темою дослідження;

-збір, вивчення наявної статистичної інформації з обраної теми й об'єкта дослідження;

- виявлення позитивного досвіду і наявних резервів у підвищенні ефективності виробництва, пов’язаних із темою дослідження ;

- спроба визначення шляхів щодо реалізації виявлених резервів.”

Методи дослідження можуть бути різноманітні, тому потрібно визначити, які з них будуть застосовані в даній роботі.

Найбільш прийнятним потрібно вважати метод економічного аналізу, що передбачає вивчення фактичних показників господарської діяльності в динаміці, порівняння їх із плановими завданнями та з іншою базою, за допомогою розчленовування, підстановок і ін. Можуть застосовуватися методи статистичного аналізу: згрупувань, динамічних рядів, кореляційного аналізу, економіко-математичні методи.

Обрані методи дослідження необхідно коротко обгрунтувати.

Джерелами інформації є директивні матеріали, дані державної статистики, спеціальна література.

У роботі необхідно обгрунтувати період дослідження й обмежити коло досліджуваних питань з теми. Наприклад, тема "Собівартість продукції і шляхи її зниження в машинобудуванні " охоплює багато питань . Проте, з огляду на обмежений обсяг курсової роботи, студент повинен визначити, яку частину проблеми він буде вивчати.

Основна частина роботи повинна бути поділена на розділи і параграфи. Кількість їх не регламентується, вона залежить від характеру і змісту роботи. Можна вважати оптимальними три розділи, у кожному із яких міститься два - три параграфи. Основна частина роботи повинна у систематизованому вигляді відображати теоретичне обгрунтування і стан досліджуваного питання. Виконання цієї частини курсової роботи вимагає від студента знань загальної та спеціальної літератури з теми. Ця частина курсової роботи повинна бути результатом аналізу практичних і літературних матеріалів, а не монтажем виписок із літературних джерел.

Наприкінці кожного розділу і параграфа потрібно зробити узагальнення і стислі висновки з розглянутих питань та пропозиції. При цьому необхідно намагатись висловлюватись максимально самостійно і формулювати власні погляди з даної теми. Якщо в розробці теми не виявлено необхідної самостійності і матеріал літературних джерел викладений без належного опрацювання, письмові роботи не визнаються задовільними.

Надання курсових робіт, що переписані із літературних джерел або з чужих робіт без посилання на їх використання, розглядається як грубе порушення навчальної дисципліни.

Висновки повинні містити короткі висновки за всіма розділами курсової роботи, відомості про зроблений обсяг робіт і про основні результати дослідження (2-3 сторінки).

Рекомендується такий обсяг і структура курсової роботи: загальний обсяг до 35 - 40 стандартних сторінок, із них: вступ - до 10 відсотків і основна частина – 90 відсотків, у тому числі окремі розділи - приблизно рівними частинами. В цей обсяг входять схеми, діаграми, число яких не повинно перевищувати 8-10 найменувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]