Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2.Пар.оц.Напр.роз..doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
7.14 Mб
Скачать

А). Легкових автомобілів:

1. Створення нового дизайну кузова, як зовнішнього так і внутрішнього.

2. Покращення естетичного виду автомобіля.

3. Покращення обтічності форм кузова у звязку зі збільшенням швидкісних режимів руху.

4. Зменшення загальних розмірів, маси і використання легкових автомобілів з двообємним кузовом в якості пасажирських та вантажо-пасажирських транспортних засобів за рахунок трансформації пасажирських сидінь.

5. Інтенсивне впровадження дублювання керування системами, вузлами, агрегатами та автомобілем у цілому електронними системами керування, у тому числі слідкування за діями водія.

6. Комплектування автомобілів електронними системами, що дають можливість виконувати деякі елементи руху автомобіля без участі водія (Наприклад: під час паркування).

7. Вбудова у конструкцію автомобілів замість жорстких бамперів мягких, подушок безпеки тощо, що виключають травмування пішоходів під час наїзду зі швидкістю 40 км/год., що є вимогою Европейських стандартів з безпеки руху.

Б). Вантажних автомобілів: в). Автобусів: г). Інших транспортних засобів:

Створюються більш економічні транспортні засоби з використанням новітніх технологій. Більш вимогливими стали стандарти з екології. Спостерігається тенденція зменшення металоємкості, габаритних розмірів легкових автомобілів, робочих об’ємів двигунів, економії паливо-мастильних матеріалів. В автомобілях використовуються синтетичні легкі матеріали, сплави з алюмінію. Незважаючи на значну собівартість, але враховуючи вимоги стандартів з екології, все більше використовується водневе паливо, яке створюється розчепленням води на водень та кисень окремо та заправляється в автомобіль, або створюється в самому автомобілі (паливні елементи-автомобіль-електростанція). Останнім часом намітилась тенденція випереджаючого розвитку конструкції шасі автомобіля в порівнянні з двигунами внутрішнього згорання. Все в більшій кількості випускається гібридних автомобілів, електромобілів які працюють на сонячній енергії, або використовують акумуляторні батареї, або конденсатори. Так Німеччина планує після 2020 року випускати по 1 млн. електромобілів щорічно. Проводяться роботи по використанню автомобілів, які працюють на повітрі та автомобілів з інерційними двигунами. Все більше в трансмісії, незважаючи на підвищення собівартості, застосовують гальма- накопичувачі енергії, системи стоп-старт, системи стабілізації руху, автоматичного керування рухом, найбільш ефективного використання джерела енергії та перерозподілу крутного моменту з метою покращення прохідності, безпеки руху, тощо. Більшість сучасних двигунів внутрішнього згоряння мають безпосереднє електронне впорскування бензину, по 4 клапана на циліндр, турбонаддув, кулер, створена лазерна свічка запалювання. В системах автоматичного керування рухом застосовується радар, інфрачервоні датчики та відеокамера, які попереджуватимуть про небезпеку в “мертвій” зоні, тощо. Створюються системи розпізнавання мови, встановлюються датчики попередження про засинання водія. Рульове керування планується зробити електронним за рахунок комп’ютера та електричних двигунів повертання коліс, встановлених на колесах. Існують плани створення напруги в 36 вольт, що дає змогу зменшити габарити виробників та споживачів електричної енергії, зменшити товщину електричної проводки.