Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ-6.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
15.81 Mб
Скачать

Тема 3.2 Схема реляційної бази даних і її цілісність

Access можна встановлювати між таблицями зв'язки на основі інформаційно – логічної моделі предметної області. Таблиці і зв'язки між ними утворюють нову інформаційну систему – реляційну базу даних. Існуючи зв'язки між таблицями, відображуються у вікні Схема даних.

Установлення зв'язку між двома таблицями можливо тільки при виконанні наступних умов: зв'язані поля повинні мати однаковий тип даних, хоча їх імена можуть бути різними; обидві таблиці зберігаються в одній базі даних. В Access дозволяються відношення між таблицями типів 1:1 або 1:М. Тип відношень між таблицями Access визначає автоматично на основі даних про первинні ключі обох таблиць.

При встановленні відношень між таблицями, можливо задати режим – Підтримка зв'язаної цілісності даних, який, у свою чергу, дозволяє задати режими – Каскадне оновлення зв'язаних полів і Каскадне видалення зв'язаних записів.

Підтримка зв'язаної цілісності даних – означає, що Access при корегуванні бази даних забезпечує для зв'язаних таблиць контроль за виконанням наступних умов:у підлеглу таблицю не можна додавати запис із значенням ключа зв'язку, що не існує у головній таблиці; у головній таблиці не можна видалити запис, якщо не видалені пов'язані з нею записи у підлеглій таблиці; зміна значення ключа зв'язку у запису головної таблиці неможлива, якщо у підлеглій таблиці існують записи, що зв'язані з нею.

Каскадне оновлення зв'язаних полів – забезпечує при зміні значення ключа зв'язку у запису головної таблиці автоматичну зміну значення ключа зв'язку у підлеглих записах.

Каскадне видалення зв'язаних записів – забезпечує при видаленні запису із головної таблиці автоматичне видалення усіх зв'язаних записів у підлеглій таблиці. Каскадне видалення підлеглих записів виконується на всіх рівнях підлеглості, якщо цей режим задан на кожному рівні.

Таким чином, зв'язки між таблицями дозволяють проводити сумісну обробку даних взаємопов'язаних таблиць, розширюють можливості доступу користувача до інформації у БД.

Література : [2] с.90-99, [3], [5]

Тема 3.3 Запити до бази даних на вибірку інформації

Запитом зветься об'єкт Access, який дозволяє вибирати необхідні дані з однієї або декількох взаємопов'язаних таблиць, виконати обчислення й сортування, представити результат у вигляді таблиці на екрані. Запити дозволяють виконувати такі процедури:

  1. вибирати записи із взаємозалежних БД у таблицю запиту згідно умов відбору;

  2. вибирати поля з різних БД для відображення у таблиці запиту;

  3. створювати розрахункові поля для відображення у таблиці запиту;

  4. проводити групування записів таблиці запиту і виконувати над угрупованнями записів групові функції (наприклад, підсумок значень поля);

  5. Створювати у таблиці запиту перехресну таблицю;

  6. знищувати у таблиці БД записи, що були відібрані до таблиці запиту;

  7. проводити оновлення полів для записів БД, що були відібрані до таблиці запиту;

  8. додавати таблицю запиту до записів іншої БД;

  9. створювати на основі таблиці запиту нову БД.

Послідовне виконання, приведених вище процедур, дозволяє провадити складну обробку БД без створення спеціальних програм обробки за допомогою мови VBA.

Кожна з перелічених процедур може бути виконана певним типом запиту, а саме:

  • запит на вибірку реалізує процедури 1, 2, 3;

  • груповий запит реалізує процедуру 4;

  • перехресний запит реалізує процедуру 5;

  • запит – дія на створення таблиці реалізує процедуру 9;

  • запити – дії на знищення, оновлення й додавання записів БД реалізують процедури 6, 7, 8.

Слід зауважити, що основою для створення всіх типів запитів є запит на вибірку. Запит може створюватися як за допомогою майстра, так і вручну. У Access для побудови запиту на вибірку вручну використовується метод QBE -«запит за зразком». При цьому використовується Вікно запиту, яке завжди містить одну або більше таблиць БД (або запитів) , які є джерелом даних. Для відбору записів до результуючої таблиці запиту, використовуються логічні вирази, у яких формалізуються умови відбору записів із взаємозалежних таблиць – джерел.

При виконанні запиту на вибірку, результати відображуються у формі динамічного набору. Динамічний набір фактично є віртуальним набором записів. Якщо набір закривається, записи зникають.

Література : [2] с.117-124, [1], [3], [5]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]