Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тилове забезпечення підрозділів.doc
Скачиваний:
371
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
135.17 Кб
Скачать

5.3. Тилове забезпечення підрозділів

Механізований і танковий батальйони – основні загальновійськові тактичні підрозділи. Вони, взаємодіючи між собою, з підрозділами артилерії та інших родів військ і спеціальних військ, виконують основне завдання по безпосередньому знищенню противника у ближньому бою. Виконання батальйонами завдань неможливе без повного та своєчасного тилового забезпечення, яке є складовою частиною всебічного забезпечення бойових дій поряд з морально-психологічним, бойовим, технічним і медичним забезпеченням.

Тилове забезпечення батальйону організовується і здійснюється відповідно до бойових завдань, вказівок старшого начальника та умов конкретної обстановки у всіх видах бою і в повсякденній діяльності з метою підтримання підрозділів у боєздатному стані і створення їм сприятливих умов для виконання завдань.

Основою для організації тилового забезпечення є рішення командира батальйону. В батальйоні тилове забезпечення підрозділів організовує командир через начальника штабу, своїх заступників з тилу (в механізованих та окремих батальйонах і дивізіонах) та з озброєння.

5.3.1 Сили та засоби тилового забезпечення

Батальйонний тил, як низова ланка військового тилу виконує завдання щодо безпосереднього забезпечення рот і батарей боєприпасами, пальним, засобами індивідуального захисту, речовим майном та іншими матеріальними засобами; приготування і видачі особовому складу гарячої їжі; здійснення технічного обслуговування, ремонту та евакуації озброєння і техніки.

Завдання всебічного матеріального забезпечення підрозділів батальйонів виконують взводи забезпечення (взводи матеріального забезпечення).

Взвод забезпечення (взвод матеріального забезпечення) призначений: для приймання, утримання і доставки (відпускання) запасів боєприпасів, пального, продовольства і води; забезпечення особового складу гарячою їжею; евакуації з підрозділів батальйону несправного, непотрібного для бою вітчизняного і трофейного озброєння, техніки, майна та укупорки і підготовки їх до відправлення за призначенням; заправлення техніки пальним; зберігання особистих речей військовослужбовців батальйону; надання допомоги водіям (екіпажам) щодо технічного обслуговування і поточного ремонту техніки.

Взвод забезпечення (взвод матеріального забезпечення) підпорядкований заступнику командира батальйону з тилу (де його за штатом не передбачено – начальнику штабу). Він складається з трьох відділень – автомобільного, господарчого і технічного обслуговування.

Взвод забезпечення (взвод матеріального забезпечення) окремого батальйону (дивізіону) у своєму складі має два – чотири автомобільних відділення, їдальню, склади, а у деяких батальйонах – і речову ремонтну майстерню.

Автомобільне відділення призначене для приймання і утримання запасів матеріальних засобів, підвезення їх в підрозділи, евакуації поранених і хворих, несправного і непотрібного для бою озброєння, техніки та майна, заправлення техніки пальним.

Господарче відділення розгортає батальйонний продовольчий пункт, здійснює приймання продовольства, яке надходить з батальйону (роти) тилового (матеріального) забезпечення бригади (полку), його зберігання, проводить розподіл продуктів між кухнями, видає особовому складу через старшин рот і ротних (взводних) роздавальників хліб, цукор, чай, тютюнові вироби і продукти недоторканого запасу (сухий пайок), підвозить воду для пиття і господарчих потреб, готує їжу, організовує її доставку і видачу. Основні типи кухонь для механізованих батальйонів на бронетранспортерах і артилерійських дивізіонів – причіпні кухні КП–130 (КП – 125), для танкових і механізованих батальйонів на бойових машинах піхоти – кухні автомобільні ПАК – 200М (ПАК – 200).

Для харчування офіцерів батальйону господарче відділення має спеціальний комплект обладнання, у склад якого входить плита ПП – 40, намет УСТ – 56 (УЗ – 68), набори складних меблів, інвентарю, столового та кухонного посуду.

Відділення технічного обслуговування призначене для надання допомоги водіям (механікам – водіям) у технічному обслуговуванні і поточному ремонті автомобілів (танків, БТР, БМП, самохідних установок) у польових умовах.