Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ-6.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
15.81 Mб
Скачать

2. Алгоритм розв'язання задачі

2.1. Вхідна інформація.

Вхідна інформація описана у розділі Постановка задачі (табл.3 і 4). Перелік

масивів, що формується при реалізації алгоритму розв'язання задачі, наведено у табл.5.

Таблиця 5.

Перелік масивів інформації, які формуються при реалізації алгоритму

Nп/п

Найменування масиву

Ідентифікатор

Максимальна кількість записів

1.

Найменування оперативного масиву з боку користувача відсутнє

Користувач не надає ідентифікатори оперативним масивам, тому що вони надаються СУБД Access автоматично. Але у інформаційній моделі (Рис.3) вони умовно позначені як Т1 – Т7

100

2.2. Результати розв'язання задачі.

Результати розв'язання задачі, що є витратами на запасні частини на певний автомобіль за певний період, надаються у вигляді таблиці на екрані монітора (відеограми). Структура таблиці представлена на Рис. 2.

КСтан

Розхід

Назва деталі

Ціна

Вартість

деталей

Рис. 2. Структура таблиці вихідного повідомлення.

2.3. Математичний опис

Рішення задачі має математичний опис у вигляді послідовності операторів мови SQL, яка використовується для опису операцій над зв'язаними таблицями в усіх реляційних СУБД, у тому числі й у СУБД Access.

Особливістю СУБД Access є те, що розробник задачі для її опису використовує мову QBE (Запит за зразком), яка потім автоматично транслюється у опис задачі на мові SQL. Тому математичний опис задачі не проводиться, за винятком математичного опису виразу для розрахунку значення розрахункового поля. Для цієї задачі значення поля розраховується за виразом (1):

(1)

- сумарні витрати стосовно номенклатури i , грн.; - ціна одиниці номенклатуриi ,грн./од.; - розхід одиниць номенклатуриi , од.

2.4. Алгоритм розв'язання задачі.

Алгоритм розв'язання задачі поданий у вигляді інформаційної моделі на Рис.3.

3. Програма розв'язання задачі

Програма рішення даної задачі записується за допомогою мови QBE (запит за зразком) у вікні діалогу з ім'ям Конструктор запита, для чого необхідно виконати наступні дії:

1. У вікні База даних: Технічна служба, обрати об'єкт Запити і натиснути кнопку Створити.

2. У вікні Новий запит обрати ручний режим створення запиту, для чого натиснути кнопку Конструктор, а потім натиснути кнопку ОК. З'явиться вікно Додання таблиці.

3. У вікні Додання таблиці обрати таблицю ВимогаЗ і натиснути кнопку Додати. Обрана таблиця відображується на верхній панелі, що має назву Схема запиту.

4. Виконати дії п.3 для таблиць ВимогаТ і ЦСкладЗЧ. Потім закрити вікно Додання таблиці. Виникає вікно Конструктора запита. Схема запита приведена на Рис.5.

5. У вікні Конструктора запитів необхідно перетягнути зі списку полів таблиці ВимогаЗ поля ДатВим, ГарНом, КСтан; із списку полів таблиці ВимогаТ – поле Розхід; із списку полів таблиці ЦСкладЗЧ - поля НДеталь, Ціна.

6. Створити розрахункове поле. Для цього треба обрати у рядку Поле, що є у бланку запиту, найближчу пусту комірку і клацніть у ній мишею. Використовуючи клавіатуру, виконати введення виразу [Ціна]*[Розхід].

7. У рядку Вивід на екран бланка запиту відмітить поля КСтан, Розхід, НДеталь, Ціна і Розрахункове поле, які слід уключити у результуючу таблицю запиту.

8. Увійти до розрахункового поля. Звернуть увагу на те, що в ньому автоматично виникла назва поля – Вираз 1. Замінить її на назву Вартість деталей.

9. У рядку Умови відбору ввести у поле ГарНом у квадратних лапках текст [Гаражний номер]. Квадратні лапки слід уводити з англійської клавіатури.

10. У рядку Умови відбору ввести у поле ДатВим текст >=[Дата початку періоду] AND <=[Дата кінця періоду] . Символи логічних операцій

увести з англійської клавіатури. Таблиця Бланка запита, після виконання п.10, приведена на Рис.6.

11. Зберегти запит, виконавши команду Файл│ Зберегти як і надавши запиту ім'я Витрати на авт за період 1.

12. Закрити вікно конструктора запиту одним із можливих способів, наприклад, натиснувши кнопку Закрити вікно.

Рис. 5 Схема запита

Поле

КСтан

Розхід

НДетал

Ціна

Вартість

[Розхід]*[Ціна]

ГарНом

ДатВим

Ім'я таблиці

ВимогаЗ

ВимогаТ

ЦСклад

ЦСклад

ВимогаЗ

ВимогаЗ

Сортування

Вивід на екран:

v

v

v

v

v

Умови відбору:

[Гаражний номер]

>=[Дата

початку періоду] AND<=[Дата кінця періоду]

Або:

Рис.6. Таблиця Бланка запита Витрати на автомобіль за період

13. Виникає вікно База даних: Технічна служба, у якому буде обраний запит Витрати на авт за період 1. Для отримання результату розв'язання задачі у формі, яка передбачена завданням на контрольну роботу, треба виконати запит, для чого натиснути у вікні База даних: Технічна служба кнопку Відкрити. Виникають послідовно три вікна діалогу, до яких слід увести: значення гаражного номера автомобіля, наприклад 2; дату початку періоду, наприклад, 1.1.04; дату кінця періоду, наприклад, 1.1.05. Виникає вікно з результуючою таблицею запиту Витрати на авт за період 1.

КСтан

Розхід

Назва деталі

Ціна

Вартість

деталей

3

2

Подушка передньої опори двигуна в зборі

2.03 грн.

4.06 грн.

3

1

Прокладка поперечини задньої опори двигуна

0,23 грн.

0,23 грн.

3

1

Підшипник первинного вала КПП, задній

7,25 грн.

7,25 грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]