Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labor-Internet.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
95.23 Кб
Скачать

2010-2011Навчальний рік. Лабораторна робота №12 Пошук інформації в Іnternet, Робота з електронною поштою та іcq.

Мета роботи

Сформувати у студентів практичні навички роботи в браузері, поштовому клієнті та інтернет-пейджері.

Завдання до роботи

  1. Вивчити необхідний теоретичний матеріал.

  2. Виконати практичне завдання до л/р (5 балів).

  3. Відповісти на контрольні теоретичні запитання.

  4. Оформити звіт, який містить завдання до л/р та вказівки для його виконання.

1. Використання Іnternet і принципи адресації

Адресація в Іnternet

На кожному рівні ієрархії Іnternet мережа, що входить у її склад, сама відповідає за те, щоб усе було нормально у своєму оточенні. З погляду адресації це означає, що будь-яка організація, що залучена до неї, веде базу даних своїх комп'ютерних мереж. Унікальні номери, що використовуються для ідентифікації комп'ютерів, залучених у Іnternet, називаються ІP- адресами. ІP- адреса складається з 4 номерів(кожний із них за своїм розміром не більший, ніж 255 у десятковому записі). Вони відділені один від одного крапками. 192.33.33.22 - це ІP - адреса, така ж, як і 155.66.77.1. Крайнє ліве число позначає номер великої мережі, числа, що стоять справа, означають більш дрібні ділянки мереж і так далі, поки не дійдемо до конкретного комп'ютера. З такими адресами існує багато проблем. Вони дуже довгі і важко запам'ятовуються. Щоб полегшити розуміння адрес, почали використовувати спеціальні назви, імена, які називаються доменними. З такими адресами легше працювати, тому що доменні імена мають постійну структуру, дивлячись на яку можна легко зрозуміти, якій організації належить ім'я. Коли набирається ім'я, маршрутизатори, що опрацьовують потік даних мережі, ставлять на місце відповідні цифри ІP-адреси.

Система доменних імен (DNS), що характеризує комп'ютери і заснування, у яких вони розміщені, упорядкована дзеркально щодо цифрової ІP-адресації. Якщо в ІP-адресі найбільша загальна частина зазначена зліва, то в доменних іменах вона розміщена справа.

За іменем можливо визначити знаходження та профіль організації:

com - комерційні домени США, тобто ці адреси належать фірмам або компаніям;

edu - означає навчальне заснування;

gov - домен верхнього рівня для комп’ютерів урядових структур;

mіl - ставиться до військового відомства;

net - ставиться до заснувань, що управляють мережами;

org - як правило, використовується для некомерційних організацій і некомерційних проектів, для приватних компаній, що не підходять до вище зазначених категорій.

Якщо .com, .gov, .mіlвикористовуються для американських установ, то для інших країн існують особистідомени верхнього рівня.

Наприклад:

ua - Україна;

de - Німеччина;

ch - Швейцарія;

іt – Італія.

Зараз, коли вже є доменна адреса, можна забути ІP-адреси? Все-таки ні, тому що імена дозволяють комп'ютерам у мережі тільки одержувати інформацію про адреси. Коли зазначається конкретний комп'ютер за допомогою доменного імені, сервер імен, що відповідає за певну область адрес (доменів), переводить ці імена в ІP- адреси. Залежно від розміщення комп'ютера і географічної відстані від нього до Вас, такі запити можуть пройти через декілька серверів імен перед тим, як досягнути кінцевої адреси.

Привабливість такої системи забезпечують дві обставини:

по-перше, не потрібно опрацьовувати жодний із запитів/відповідей, тому що це робиться автоматично;

по-друге, у порівнянні з централізованим списком адрес (таким чином колись і працювала Іnternet), система DNS дозволяє мережі рости без зайвих організаційних зусиль.

Пошук інформації в Інтернеті

Пошук інформації в Інтернеті здійснюється двома способами:

За допомогою адреси URL;

За допомогою пошукових систем.

Перший спосіб.Він найшвидший і простий, якщо знаєте ім'я www - документа (URL адреса). Для виклику www-документа, що містить потрібну вам інформацію, достатньо дати команду: (ввести URL адресу в полі Адреса ) > Enter.

Другий спосіб.Він універсальний, дозволяє "дістати" будь-яку потрібну вам інформацію.

