Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.Пар.оц.Напр.роз..doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.14 Mб
Скачать
  1. Основні напрями розвитку конструкції різних типів автомобілів.

На сьогоднішній день у світі нараховується більше 1млд. автомобілів. До 2050 року їх кількість прогнозується збільшити до 2 -3млд. одиниць.

В 2010 році масштаби виробництва автомобілів у світі перевищили 70 млн. одиниць, у 2011році прогнозується біля 76 млн. Непогані темпи росту виробництва зберігає Китай, який у 2010 році виробив 18,264 млн.автомобілів у тому числі 11,6 млн. легкових.

Останні світові економічні кризи у ХХІ столітті прискорили в автомобільній галузі процес удосконалення конструкції автомобіля.

Напрями розвитку конструкції різних типів автомобілів а). Загальні напрями розвитку:

  1. Створення економічних автомобілів з малими витратами палива вимагає еконімічна криза, зменшення у світі запасів нафти та збільшення ціни на паливо;

  2. Активне впровадження електронних систем керування автомобілем та його системами та агрегатами потребує розвиток іноваційної науки, техніки та інформаційних технологій, які вже давно існують у інших галузях промисловості.

  3. Застосування гібридних автомобілів зі зменшенням робочого обєму двигуна внутрішнього згоряння та електромобілів з використанням акумуляторів, конденсаторів, паливних елементів, енергії сонця або інерційних накопичувачів енергії теж звязано з покращенням економічних показників автомобіля. Досліджується використання автомобілів на стисненому повітрі, азоті.

  4. Впровадження в експлуатацію електромобілів зі значним запасом ходу.

  5. Закладення у конструкцію автомобілів елементів, що забезпечують безпеку руху з використанням електронних систем керування рухом, які необхідні для зменшення дорожно-транспортних пригод, смертності та кліцтва, що збільшились у звязку з значним розширенням виробництва та кількості транспортних засобів, що експлуатуються.

  6. Впровадження в конструкціїю автомобіля технологій, механізмів та систем, у тому числі електронних систем контролю за викидами шкідливих речовин та їх нейтралізації, що зменшують або унеможливлюють викиди шкідливих речовин у атмосферу, що є вимогою стандартів з екології і викликане черезмірним забрудненням оточуючого нас природного середовища;

  7. Впровадження елементів конструкції та систем, що покращують динаміку руху та комфортність керування автомобілем. Цього вимагають темпи розвитку промисловості та покращення рівня життя населення у цілому в світі.

  8. Використання синтетичних матеріалів, сплавів з алюмінію, що зменшує масу автомобіля та його металоемність позитивно впливає на економічність використання автомобіля та його собівартість.

  9. Застосування альтернативних видів палив, викликано зменшенням світових запасів нафти та газу.

  10. Використання в конструкціях автомобілів механізмів та систем, що використовують енергію гальмування, сонця тощо.

  11. Закладення у конструкцію автомобілів розрахунків, що забезпечують економічний та безпечний рух автомобілів на більш високих швидкостях у звязку зі збільшенням сітки якісних доріг де встановлюються швидкісні режими руху.

  12. Збільшення кількості автомобілів, що виготовляються для потреби громадян, або підприємств під заказ.

Окрім вище перерахованих загальних напрямів розвитку автомобілів, прослідковуються наступні специфічні напрями розвитку: