Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до вивч. норм. дисцп. БЖД.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
318.94 Кб
Скачать
    1. а) постраждалого слід укласти на спину;

    2. б) постраждалого слід усадити;

    3. в) підкласти під голову м'який валик з одягу;

    4. г) зафіксувати голову з двох сторін м'якими валиками;

    5. д) накласти тугу пов'язку;

    6. е) покласти грілку;

    7. ж) застосувати «холод»;

    8. з) забезпечити повний спокій до прибуття лікаря.

    9. Зм.4. Управління безпекою життєдіяльності за умов надзвичайних

    10. Ситуацій

    11. Лекція №8. Менеджмент безпеки, правове забезпечення та організаційно-функціональна структура захисту населення та ато у нс

    12. Мета – вивчення особливостей управління безпекою та його організаційно-правового забезпечення.

    13. Завдання – визначити структурно-функціональна схему державного управління безпекою та захистом у НС в Україні з урахуванням правового статусу і повноважень органів влади. Проаналізувати правові норми, що регламентують організаційну структуру органів управління безпекою та захистом у НС, режими її функціонування.

    14. Очікувані результати – у результаті вивчення теми студент повинен засвоїти основні положення про безпеку, зміст законів України, які гарантують безпечну життєдіяльність людини, охороняють цілісність природи, структуру управління та нагляду за безпекою життєдіяльності та усвідомити ,що створення в Україні безпечних умов для життєдіяльності людини залежить від правових основ и системи управління і контролю за дотриманням законодавства щодо БЖД.

    15. План лекції:

  • Основні поняття і терміни: управління, суб‘єкт управління, об‘єкт управління, функція прогнозування та планування, функція організації та координації, облік, аналіз та оцінка показників, контроль, фінансування та стимулювання, аварія, катастрофа, надзвичайна подія, надзвичайна ситуація, осередок ураження, зона зараження.

  • Загальні принципи управління безпекою життєдіяльності. Цілі та завдання управління. Система правового забезпечення життєдіяльності людини.

  • Структурно-функціональна схема державного управління безпекою та захистом у НС в Україні з урахуванням правового статусу і повноважень органів влади.

  • Класифікація НС за причинами походження, територіального поширення і обсягів заподіяних або очікуваних збитків.

  • Критерії переходу небезпечної події у НС, одиниці виміру показників класифікаційної ознаки НС та їхні порогові значення у природному середовищі, виробничій, транспортній та інших сферах життєдіяльності.

  • Принципи, заходи та засоби забезпечення безпеки у разі виникнення нс.

    1. Матеріали для обов’язкового вивчення:

  • Матеріали лекції.

  • Желібо Є.П., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності: Підруч. – К.: Каравела, 2006. – С. 253–278.

  • Основи охорони праці: Підруч. 2-ге вид., доп. та перероб./ К.Н. Ткачук, М.О. Халімовський та ін. За ред. К.Н. Ткачука, М.О. Халімовського. – К.: Основа, 2006. – С. 48–55, 80–89.

    1. Додатковий матеріал для вивчення:

  • Желібо Є П., Заверуха Н.М., Зацарний В.В. Безпека життєдіяльності. Навч. посіб. для студ. вищих навч. закл. 3-є вид./ За ред. Є.П. Желібо. – К.: Каравела, 2004. – С. 306–310.

  • Геврик Є.О. Охорона праці: Навч. посіб. для студ. вищих навч. закл. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2003. – С. 20–30.

  • Ю.С.Скобло, В.Г.Цапко, Д.І.Мазоренко, Л.М.Тіщенко. Безпека життєдіяльності: Навч.посіб. /За ред. В.Г.Цапка. 3-тевид. К.: Знання, 2004., С.335-344, 366-384.