Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗВ_Т практика.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
257.02 Кб
Скачать

2.3 Облікова політика підприємства

Для складання фінансової звітності у відповідності до діючих нормативних актів та надання її користувачам керівництво підприємства самостійно обирає форму організації бухгалтерського обліку, визначає облікову політику підприємства: обирає принципи, методи і процедури обліку таким чином, щоб достовірно відобразити фінансовий стан і результати діяльності підприємства та забезпечити зіставність показників фінансових звітів.

Визначення терміну «облікова політика» дано у ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-ХIV (далі – Закон про бухоблік) і в п. 3 П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.03.99 р. № 87 (далі – П(С)БО 1): Облікова політикасукупність принципів, методів та процедур, що використовуються підприємством для складання і подання фінансової звітності.

Розпорядчим документом, що визначає напрямок облікової політики підприємства, який обов'язково має бути складено та затверджено на підприємстві, є наказ про облікову політику підприємства. Саме цей документ містить опис методів оцінок, які буде використано підприємством при складанні фінансових звітів, а також викладення конкретних аспектів облікової політики щодо окремих об'єктів та статей обліку.

Основні елементи облікової політики, які використовуються на підприємстві при складанні фінансової звітності

У своїй діяльності бухгалтерія керується наступними документами:

  • Стандартами бухгалтерського обліку

  • Закон про прибуток;

  • Внутрішніми правилами, інструкціями;

  • Законом про сплату відсотків у пенсійний фонд, соцстрах, нещасних випадків на підприємстві;

  • положенням про бухгалтерський облік і звітність;

  • наказами і розпорядженнями керівника підприємства;

  • розпорядженнями головного бухгалтера;

  • іншими нормативно-правовими документами

2.4 Нормативне забезпечення бухгалтерської служби

На ТОВ «Баришівська зернова компанія» бухгалтерський облік веде головний бухгалтер(директор).

У своїй діяльності бухгалтер керується наступними документами:

  • положенням про бухгалтерський облік і звітність;

  • наказами генерального директора ;

  • розпорядженнями головного бухгалтера;

  • іншими нормативно-правовими документами;

Положення визначає порядок організації і ведення бухгалтерського обліку, складання і подання бухгалтерської звітності. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку несе головний бухгалтер та генеральний директор підприємства.

Генеральний директор зобов'язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма структурними підрозділами й службами, що мають відносини до обліку, вимог головного бухгалтера або бухгалтерії з питань оформлення й подання для обліку документів і відомостей.

Структуру та штат бухгалтерії затверджує генеральний директор підприємства відповідно до типових структур апарата керування й нормативів чисельності фахівців з урахуванням обсягів роботи й особливостей виробництва. На підприємстві наявні затвердженні посадові інструкції працівників та головного бухгалтера які наведені в Додатку «Посадова ІНСТРУКЦІЯ ГОЛОВНОГО БУХГАЛТЕРА».