Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ-6.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
15.81 Mб
Скачать

Тема 4.1 Постановка задачі

Метою постановки задачі управління є створення з боку користувача задачі сукупності документів, які необхідні програмісту для розробки алгоритму і програми задачі. Сукупність документів, що описує постановку задачі управління, регламентує державний стандарт ГОСТ 24.204-80. Згідно державного стандарту постановка задачі управління складається з 3 розділів: “Характеристика задачі”, “Вихідна інформація”, “Вхідна інформація”.

У рзділі “Характеристика задачі” треба викласти : мету, призначення, техніко-економічну суть задачі та обгрунтування її розв”язання автоматизованим шляхом; перелік служб та відділів підприємства, при управлінні якими розв”язують задачу; опис процедур використання вихідної інформації; вимоги до організації збору і передачі в обробку вхідної інформації, до порядку її контролю та коригування; умови, при яких припиняється розв”язування задачі автоматизованим шляхом; зв”язок задачі з іншими задачами автоматизованої обробки інформації; розподіл функцій між персоналом та технічними засобами при різних ситуаціях розв”язування задачі.

У розділі “Вихідна інформація” треба навести: перелік та опис вихідних повідомлень (табл.1), перелік та опис структурних одиниць інформації вихідних повідомлень, що мають самостійне розумове значення (табл.2).

Таблиця 1.

Перелік та опис вихідних повідомлень.

п/п

Найменування

повідомлення

Іденти-фікатор

Форма

подання

Періодичність рішення задачі

Термін

видачі

Одержу-

вачі

1

2

3

4

5

6

7

Таблиця 2

Перелік та опис структурних одиниць інформації

вихідних повідомлень

п/п

Найменування

структурних

одиниць

інформації

Ідентифікатор

Вимоги

до точ-

ності

Розмір,

тип

даних

у прог-

рамі

у

математ.

описі

вихідних

повідом-

лень

1

2

3

4

5

6

7

У розділі “Вхідна інформація” треба навести: перелік та опис вхідних повідомлень (табл.3), перелік та опис структурних одиниць інформації вхідних повідомлень (табл.4)..

Таблиця 3.

Перелік та опис вхідних повідомлень

п/п

Найменування

повідомлення

Ідентифі-

катор

Форма

подання

Частота

надходженння

Джерело

інформації

1

2

3

4

5

6

Таблиця 4

Перелік та опис структурних одиниць інформації

вхідних повідомлень

п/п

Найменування

структурних

одиниць

інформації

Ідентифікатор

Точ-ність

Джерело

Інформа-ціїї

Іденти-

фікатор

джерела

інформації

у програмі

у

математ.

опису

1

2

3

4

5

6

7

Література : [1] с.520-534

Тема 4.2 Алгоритм і програма рішення задачі

Опис алгоритму розв”язування задачі встановлює ГОСТ 24.211-82, який складається з таких розділів: “Вхідна інформація”, “Результати рішення”, “Математичний опис” та “Алгоритм розв”язування” (інформаційна модель задачі).

В розділі “Вхідна інформація” треба навести переліки інформації масивів інформації та сигналів, які використовуються при реалізації алгоритму. При цьому треба виділити масиви, що формуються алгоритмом під час розв”язання задачі. Перелік масивів інформації, які формуються при реалізації алгоритму, слід навести згідно табл.5.

Таблиця 5.

Перелік масивів інформації, які формуються

при реалізації алгоритму

п/п

Найменування масиву

Ідентифікатор

Максимальна

кількість записів

1

2

3

4

У розділі “Результати розв”язування” треба навести перелік відео-, табулякрам, масивів інформації та сигналів управління, які формуються при реалізації алгоритму як вихідні повідомлення.

В розділі “Математичний опис” треба навести математичну модель або техніко-економічний опис, якщо процес розв”язування задачі не може бути поданий у вигляді математичної моделі. Техніко-економічний опис застосовується, наприклад, для задач поповнення та коригування масивів відовраження інформації у вигляді відеограм.

У розділі “Алгоритм розв”язування (інформаційна модель задачі)” треба навести опис логіки алгоритму і засобів формування результатів розв”язування.При цьому відображується послідовність етапів розрахунку, розрахункових та логічних формул; вказуються співвідношення для контролю вірогідності обчислень; провадиться опис між частинами та операціями алгоритму; вказуються відомості про порядок розміщення значень та рядків у вихідних документах. При описові у вигляді інформаційної моделі використовується типова символіка для відображення типових процедур обробки економічної інформації. Детальна інформація про конкретну процедуру обробки надається в коментарях, що супроводжують кожний блок інформаційної моделі. Побудова алгоритму у вигляді інформаційної моделі виконується згідно з ГОСТ 19.002-80, а при необхідності модель доповнюється текстом згідно з ГОСТ 24.301-80.

У формулах та виразах використовують ідентифікатори реквізитів, що наведені в розділі “Постановка задачі управління”.

Розробка програми розв”зання задачі проводиться згідно інформаційної моделі на алгоритмічній мові , що використовується у обраній СУБД. Так для опису програми обробки баз даних. Access слід використовувати її графічне уявлення на мові QBE (запит за зразком)

Література : [1] с.534-542

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]