Саме тут Користувач повинен продемонструвати свій рівень розуміння задачі і формулювання мети. Саме тут виявляються нові елементи культури сучасної людини: спілкування і поводження з інформацією.

Популярні пошукові системи:

Англомовні:

_www.google.com

_www.altavіsta.com

Російськомовні

_www.rambler.ru

_www.yandex.ru

_www.aport.ru

Українські

_www.bіngo.com.ua/cgі-bіn/іndex.cgі

_http://www.sіlver.kіev.ua

_http://toppіng.com.ua

_http://poіsk2000.com.ua

_http://іpages.com.ua

Для пошуку інформації в Інтернеті необхідно виконати такі дії:

Крок 1.Чітка і коректна постановка мети пошуку. Формулювання запиту.

Крок 2.Запуск пошукової системи.

Крок 3.Введення запиту.

Крок 4. Обробка одержаної інформації.

Крок 1.Мабуть, це найважливіший крок в процесі пошуку інформації. Від точного формулювання мети пошуку в основному залежить ефективність використання Інтернету.

Мета пошуку (запит) полягає у виборі слів (їх називають ключовими), за допомогою яких пошукова система швидко «відкриє» шлях до потрібної інформації.

Задача. Знайти в Інтернеті біографію Пирогова Миколи Івановича, хірурга.

Крок 2.Запуск пошукової системи.

Іnternet Explorer - (введіть в адресному рядку)

www.rambler.ru > Переход.

Крок 3.Введення запитів.

[Rambler's top 100. Поиск] > (ввести) Пирогов > в Интернете > Найти.

Результат пошуку близько 100 тис. документів. Проглянути їх всі неможливо. Така кількість знайдених документів викликана пошуком за всіма словоформами слова Пирогов. Сюди потрапили і рецепти пирогів/

Треба уточнити запит. Наприклад,додати слово Микола >Найтиі одержите більше тисячі посилань, що значно краще, але поки далеко від результату. Додавши аналогічно слово «Біографія» одержимо декілька сторіночок, які легко переглянути і відібрати потрібну.

Запам’ятайте!

Кожна пошукова система має свої правила формування запитів.

Перш ніж вводити запит на пошук інформації, необхідно вивчити правила формування запитів,використавши Справку.

Морфологія враховується

Незалежно від того, у якій формі ви вжили слово в запиті, пошук враховує всі його форми за правилами мови пошукової системи. Це називається облік морфології слів. При необхідності ви завжди можете його відключити.

Що таке правильний запит?

Правильний запит складається з декількох слів, тому що по одному слову звичайно важко зрозуміти, що ви хочете знайти.

Яндекс добре розуміє запити з декількох слів і здатний самостійно їх інтерпретувати. Він знає, у яких випадках треба шукати сторінки, у яких слова запиту розташовані поруч, а коли досить словам зустрітися в одному документі, щоб сторінка добре відповідала запиту. Будучи досить «розумним», Яндекс дозволяє вам контролювати всі нюанси своєї поведінки.

Шукаєте цитату?

Якщо ви хочете знайти точну цитату, просто задайте шукану фразу в лапках: "……". По такому запиту будуть знайдені всі сторінки, у яких є потрібна вам цитата.

Шукаєте імена?

Слова з великої й маленької літери вважаються різними формами одного слова, тому однаково, який регістр використовувати в запиті. Виключенням є оператор точної форми. По запиту '!Лужков' будуть знайдені всі документи, що містять цю словоформу в будь-якому регістрі, а по запиту '!Лужков' - тільки документи, у яких є форма 'Лужков' з великої літери. Це корисно, якщо шукане власне ім'я збігається з розповсюдженим ім'ям загальним, наприклад, село !Кішки.

Обов'язково знайдіть слово!

Щоб відібрати документи, де певне слово присутнє обов'язково (деякі слова запиту не враховуються Яндексом), поставте перед ним плюс (без пробілу). Тому, якщо вас цікавить цитата з «Гамлета», ви можете задати запит +бути +або +не бути.

Маленька хитрість: той же результат можна досягти, задавши «обов'язкові» слова в лапках: "бути або не бути".

Як виключити слово?

Щоб виключити документи, у яких зустрічається певне слово, поставте перед цим словом два символи тильди або один мінус (без пробілу). Наприклад, якщо вам потрібен опис Парижа, а не пропозиції численних турагентств, задайте запит путівник по Парижу ~~агентство ~~тур. Або запит путівник по Парижу -агентство -тур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]