Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.1.1.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
416.77 Кб
Скачать

1.3 Висновки

Проблема сучасних технічних засобів оформлення масових свят "досить гостро стоїть у світі массовиой режисури та масових святах.

Дане питання дуже мало висвітлений у науковій та професійній літературі.

Різноманіття технічних засобів оформлення масових видовище на сьогоднішній день вкрай широкий - до них відносяться сценічні модульні конструкції, піротехніка, світлотехніка, звукопідсілювальні пристрої, лазерні пристрої, відеопроекції, та багато інших, що вікорістовуються на відкрітіх майданчика.

Завдяки новітнім технологіям оформлення масових свят полегшується виконання завдання, яке стоїть перед кожним режисером масових свят - залучення глядача в масове видовище, тому що за коштами технічних можливостей це стало набагато простіше. Наприклад, глядач завдяки сучасних телекомунікацій може бути залученим в дію, що відбувається на майданчику не виходячи з дому.

Розділ 2. Огляд сучасних технічних засобів оформлення масових свят

2.1 Модульні сценічні конструкції, дахові системи.

Технічне забезпечення заходів - це повний комплекс технічних складових (електрика, світло, звук, сценічні конструкції) та їх правильну взаємодію на майданчику. Грамотна координація між усіма технічними службами - це і є, мабуть, основна запорука успішного заходу. І краще довірити все технічне забезпечення заходу одній команді, ніж шукати взаєморозуміння сторін в процесі.

 Сценічні конструкції - це конструкції та споруди, з яких складається сценічний комплекс, необхідний для повноцінного проведення шоу. Крім самої сцени, до них відносяться вежі для світлового обладнання, звукові башти, вежі для підвісу звукової затримки, пультова, пультова під моніторний пульт, конструкції для підвісу екранів, стінки для банерів і декорацій, різні конструкції для підвісу обладнання, а також aлюмінієвих фермових конструкцій та подіумів різних рівнів. [24]

Алюмінієві сценічні конструкції - дуже легкі і міцні їх дуже зручно використовувати при створенні сценічних майданчиків.

Ферми алюмінієві - легкі конструкції квадратної конфігурації, з яких збирають каркас сцени. Ці універсальні сценічні конструкції мають легкістю і простотою збірки, абсолютно безпечні, і відповідають будь-яким технічним вимогам. Фермові конструкції передбачають систему підвісу необхідного сценічного обладнання (світло, звук, спецефекти, екрани, декорації).

Також разом зі сценою як правило йдуть: дах, задник, боковини та ін. При необхідності сцена комплектується порталами - конструкціями з додаткових подіумів з дахом з боків сцени для кріплення акустичних систем і для установки проекторного або світлодіодного екрана.

Сучасні модульні конструкції мають один великий плюс - сцену можна розмістити як на відкритому майданчику на повітрі (на площі, у парку і т. д.), так і вбудувати всередині приміщення. Все залежить від проведеного свята. Простота конструкцій сцен і подіумів значно зменшує час, необхідний для робіт зі складання та демонтажу, забезпечує максимальну зручність при транспортуванні і зберіганні.

Підбираючи і застосовуючи різні елементи, можна побудувати сценічні комплекси, не обмежені по площі, різноманітні по конфігурації і майже на будь-якій поверхні. Складові частини такої констукції досить универсальні.

Основою сцен і подіумів є каркас, який представляє собою металеву конструкцію, що складається з елементів модульних лісів. Сценічний настил складається з дерев'яних брусів і укладених на них листів ламінованої фанери. Сходи, виготовлені з алюмінієвих елементів, встановлюються з будь-якого боку сцени. [48]

Сценічний навіс складається з набору алюмінієвих ферм, опорно-підвісних елементів, електро-механічних лебідок і самого тенту. Це дуже зручна, легка, компактна і швидко зібрана конструкція.

Універсальність стикувальних блоків дозволяє варіювати розмірами навісу.

Ферма вертікальна: Призначена для збірки каркаса сценічного навісу. Є основним несучим елементом каркаса навісу.

Служить у вигляді вертикальних стійок для підйому кареток і перекриття навісу з тентом.

Ферма перекриттів: Призначена для збірки каркаса сценічного навісу. Є основним несучим горизонтальним елементом навісу.

Служить для розміщення світло-звукової апаратури і закріплення тенту.

Ферма трикутна: Призначена для збірки ферм і каркасів додаткового призначення: для розміщення екранів, банерів, світло-звукової апаратури.

