Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка микроэкономика (1).doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
424.96 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни одеський державний економічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для підготовки до семінарських занять

з курсу МІКРОЕКОНОМІКА

для студентів 2 курсу всіх форм навчання

всіх спеціальностей

Одеса ОДЕУ 2009

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для підготовки до семінарських занять

з курсу МІКРОЕКОНОМІКА

для студентів 2 курсу всіх форм навчання

всіх спеціальностей

Всі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені, написання сторінок відповідає стандартам.

Затверджено на засіданні кафедри загальної економічної теорії.

Зауваження рецензентів ураховані

Протокол №

від 2009 р.

(підпис укладачів)

Одеса одеу 2009 вступ

Вивчення економічної теорії в Одеському державному економічному університеті складається з трьох навчальних дисциплін – політичної економії, мікроекономіки, макроекономіки.

Мікроекономіка представляє собою ту частину економічної теорії, яка досліджує поведінку окремих економічних одиниць, зокрема – домашніх господарств та фірм. Зосереджуючи увагу на проблемах вибору та поведінки агентів ринку в умовах обмежених ресурсів, мікроекономіка формує уявлення щодо природи ринкової координації, механізмів алокації ресурсів та специфіки розподілу. Вона намагається пояснити соціальні явища так, нібито-то події реального життя складаються з безлічі окремих актів вибору, що здійснюють люди. Застосування такого підходу дало можливість економістам пояснити особливості політичної та управлінської діяльності, представити її у вигляді певного ринка, з притаманним йому попитом та пропозицією.

Аналіз економічної поведінки фірми концентрується на рішеннях пов’язаних з виробництвом та теорією ціни. При цьому значна увага приділяється типу ринка, на якому існує фірма, його характеристиці з точки зору особливості конкуренції. Таким чином увага зосереджується на організаційних умовах досягнення ефективності економічними одиницями. Сфера застосування ринкового підходу є настільки широкою, що він стає універсальним методом прийняття рішень завжди, коли мають місце обмежені ресурси та конкуруючі цілі.

Економічний аналіз є корисним лише у ринковій економіці, в ізольованому господарстві у ньому немає потреби. Саме цим пояснюється, чому в сучасних умовах економічна наука перетворилась на царину соціальних наук, яка привертає до себе всебічну суспільну увагу. Оволодіння мікроекономічним аналізом є важливою умовою формування економічного мислення, раціонального відношення до подій суспільного життя. Цим же пояснюється і необхідність вивчення мікроекономіки майбутніми економістами.

Методичні вказівки для підготовки до семінарських занять складені відповідно до програми курсу “Мікроекономіка”, що читається на кафедрі загальної економічної теорії.