Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
микро эк / СРС микро 2012-2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
517.63 Кб
Скачать

Варіант 4

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Якщо у суспільстві збільшиться обсяг економічних ресурсів, то:

а) буде вироблено більше товарів та послуг;

б) економіка буде спроможна виробляти більше товарів та послуг;

в) технологія виробництва стала більш досконалою;

г) стандарт життєвого рівня став вищим;

д) всі відповіді правильні.

2.Задача. Друкарня виробляє рекламні плакати за допомогою трьох робітників, середній продукт праці (АРL) дорівнює 30 одиницям на тиждень. Зарплата кожного робітника 60 грн. на тиждень. Постійні витрати друкарні рівні 1000 грн. Припустимо, що праця - єдиний змінний фактор виробництва. Які середні витрати (АTС) на виробництво має друкарня?

3.Задача. Автомобільний центр звичайно продає щомісяця 300 акумуляторів вищої якості (термін експлуатації яких становить п’ять років) за ціною 75$ за одиницю. Однак у минулому місяці обсяг продажу цих акумуляторів зменшився до 225 одиниць. Керівник автомобільного центру вважає, що дане зменшення обсягу продажу є наслідком збільшення продажу акумуляторів з трьохрічним строком експлуатації, ціна на які була знижена з 65$ до 55$. Необхідно визначити дугову перехресну еластичність попиту поміж акумуляторами з п’ятирічним строком експлуатації та акумуляторами строк експлуатації яких становить три роки. Крім того, необхідно визначити, як змінився загальний доход автоцентру, якщо відомо, що після зниження ціни на акумулятори з трьохрічним строком експлуатації додатковий доход від їх продажу склав 6050$.

4.Ситуація. Існують такі дані: у 90-і роки XX сторіччя питома вага заробітної плати в собівартості продукту складала в нашій країні 15-24 %, у 2002 році 6-7 %, прокоментуйте ствердження: "Неможливе підвищення заробітної плати, оскільки це призведе до значного підвищення ціни і зробить продукцію неконкурентоспроможною за ціною". Чи може Україна мати такий же рівень заробітної плати, як сучасна Швеція?

Варіант 5

1. Тест. Укажіть єдину правильну відповідь та обґрунтуйте свій вибір.

Рух вздовж кривої виробничих можливостей означає, що змінюються:

а) ціни товарів, що виробляються;

б) потреби споживачів;

в) альтернативні витрати виробництва;

г) прибутки виробників;

д) доходи споживачів.

2.Задача.

Продукти

харчування

Березень

Квітень

ціна

обсяг споживання

ціна

обсяг споживання

мука

25

3100

30

3550

молоко

10

590

12

600

За даними таблиці розрахуйте індекси цін за методами Ласпейреса і Пааше.

3.Задача. Якщо на картопляному полі працює один робітник, то врожай дорівнює 40. Кожний наступний робітник забезпечує додатковий врожай на 10% менший, ніж попередній. Знайдіть формулу граничного продукту і максимально можливий врожай.

4.Ситуація. Використовуйте трактування основних властивостей суспільних|громадських| благ і товарів індивідуального споживання|вжитку| для визначення того, чи повинні наступні|слідуючі| блага вироблятися|вироблятися,справлятися| за допомогою ринкової системи або забезпечуватися урядом:

а) хліб;

б) вуличне освітлення;

в) мости;

г) автостоянки;

д) медичне обслуговування;

е) плавальні басейни; є) доставка пошти;

ж) житло;

з) контроль над повітряним транспортом;

і) бібліотеки.

Соседние файлы в папке микро эк