Для того щоб визначити, якою має бути сцена (її габарити) необхідно враховувати деякі фатори. А саме: задум режисера, кількість учасників, які будуть знаходиться на сценічному майданчику одночасно і обсяг сценічного обладнання (світлові прилади, звук, декорації), які знадобляться на святі. І звичайно де буде проходити саме свято (місце).

Не менш важлива є висота сцени. Якщо глядачі будуть розташовуватися близько до сцени, то вона не повинна бути занадто високою, інакше вони не побачать частину того, що відбувається. На цей рахунок є універсальне правило: сцену шириною до 16 метрів краще не будувати вище 1м 80см.

Якщо захід проходить на вулиці, то оптимальний варіант - сцена з дахом. Крита сцена - «граунд» - отримала таку назву тому, що дах сцени збирається на землі і потім піднімається за допомогою лебідок щодо опорних стовпів. Також її називають дахом елеваторного типу.

При сценічній конструкції граунд, не можна забувати, яка має бути відстань від підлоги до даху сцени (як правило, це залежить від типу світлових приладів і висоти декорацій).[37]

Дуже важливо знати вагу встаткування, яке буде вішатися на дах!

Крита сцена вимагає особливої уваги щодо вітрових навантажень, тому що покриття даху створює ефект вітрила.

Варто мати на увазі, що дах може нести тільки те навантаження, яка зазначено у технічному паспорті, і перевищувати її не можна ні в якому разі!

Також для заходів на відкритих майданчиках часто використовується сцена з кабінетом. Кабінет буває глухий і що продувається.

У першому випадку вішаються тенти - це автоматично збільшує вітрові навантаження, і для стійкості будуються бічні і задня стінка з металоконструкцій.

У продувається кабінеті можна обійтися без додаткових стінок і прикріпити задник і боковини з сітки безпосередньо до периметру даху.

У кожному з кабінетів є свої плюси і мінуси. У першому випадку плюси:

a) Збільшення корисної площі

b) Ефект затемнення, який вигідно підкреслить роботу світлових приладів в світлий час доби

с) відмежування зони back stage

Але є і мінус - збільшення вартості такої сцени.

У другому випадку, за рахунок відсутності закритих боків і задника вже не вийде достатнього затемнення для роботи світла, і до того ж буде видно закулісний простір. Але зате можна трохи заощадити.

Обов'язково треба знати габаритні розміри майданчика, на якому буде монтуватися сцена. Звичайно ж, найкраще до початку монтажу викликати фахівця, який подивиться майданчик, з'ясує характеристики грунту і проаналізує ситуацію.

Є деякі необхідні доповнення, так звана «одяг сцени» - задник, куліси, падуга, ковролін. Також знадобиться драпірування планшета сцени - Раус (тканина, яка закриває фронтальний відрізок від землі до рівня підлоги). [56]

Важливою складовою будь-якого заходу, звичайно ж, буде якісний звук. Звукові портали (портальні вежі) бувають двох видів: портали під лінійний масив і для підлогового звуку. У лінійному масиві звук підвішується, і розмір шахти порталу визначається розміром колонок. Висота підвісу визначається фахівцями по звуку.

 Якщо використовується підлоговий звук, необхідно знати розмір і висоту підлоги під звук, а також висоту від підлоги порталу до даху (в тому випадку, якщо дах потрібний). Якщо стоїть крита сцена і дах для звуку не потрібен, то для підвісу звуку можна використовувати дві лінійки з ферм і два додаткових опорних стовпа. В цьому випадку звук вішається безпосередньо на ці лінійки, розташовані з боків даху.

 І головне пам'ятати: всі питання по підвісу звуку слід докладно погодити з фахівцями до початку монтажу!

Не менш важлива частина сценічного комплексу - пультова (місце, де розташовуються пульти звукорежисера та / або режисера по світлу). Зазвичай вона знаходиться перед сценою, на відстані 20-25 м. Часто пультову роблять у кілька рівнів по висоті, і на верхніх поверхах розміщують водящие прожектори або різне світлове та відеообладнання.

 Не можна забувати, що технічне забезпечення свят включає в себе не тільки перераховані вище об'єкти, але й силові бар'єри, огорожі, обладнання для забезпечення та обслуговування електрики на майданчику (генератори, силові кабелі, кабель / канали) та інші прилади, необхідні для експлуатації сценічних конструкцій.

