Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
24
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Міжнародна заборгованість

Головною причиною періодичної повторюваності міжнародної кризи заборгованості є наявність сильної мотивації до відмови від платежів по боргу суверенними боржниками. сукупний борг країн світу в 2009 р. становив 56900 млрд дол.

Основна частина заборгованості припадає на країни, що розвиваються, а

Зовнішній борг – це сума фінансових зобов’язань країни перед іноземними кредиторами по непогашеним зовнішнім позикам і невиплаченим за ними відсоткам.

Довгострокові боргові зобов’язання країни включають:

  • державний (офіційний) зовнішній борг, під яким розуміють суму зобов’язань центральних і місцевих державних органів перед зовнішніми кредиторами по невиплачених позиках і відсотках по них. Зовнішніми кредиторами можуть виступати уряди іноземних держав, центральні банки, урядові структури, міжнародні і регіональні валютно-фінансові організації;

  • борг, гарантований державою, тобто борг приватних фірм, банків, компаній, гарантом оплати котрого є держава;

  • приватний негарантований борг, тобто борг приватних позичальників, оплата якого не гарантується державою. Він виникає у випадку отримання позичальником банківських та інших кредитів, шляхом залучення боргових цінних паперів на міжнародному фондовому ринку.

Реструктуризація боргу – це переоформлення боргових зобов`язань, по яких настав або прострочено строк платежу. У це поняття входять:

1. Реструктуризація боргу по лінії Паризького і Лондонського клубів.

2. Реструктуризація боргу комерційними банками. Найбільш популярним заходом реорганізації боргу для комерційних банків-кредиторів став прийнятий у 1989 р. План Бреді. Згідно з цим планом банки йдуть на реор­ганізацію деякої частини боргу країни, що розвивається (як правило, це зниження відсоткових виплат), лише в тому випадку, якщо її уряд здійснюватиме більш ради­кальну програму макроекономічних і структурних пере­творень.

До заходів реструктуризації боргу відносяться:

1. Конверсія боргу в активи.

2. Зворотний викуп боргових зобов'язань (buy-back).

  1. Конверсія боргу в облігації.

  2. Списання всього боргу або його частини.

Соседние файлы в папке конспект лекций МЭ коммерческий