Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_po_adminpravu_MENEDZhER_4.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
704 Кб
Скачать

Тема 10. Адміністративний примус

Сутність адміністративного примусу. Види заходів адміністративного примусу: заходи адміністративного попередження; адміністративні запобіжні заходи; заходи відповідальності за порушення нормативно-правових положень. Адміністративні стягнення. Заходи припинення та заходи їх застосування.

Тема 11. Адміністративне правопорушення та адміністративна

відповідальність

Поняття та основні риси адміністративної відповідальності. Засади адміністративної відповідальності, їх значення. Адміністративне правопорушення. Ознаки адміністративного проступку: протиправність, винність, суспільна шкода, адміністративна карність. Склад адміністративного проступку: об‘єкт, суб‘єкт, об‘єктивна сторона, суб‘єктивна сторона проступку. Відмінність адміністративного правопорушення від злочину і дисциплінарного проступку. Поняття і підстави адміністративної відповідальності. Система та види адміністративних стягнень. Попередження, штраф, оплатне вилучення майна, конфіскація, позбавлення спеціальних прав, виправні роботи, адміністративний арешт, видворення за межі України.

Тема 12. Адміністративна юстиція та адміністративний процес

Поняття та види адміністративної юстиції. Адміністративна юстиція в Україні. Органи, уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення. Поняття адміністративного процесу, його основні риси та принципи. Суб’єкти адміністративного процесу. Адміністративно-процесуальне право. Адміністративне провадження і його основні види. Основні стадії провадження в справах про адміністративні правопорушення.

Тема 13. Законність та дисципліна в державному управлінні

Зміст та сутність законності та дисципліни. Способи та гарантії забезпечення законності та дисципліни. Адміністративний нагляд. Контроль в державному управлінні. Контроль органів законодавчої влади, контроль органів виконавчої влади загальної компетенції, відомчий та міжвідомчий контроль. Прокурорський нагляд в державному управлінні. Сутність та методи судового контролю.

Особлива частина

Тема 14. Основи організації управління промисловістю

Роль держави і органів управління у системі ринкової економіки. Економічні та адміністративні методи управління. Завдання і компетенція центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо роздержавлення, приватизації, демонополізації та інших впроваджень ринкових відносин. Поняття промисловості як галузі суспільного виробництва. Центральні органи управління об‘єктами промисловості. Фонд державного майна України. Концерни, комбінати, асоціації об‘єднання в системі управління промисловістю. Законодавство про підприємства, про управління виробництвом в межах підприємства.

Тема 15. Адміністративно-правове управління сільським господарством

Адміністративне законодавство в сільському господарстві. Система органів управління сільським господарством та іншими сферами агропромислового комплексу. Компетенція управління центральних і місцевих органів управління сільським господарством та іншими сферами агропромислового комплексу (заготівель, водного та лісового господарства, землевпорядкування надр). Види адміністративних правопорушень в сільському господарстві. Адміністративна відповідальність в сільському господарстві.

Тема 16. Управління будівельним комплексом, транспортом та зв‘язком

Зміст управління будівництвом. Види органів державного управління будівельним комплексом, їх система і правове становище. Адміністративно-правове управління будівельними організаціями. Транспорт як об‘єкт управління. Закон України “ Про транспорт“. Види транспорту і управління транспортним сполученням. Загальна характеристика органів управління залізничним, водним, автомобільним, трубопровідним транспортом та шляховим будівництвом. Структура та повноваження органів управління зв‘язком.

Тема 17. Управління внутрішньою торгівлею та громадським харчуванням

Зміст управління внутрішньою торгівлею. Загальна характеристика органів управління внутрішньою торгівлею. Організація керівництва підприємством торгівлі. Управління громадським харчуванням. Система та правове положення органів управління громадським харчуванням.

Тема 18. Управління житлово-комунальним господарством та побутовим обслуговуванням населення

Управління житлово-комунальним господарством. Система та правове положення органів управління житлово-комунальним господарством. Зміст управління побутовим обслуговуванням населення. Органи управління побутовим обслуговуванням населення, їх система та правове положення.

Тема 19. Управління освітою, наукою та культурою

Управління освітою. Правовий статус вузу. Система і правове положення органів управління професійно-технічною освітою. Зміст управління в галузі науки. Органи управління наукою, форми та методи їх діяльності, координація науково-дослідницьких робіт. Академія наук України. Зміст управління в галузі культури, форми і методи діяльності органів управління культурою.

Тема 20. Управління охороною здоров‘я, фізичною культурою і спортом

Зміст управління в галузі охорони здоров‘я. Система органів управління в галузі охорони здоров‘я, форми та методи їх діяльності. Центральні та місцеві органи охорони здоров‘я. Державний санітарний нагляд. Організація управління фізичною культурою і спортом. Зміст управління органами соціального захисту. Система та правове положення органів соціального захисту.

Тема 21. Управління в галузі оборони, охорони державної безпеки, внутрішніх справ

Правове регулювання діяльності Збройних Сил України. Органи управління обороною України. Система та правове положення органів військового управління. Військовий комісаріат. Органи управління цивільною обороною. Адміністративне законодавство про охорону порядку і безпеки. Організація охорони державної безпеки. Органи управління службою Безпеки України, їх структура. Правовий статус органів внутрішніх справ. Міліція: організація, види діяльності та адміністративні повноваження. Організація безпеки дорожнього руху. Організація пожежної охорони. Управління виправно-трудовими установами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]