Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_po_adminpravu_MENEDZhER_4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
704 Кб
Скачать

Тема 4. Органи виконавчої влади - суб‘єкт державного управління, їх повноваження і порядок формування

Поняття суб’єктів адміністративного права. Президент України. Органи державної виконавчої влади, їх класифікація. Кабінет міністрів України - вищий орган виконавчої влади. Центральні органи виконавчої влади, керівники яких входять до складу Кабінету Міністрів України. Державні комітети та інші центральні органи виконавчої влади, статус яких прирівнюється до державного комітету України. Центральні органи виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через відповідних міністрів. Місцеві органи виконавчої влади. Їх повноваження і порядок формування. Органи державного управління в контексті адміністративної реформи.

Тема 5. Державні службовці як суб‘єкти адміністративного права. Сучасний стан і напрямки розвитку державної служби

Державна служба та державні службовці. Поняття посади та посадової особи. Закон України “Про державну службу” від 1993р. Правовий статус державних службовців. Основні принципи державної служби. Проходження державної служби. Обмеження щодо проходження державної служби. Прийняття на державну службу. Види державних службовців. Класифікація їх за владними повноваженнями: допоміжний персонал, спеціалісти, посадові особи, представники адміністративної влади. Службова кар‘єра. Категорії посад та ранги державних службовців. Дисциплінарна відповідальність державних службовців.

Тема 6. Громадяни як суб‘єкти адміністративного права

Засади адміністративно-правового статусу громадян України. Адміністративно-правовий статус громадян. Адміністративна дієздатність. Права та обов‘язки громадян у сфері державного управління. Адміністративно-правовий статус іноземних громадян, біженців.

Тема 7. Громадські об‘єднання як суб‘єкти адміністративно-правових відносин

Основи адміністративно-правового статусу громадських об‘єднань. Конституційне регулювання статусу громадських об‘єднань. Принципи створення та діяльності об’єднань громадян. Види об’єднань громадян. Порядок легалізації об’єднань громадян. Вимоги, які пред’являються до статуту (положення) об’єднання громадян. Права об’єднань громадян та політичних партій. Державний контроль і нагляд за діяльністю об’єднань Ёгромадян. Примусовий розпуск (ліквідація) об’єднання. Припинення діяльності об’єднання громадян. Трудові колективи і державне управління.

Тема 8. Форми та методи державного управління

Поняття форми державного управління. Співвідношення форми управління з функцієюуправління. Внутрішні та зовнішні форми управління. Види та характеристика форм управління.

Поняття методів державного управління. Їх співвідношення з формоюуправлінської діяльності. Види методів державного управління. Методи переконання, заохочення і примусу. Методи переконання і примусу в управлінні, їх співвідношення.

Тема 9. Правові акти управління

Поняття, походження, юридичнезначенняактівдержавного управління. Відмінність актів управління відіншихюридичних актівта управлінських рішень. Властивості актів державного управління.Юридична сила актів,її зміст і дія.Класифікація правових актів управління: за юридичними властивостями; за межею дії; за характером компетенції органів, які приймають акти; за положенням органів, що видають акти. Нормативні іненормативніакти.Порядок підготовки,видання,вступу в силу і дії правових актів управління. Вимоги, що ставляться до актів управління: загальні,спеціально-юридичніта організаційно-технічні.Наслідки невиконання вимог. Припинення,зупинення,зміна,скасування актів управління: підставиі порядок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]