Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТСіУ - МВ_ПЗ_ОТСіУ.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
316.85 Кб
Скачать

Зміст дисципліни

Теоретична частина

Тема 1. Основні поняття курсу і визначення організаційних систем

Об'єкти системного вивчення. Цілі та задачі курсу. Концептуальні і методологічні основи систем. Спектр дисциплін, що складають базу дисципліни. Місце курсу “Основи теорії систем і управління” в загальній проблемі формування спеціалістів напрямку “Транспортні технології”. Поняття системи. Їх види. Ієрархічний принцип побудови систем. Принцип зворотного зв’язку як ф

Тема 2. Розробка моделей систем

Поняття системного підходу до створення систем. Визначення та основні принципи системного підходу. Відмінність системного підходу від “класичного” підходу до формування систем на основі методу індукції. Приклади застосування системного підходу.

Тема 3. Синтез оптимальних організаційних систем.

Основні задачі аналізу і синтезу складних організаційних систем. Узагальнені показники їх функціонування, Аналіз і синтез систем в умовах невизначеності. Основні етапи створення систем. Моделі організаційних систем, їх види. Методи отримання моделей систем. Метод “чорної скриньки” як універсальний метод формалізації систем в умовах впливу випадкових збурень і управлінь.

Тема 4. Основні принципи управління складними системами.

Основи динамічного програмування (ДП). Декомпозиція задач ДП за етапами, їх оптимізація. Пряма та зворотня прогонка моделі ДП. Приклади застосування ДП в транспортних системах організаційного управління. Основи управління організаційними системами, їх порівняльна характеристика. Узагальнена структура систем організаційного управління. Приклади реалізації різних принципів управління в транспортних системах.

Практичні заняття

Тема 1. Лінійні однофакторні регресійні моделі.

Побудова лінійних регресійних моделей з одним незалежним фактором впливу Х на залежну величину У з використанням методу найменших квадратів. Аналіз отриманих моделей із застосуванням дисперсій та коефіцієнта кореляції (тіснота зв’язку між Х та У).

Тема 2. Багатофакторні лінійні регресійні моделі.

Побудова лінійних регресійних моделей з двома незалежними факторами впливу Х1 та Х2 на залежну величину У з використанням методу найменших квадратів та з подальшим аналізом отриманих моделей із застосуванням дисперсій та коефіцієнтів кореляції та детермінації (тіснота зв’язку між Х1, Х2 та У). Побудова трифакторної лінійної регресійної моделі здійснюється із залученням програмного середовища «Mathcad» з подальшим дослідженням отриманих моделей.

Тема 3. Управління в організаційних системах.

Моделі організаційних систем, їх види. Методи отримання моделей систем. Управління системами із значним впливом зовнішнього середовища – управління по збуренню. Управління системами на мікрорівні, тобто з подальшою корекцією управлінських рішень.

Тема 4. Основні принципи управління складними системами.

Застосування методів динамічного програмування в транспортних системах організаційного управління. Задачі розподілу ресурсів за різних економічних умов: задача розподілу ресурсів у випадку відрахування щорічних прибутків підприємств у головну організацію; задача розподілу ресурсів у випадку відрахування прибутків у головну організацію на певних роках та вкладання їх в подальше виробництво цих підприємств; вироджена задача – це коли прибутки щорічно вкладаються у виробництво.