Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тилове забезпечення підрозділів.doc
Скачиваний:
376
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
135.17 Кб
Скачать

5.3.4 Тилове забезпечення батальйону на марші

Батальйон здійснює пересування своїм ходом (маршем) або перевозиться залізничним (морським, річковим) транспортом. Механізований батальйон, крім того, може перевозитись повітряним транспортом.

Основний спосіб пересування батальйону - марш. При здійсненні маршу танки та інша гусенична техніка можуть перевозитись на автопоїздах. Марш може здійснюватись у передбаченні вступу в бій або поза загрозою зіткнення з противником, а за напрямком руху - до фронту, вздовж фронту або від фронту в тил.

Підготовка тилу до виконання завдань в ході маршу, як правило, проводиться в районі зосередження перед маршем. Деякі заходи щодо підготовки тилу можуть проводитись у пунктах постійної дислокації, чи в районах збору по тривозі, якщо марш здійснюється до або с початком воєнного конфлікту.

Заходи щодо підготовки тилу проводяться, як правило, одночасно з підготовкою бойових підрозділів. Їх обсяг, строки і порядок виконання у кожному конкретному випадку залежать від мети і відстані маршу, бойового складу і завдань батальйону, наявності та стану сил і засобів тилу, ступеню забезпеченості рот (батарей), наявності часу на підготовку, особливостей місцевості, пори року, погоди та інших умов обстановки.

При підготовці тилу до маршу проводяться заходи щодо укомплектування підрозділів особовим складом, озброєнням, транспортними засобами і технікою тилу.

В транспорті батальйону, в ротах (батареях) поповнюються запаси матеріальних засобів до встановлених норм. Тил батальйону за необхідності підсилюється бригадними (полковими) транспортними засобами з пальним. Особлива увага приділяється: укладанню і кріпленню вантажів на транспортних засобах; створенню при машинах додаткових запасів пального в тарі; укомплектуванню техніки підрозділів тилу шанцевим інструментом, засобами підвищення прохідності, світломаскувальними пристроями і буксирами. Проводиться ретельне технічне обслуговування транспортних засобів та техніки тилу.

До особового складу підрозділів тилу доводяться особливості наступного маршу та маршруту руху. Уточняються сигнали сповіщення та порядок дій за ними.

Місце підрозділів тилу в похідному порядку батальйону та маршрут їх руху визначає командир батальйону.

При здійснені маршу у передбаченні вступу в бій взвод забезпечення батальйону рухається, як правило, у складі батальйонної колони за бойовими підрозділами і медичним пунктом з приданими йому санітарними транспортними засобами . Автомобілі в колоні розміщуються таким чином, щоб із зав'язкою бою виключалась необхідність підтягувати ті з них, які рухаються позаду і обганяти інші автомобілі і підрозділи, які рухаються попереду (автомобілі з боєприпасами, пальним, продовольством з причіпними кухнями). Відділення технічного обслуговування здійснює марш у складі замикання колони батальйону. Придані батальйону сили та засоби тилу вищої ланки, як правило, розподіляються по відповідних підрозділах взводу забезпечення чи рухаються за ним (рис. 5).

На марші поза загрозою зіткнення з противником, коли у першу чергу може виникнути потреба підрозділів у пальному, в голові колони доцільно мати автомобілі з пальним, потім з боєприпасами, а в кінці колони - машини з продовольством і кухнями.

При дистанціях між автомобілями 25 – 50 м загальна глибина колони батальйонного тилу на марші може скласти в середньому 300 – 500 м.

На марші підрозділи тилу рухаються, дотримуючись установленого порядку руху і заходів маскування. Рис. 5. Побудова тилу мб на марші

Матеріальне забезпечення. Перед маршем наявні в батальйоні надлишкові матеріальні засоби та майно передаються за призначенням. Підвезення матеріальних засобів для створення установлених запасів здійснюється із залученням, за необхідності, автомобільних підрозділів батальйону. Дії взводу забезпечення організовуються з таким розрахунком, щоб до установленого часу він був повністю завантажений матеріальними засобами та знаходився у готовності до негайного зайняття свого місця у похідному порядку батальйону та руху в призначений район.

Витрати матеріальних засобів залежать від протяжності маршу та характеру завдань батальйону, застосування сучасних засобів ураження, бойового і чисельного складу підрозділів, ступені підготовленості їх особового складу, технічного стану озброєння та техніки, а також умов місцевості, пори року, доби та погоди.

На марші з усіх матеріальних засобів у найбільшій кількості витрачається пальне. Для оперативних розрахунків можуть використовуватись середні норми витрат пального на 100 км маршу, які встановлені керівними документами: автомобільного бензину – 0,3 – 0,32 запр; дизельного палива – 0,55 – 0,65 запр. З урахуванням стану доріг. рельєфу місцевості, стану машин, підготовленості водіїв (механіків-водіїв) та інших факторів витрати пального батальйоном на марші протяжністю 250 км можуть скласти: автомобільного бензину 0,9 – 1,1 запр., дизельного палива – 1,4 – 1,6 запр.

В умовах впливу авіації противника на марші витрачаються також зенітні боєприпаси. Їх витрати для зенітних комплексів тилу "Стріла" за один добовий перехід можуть досягати 0,2 – 0,3 бк. На марші також можуть витрачатись боєприпаси для стрілецької зброї при відбитті нападу наземного противника та повітряних цілей на низькій висоті. Витрати цих боєприпасів не перевищують 0,1 бк.

При здійсненні маршу в один добовий перехід величина запасів матеріальних засобів, що створюються до початку маршу, може скласти: по боєприпасах і продовольству – у межах норм військових запасів, по пальному в середньому 0,2 запр. автомобільного бензину і 0,4 запр. дизельного палива понад норм військових.

Запаси пального, які створюються в батальйоні понад норм військових, доцільно мати безпосередньо в підрозділах. Для цього на танках (де це можливо) встановлюються по дві двохсотлітрові бочки, а на кожний автомобіль і бронетранспортер видається по 4 – 8 (а на марші на велику відстань 10 – 20) двадцятилітрових каністр з пальним. Крім того, у склад похідної колони батальйону можуть включатись бригадні(полкові) транспортні засоби із засобами заправлення, які виділені для підсилення.

Захист, оборона і охорона тилу. При організації захисту, оборони і охорони тилу в ході маршу особлива увага приділяється маскуванню, безпосередній охороні і постійній готовності до відбиття нападу противника.

У випадку виявлення радіоактивного і хімічного зараження на маршруті руху особовий склад тилу за сигналом сповіщення негайно одягає засоби захисту, підрозділи тилу продовжують рух, збільшивши швидкість і дистанції між транспортними засобами.

Для відбиття нападу на підрозділи тилу використовуються у першу чергу їх штатні сили і засоби, з яких створюється підрозділ по бойовому розрахунку. На привалах і в районі відпочинку він виконує завдання сторожової охорони. В окремих випадках для оборони тилу і прикриття транспортних засобів, які підвозять матеріальні засоби та здійснюють евакуацію, рішенням командира батальйону можуть виділятись бойові підрозділи.

Протиповітряна оборона підрозділів здійснюється у загальній системі ППО батальйону. Сигнали сповіщення застосовуються ті самі, що і в бойових підрозділах.

Управління тилом батальйону до початку маршу повинне бути направлене на забезпечення підготовки підрозділів батальйону до маршу, створення установлених запасів матеріальних засобів, підвищення маршових можливостей транспортних засобів та їх технічне обслуговування, контроль за забезпеченням особового складу індивідуальними засобами захисту.

Зв'язок в колоні тилу здійснюється рухомими і сигнальними засобами.