Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.Пар.оц.Напр.роз..doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.14 Mб
Скачать

2. Показники ефективності використання автомобіля, що залежать від конструкції:

- затрати на перевезення - 1 Н.км або 1 пас. км.

- продуктивність автомобіля в Н.-км або пасажиро-км за годину.

- трудомісткість перевезень виражає всі види праці при використанні автомобіля в тому числі водія і персоналу, що обслуговує.

- енергоємність перевезень характеризується витратами палива на 1 Н.км або 1 пас.км і залежить від типу та конструкції двигуна, передаточного числа трансмісії, коефіцієнт корисної дії, радіуса кочення коліс, маси автомобіля, опору коченню, аеродинамічного опору руху тощо .

- металоємність перевезень автомобілем виражає витрати металу на виготовлення та підтримання його в справному стані на протязі всього періоду експлуатації і виражається в кілограмах віднесених на транспортну роботу за весь період експлуатації в Н.-км або пас.-км і залежить від раціональності загальної конструктивної компоновки, досконалості кожного вузла, агрегату, використанні якісних та легких металів (магній, алюміній), пластмас, композитних матеріалів, вибір оптимальної форми деталей (Т-образні ресори, ребра жорсткості), надійності і довговічності автомобіля .

- використання маси (відношення маси автомобіля до вантажопід’ємності).

- місткість виміряється номінальною вантажoпід’ємністю (Н), (/пас.), питомою об’ємною вантажoпід’ємністю (H/), і коефіцієнтом вантажомісткості.

- комфортабельність характеризується ступенем забезпечення потреб водія та пасажирів при експлуатації автомобіля.

- швидкісні характеристики, характеризуються динамічними факторами (Нс/Н), швидкостями на підйомах доріг, максимальною швидкістю на горизонтальних ділянках доріг, прискореннями, середніми швидкостями на типових ділянках доріг тощо.

- безпека є комплексний якісний показник, що характеризується гальмівними властивостями, які виміряються гальмівним шляхом (м), середнім сповільненням (м/) і завантаженістю гальмівних накладок (Нс/), властивостями стійкості, що вимірюються коефіцієнтом зчеплення шин в поперечному напрямку, коефіцієнтом бокової стійкості проти перекидання, коефіцієнтом повертання, оглядовістю, ефективністю сигнального обладнання, наявністю елементів активної та пасивної безпеки, наявністю систем автоматизованого керування з використанням телематики, локації тощо.

В термін безпека входить і екологічна безпека.

- паливна економічність характеризується витратами палива по паливним характеристикам і середніми експлуатаційними витратами палива в типових умовах руху (л/100 км) .

- надійність виміряється коефіцієнтом надійності, безвідмовністю використання автомобіля (кількістю відказів на 10 тис. км пробігу або на 1000 автомобілів одного і того ж класу) і середнім напрацюванням до відмови (км).

- довговічність характеризується терміном роботи автомобіля та агрегатів і вузлів до капітального ремонту та до повної амортизації та списання. Визначається показниками напруженості роботи автомобіля.

- простота технічного обслуговування визначається коефіцієнтом технічного використання автомобіля, запасом хода до виконання таких робіт, трудомісткістю робіт кількістю точок (деталей, вузлів), що потребують обслуговування, вартістю обслуговування .

- прохідність автомобіля характеризується геометричними та опорно зчепними параметрами, що значно впливає на середню швидкість руху, витрату палива при доланні важко прохідних ділянок руху автомобілями визначеними для експлуатації в таких умовах.