Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-10-2014_00-31-45 / РНП макро.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета: формування системи знань про механізм функціонування національної економіки на підставі сучасних макроекономічних теорій, обґрунтованих світовою та вітчизняною наукою.

Завдання:вивчення теорії макроекономіки, висвітлення основних показників макроекономічного розвитку; розкриття механізму дії фіскальної та монетарної політики.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:механізм функціонування національної економіки на підставі сучасних макроекономічних теорій, основні макроекономічні показники, механізм дії фіскальної та монетарної політики.

вміти: застосовувати поняття і категорії макроекономіки до аналізу макроекономічної політики.

  1. Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль 1. Агреговані показники. Кейнсіанська модель макроекономіки

Тема 1. Макроекономіка як наука

Предмет макроекономіки як частини економічної теорії. Взаємозв’язок процесів на мікро- та макрорівнях. Відмінність предмету макроекономіки від предмету мікроекономіки. Місце макроекономіки в системі економічних наук.

Методи макроекономічного аналізу. Агрегування. Макроекономічні моделі: сутність та роль в макроекономічному аналізі та прогнозуванні. Рівноважний та нерівноважний методи аналізу макросистеми. Позитивний та нормативний аспекти макроаналізу.

Становлення макроекономіки як науки. Макроекономіка як теоретична основа економічної політики держави.

Тема 2. Макроекономічні показники в системі національних рахунків

Теоретичні підходи до вимірювань в національній економіці. Система національних рахунків як інструмент обґрунтування макроекономічних показників. Визначення валового внутрішнього продукту (ВВП) в системі національних рахунків. Кінцевий та проміжний продукт. Додана вартість. Методи розрахунку ВВП: по потоку видатків та по потоку доходів. Валові та чисті інвестиції. Валовий національний продукт (ВНП). Чистий національний продукт (ЧНП). Національний доход (НД). Особистий доход і особистий доход після сплати податків. Співвідношення між основними показниками системи національних рахунків.

Вплив цін на макропоказники. Номінальний і реальний ВНП. Дефлятор ВНП та індекс споживчих цін. Поняття «інфлювання» та «дефлювання».

ВВП і суспільний добробут. Реальний ВНП на душу населення. Елементи суспільного добробуту, що не враховує ВВП. Показник СНР ООН "чистий економічний добробут".

Офіційна та тіньова економіка. Причини виникнення тіньової економіки. Методи вимірювання обсягів тіньової економіки. Заходи щодо скорочення обсягів тіньової складової економіки Україні.

Тема 3. Сукупний попит та сукупна пропозиція

Поняття сукупного попиту. Крива сукупного попиту (AD). Три види ефектів: ефект ставки відсотку, ефект матеріальних цінностей, ефект імпортних закупівель. Нецінові фактори сукупного попиту та їх вплив на його криву.

Поняття сукупної пропозиції. Крива сукупної пропозиції (AS). Горизонтальний (кейнсіанський), проміжний та вертикальний (класичний) відрізки кривої сукупної пропозиції. Нецінові фактори сукупної пропозиції та їх вплив на її криву.

Модель сукупного попиту та сукупної пропозиції (модель AD-AS). Рівноважний рівень цін та рівноважний реальний обсяг національного виробництва. Короткострокова та довгострокова макроекономічні рівноваги. Наслідки зміни сукупного попиту в короткостроковому та довгостроковому періодах. “Ефект храповика”. Наслідки зміни сукупної пропозиції.