Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро эк / СРС микро 2012-2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
517.63 Кб
Скачать

Варіант 16

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Щоб опинитися у стані рівноваги, споживач повинен:

а) не купувати неякісні товари;

б) бути впевненим, що ціни всіх придбаних ним товарів пропорційні загальним корисностям;

в) урівноважити граничні корисності останніх одиниць придбаних ним товарів;

г) бути впевненим, що ціна кожного товару дорівнює граничній корисності грошей;

д) розподілити доход таким чином, щоб остання гривня, витрачена на купівлю будь-якого товару, принесла такий же приріст корисності, як і гривня, витрачена на купівлю іншого товару.

2.Задача. Ставка відсотка – 12% річних. Ціна капітального активу, що придбається – 10 000 у. о. Після п’яти років його функціонування він може бути проданий за 2000 у. о. Визначте, яким має бути мінімальний прибуток від цього активу за п’ять років з тим, щоб його придбання не було збитковим?

3.Задача. Припустимо, що споживач вважає наведені в таблиці комбінації яблук та апельсинів такими, що надають йому однакове задоволення.

Яблука (од.)

Апельсини (од.)

3

9

5

7

7

5

9

3

11

1

Визначте:

а) граничну норму заміщення між яблуками та апельсинами та напрямок в якому вона змінюється;

б) гранична корисність якого виду благ є найбільшою.

4.Ситуація. Країни-експортери нафти, об'єднані в організацію ОПЕК, узгоджено підняли ціни на нафтопродукти. Який зв'язок між можливістю здійснювати таку політику та ступенем еластичності попиту на нафту? Чи можуть здійснити подібні заходи країни, що експортують:а) банани;б)діаманти?

Варіант 17

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Положення та нахил кривої байдужості для окремого споживача пояснюється:

а) його бажаннями та розмірами доходу;

б) лише цінами товарів, які він купує;

в) бажаннями, розмірами доходу споживача та цінами товарів, які він купує;

г) лише його бажаннями;

д) цінами товарів, які купує споживач, та розмірами його доходу.

2.Задача. Підприємство планує здійснити випуск нової продукції - товару X. При цьому воно має вільні грошові ресурси у сумі 700$, які передбачається повністю використати на закупівлю факторів виробництва «праця» й «капітал». Продуктивність та вартість одиниці потрібних підприємству факторів виробництва характеризуються такими даними: МРL = 200 – 20L; МРК = 1200 - 60К; РL = 10$; Рк = 30$. Треба визначити комбінацію факторів виробництва «праця» і «капітал», яка дозволяє виробляти максимальний обсяг продукції за умови заданого рівня загальних витрат.

3.Задача. Компанія «Омега» здійснює продаж товару Х, а компанія «Сігма» - товару У. За звітний період обсяги продажу відповідно були такими: Qx= 1650 шт. і Qqy= 620 шт. При цьому функція попиту на продукцію компанії «Омега» має вид: . А функція попиту на продукцію компанії «Сігма»:. В поточному періоді компанія «Омега» вирішила знизити ціну товару Х і таким чином збільшила обсяг продажу своїх товарів з 1650 шт. до 1734 шт. Унаслідок цього знизився обсяг продажу компанії «Сігма» з 620 шт. до 610 шт. Визначте якою є дугова перехресна еластичність попиту поміж товарами Х та У, а також чи збільшився загальний доход компанії «Омега» внаслідок зниження ціни на товар Х.

4.Ситуація. Чи можна зробити висновок щодо неефективності економік колишніх соціалістичних країн у порівнянні із західними країнами на підставі даних про відставання виробництва споживчих товарів у СРСР та Східній Європі? Використайте при відповіді апарат кривої виробничих можливостей.

Соседние файлы в папке микро эк