Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ-6.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
15.81 Mб
Скачать

Навчально-методичне забезпечення до тем дисципліни

Розділ 1. Інформаційні технології на транспорті

Тема 1.1. Економічні інформаційні системи підприємств (еіс ).

Зростання обсягів інформації в контурі управління економічним об'єктом, ускладнення її обробки привело спочатку до впровадження комп”ютерів на окремих операціях обробки, а потім до розширення сфери їх використання. Традиційна інформаційна система почала якісно змінюватися. В управлінському апараті з”явився новий структурний підрозділ, який мав лише одну функцію- забезпечувати учасників процес управління достовірною інформацією на основі використання засобів обчислювальної техніки. У зв'язку з цим у контурі управління з'явилися нові інформаційні потоки, а старі інформаційні потоки частково змінили свій напрямок. Виникла економічна інформаційна система (ЕІС).

Під економічною інформаційною системою слід розуміти систему, яка призначена для зберігання, пошуку, обробки та видачі формалізованої частки економічної інформації по запиту користувачів.

До користувачів ЕІС відносяться : співробітники управлінського апарату, задачі управління, що вирішуються автоматизованим шляхом, ЕІС вищих рівнів управління. Частка інформації, що обробляється в ЕІС, для різних рівнів управління по відношенню до загального обсягу складає (10 – 20)%.

Рис 1.1. Економічна інформаційна система

К1 – неформалізуєма частка командної інформації.

К2 – формалізуєма частка командної інформації.

П1 – неформалізуєма частка повідомлюючої інформації.

П2 - формалізуєма частка повідомлюючої інформації.

У процесі управління приймаються рішення трьох категорій: стратегічні, тактичні та оперативні. У зв'язку з чим управлінський апарат має трьохрівневу ієрархію: вищу, середню та нижню. Спочатку більшість ЕІС забезпечували інформацією лише нижній рівень управління. При цьому провадилася автоматизація таких робіт: обробка рахунків, облік матеріалів, розрахунок заробітної платні, обробка накладних та ін. На транспорті це були програми, що обробляли дорожні листи, товарно-транспортні накладні, наряди на виконання робіт, відомості про розхід пального, вимоги на видачу запасних частин та ін.

Сучасні ЕІС здатні забезпечувати інформацією всі рівні управління. Найбільше застосовуються ІТ : СУБД, електронні таблиці та текстові процесори.

ЕІС є складною системою, яка має багато елементів, що знаходяться у певних відношеннях між собою. За змістом елементи можуть бути розділені на групи (підсистеми). По відношенню до інформації, яку потребують користувачі, підсистеми можна розділити на дві частини: функціональну та забезпечуючу. Функціональні підсистеми надають інформацію, яка застосовується співробітниками управлінського апарату при виконанні своїх професійних обов'язків. Забезпечуючи підсистеми дають змогу працювати функціональним підсистемам.

До складу функціональних підсистем відносяться: техніко-економічне планування, технічна підготовка виробництва, управління основним виробництвом, управління допоміжним виробництвом, управління збутом продукції, управління фінансами, управління працею і заробітною платнею, управління матеріально-технічним забезпеченням, управління якістю продукції, бухгалтерський облік, управління капітальним будівництвом, управління кадрами, управління нормативною базою, управління науково-технічною інформацією.

Склад функціональних підсистем ЕІС, наведений вище, відповідає організаційній структурі великого машинобудівного підприємства (наприклад, автозавод), де є відповідні служби. Таким чином кожна підсистема ЕІС забезпечує управлінською інформацією певну службу або відділ шляхом автоматизованого рішення задач. Склад та назви функціональних підсистем залежать від розмірів підприємства та його галузевої належності.

До складу забезпечуючих підсистем відносяться: інформаційне забезпечення, технічне забезпечення, програмне забезпечення, організаційне забезпечення, правове забезпечення.

Література : [1] с.12-31, [4] с.7-24, [3]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]