 Що стосується організації робіт, то при професійному підході до процесу потрібно обов'язково зробити план майданчика з прив'язками і розташуванням всіх об'єктів (цей план повинна мати кожна команда, відповідальна за свою частину роботи по забезпеченню заходи).

 Також треба скласти графіки завезення обладнання та черговості всіх видів робіт, зробити креслення з розмірами і розташуванням приладів на майданчику. Але навіть при цьому не виключені різні форс мажори, тому команда яка працює над створенням сценічного комплексу повинна складатися з професіоналів.

Не варто забувати про сценічний дах. Вище вже було згадано про важливість дахових систем в монтажі модульних сценічних конструкцій.

У даній роботі розглядаються дахові системи Prolyte. Були обрані саме ці системи так як вони придбали найбільшу популярність серед споживачів - замовників. [56]

Дахові системи мають кілька видів і форм. Від простих до складних.

Гігантська арочна дахова система - це конструкція, яка використовує стандартні опорні башти і складається з 3 - 5 арок. Прямі секції ферм, що мають шарнірні елементи в нижній частині і розподільні пластини у верхній частині, надають необхідний для повноти проліт арки. Два сталевих троса на кожному прольоті поглинають дію горизонтальних сил, викликаних навантаженням. Арки з'єднані зі стандартними ST або СТ опорними вежами.

Тунельна дахова система являє собою фіксовану конструкцію, що складається з вигнутих ферм, які утворюють повноцінну арку.

Існує два варіанти розміру тунельної системи: сцена шириною 12 м з аркою висотою 6 м і сцена шириною 16 м з аркою заввишки 8 м.

Глибина сцени може варіюватися в межах 2 або 3 метри посекційно. Кожна 5-а секція повинна бути закріплена сталевими тросами (розтяжками) або аналогічним устаткуванням.

За глибині сцени обмежень немає. Фермового арки з'єднуються з підлогою сцени за допомогою спеціальних адаптерів, що дозволяє використовувати вагу сценічної конструкції як баласт для даху. Для кріплення тенту на даху на верхній частині аркових ферм є профіль "Keder". Тунельна конструкція робить дах компактною і міцною.

Тунельна дахова система може використовуватися в поєднанні зі сценічної системою StageDEX, з опорами під верстати Easy Frame B або з системою Probeam.

Плоска дахова система - проста в збірці конструкція зі скатної дахом, що використовує стандартні опорні башти. Схил даху спрямований до задньої частини сцени. Дах будується з використанням стандартних ферм і має 3 варіанти розміру. Плоский дах має легко змінну конструкцію, яка може трансформуватися в дахову систему MPT.

Дахова система LT - конструкція з скатної дахом, що використовує стандартні опорні башти. Схил даху спрямований у протилежний бік у порівнянні з даховими системами MPT і ST. Система LT монтується також легко як все дахові системи Prolyte.

Дахова система LT має стандартну консоль довжиною 2м, розташовану у фронтальній частині. Спеціальні тентові профілі з інтегрованим профілем "Keder" монтуються на дах за допомогою змінюються опорних елементів. Змінюються опорні елементи дають можливість будувати даху різних конфігурацій за допомогою додавання додаткових секцій, тим самим змінюючи глибину сцени з 10 до 15м.

За запитом пропонуються звукові портали шириною 4,8 м, які формують повноцінну сценічну конструкцію.

Дахова система ST - гарантує оптимальну міцність конструкція зі скатної дахом, що використовує стандартні опорні башти. Найбільші даху серії ST дозволяють створити сцену з розмірами 30 х 20 м. Технічні характеристики надаються за запитом.

Дахова система MPT - гарантує оптимальну міцність конструкція зі скатної дахом, що використовує стандартні опорні башти. Дах будується з використанням стандартних ферм і має 3 варіанти розміру. Можливі близько 40 варіантів побудов і налаштувань системи.

Арочна дахова система являє собою фіксовану конструкцію, що складається з трьох зігнутих ферм, які з'єднані зі стовпами. Шарнірне з'єднання на зовнішніх кінцях арочних елементів спрощують монтаж системи. З'єднання між арками і периметром даху проводиться за допомогою спеціальних кутових елементів. Змінюючи лише арочні ферми, можливо отримати різні за розмірами конфігурації дахової системи даного типу. Для кріплення тенту на даху, на верхній частині аркових ферм є профіль "Keder".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]