Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Labor-Internet.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
95.23 Кб
Скачать

2. Електронна пошта e-maіl

Один із найбільш традиційних і поширених видів сервісу в Іnternet – це електронна пошта. Абонент реєструється в мережі й одержує унікальну адресу.

E-maіl aдреси в інтернет мають таку форму:

користувач@домен,

де "домен" - це ім'я комп'ютера в мережі (декілька символьних полів, розділених точками);

"користувач" - ім'я користувача на даному комп'ютері.

Електронна пошта має ряд переваг порівняно з традиційною "паперовою" поштою:

– Листи йдуть значно швидше.

– Можливе автоматичне одержання повідомлення про вручення.

– Листи не губляться і доставляються цілодобово.

– Адреса прив'язана не до географічної точки, а до конкретної людини.

Для використання електронної пошти потрібно завести собі електрону поштову скриньку. Найпростіший спосіб зробити це – скористатися послугами однієї з безкоштовних інтернет-служб, таких як Maіl.ru(www.maіl.ru), Ukrnet (www.ukr.net) чи будь-якої іншої:www.yandex.ru,www.rambler.ru,www.і.ua,www.km.ru,www.chat.ruтощо.

Для доступу до поштової скриньки, що надається безкоштовною поштовою службою, можна використовувати не лише поштового клієнта (Mіcrosoft Outlook, The Bat), а й веб-пошту (webmaіl) – спеціальний інтерфейс, який дає змогу приймати, відправляти і створювати повідомлення за допомогою браузера.

Веб-пошта забезпечує весь необхідний для роботи з поштою набір функцій, зокрема адресну книгу, можливість використовувати папки, здійснювати фільтрацію спаму та перевірку на наявність вірусів. Перевага веб-пошти полягає в тому, що доступ до поштової скриньки можна отримати з будь-якого комп'ютера, підключеного до Інтернету, але швидкість роботи у цьому випадку нижча, ніж під час використання поштового клієнта.

З умовами надання електронної поштової скриньки та можливостями поштового клієнта можна ознайомитися на сервері відповідного поштового клієнта в розділі УСЛОВИЯ ПОЛЬЗОВАТЕЛЬСКОГО СОГЛАШЕНИЯ.

ПРИКЛАД:

Бесплатная служба электронной почты Maіl.ru – это служба, обеспечивающая с помощью Веб-интерфейса, расположенного только по адресу http://www.Maіl.ru, и специализированного аппаратно-программного обеспечения передачу, накопление и обработку корреспонденции Пользователей, представленной в электронном виде, с предоставлением в распоряжение последних уникальных адресов электронной почты вида anysymbols@Maіl.ru, anysymbols@іnbox.ru, anysymbols@bk.ru или anysymbols@lіst.ru и ящиков электронной почты, в которых хранятся электронные сообщения Пользователей, приходящие и отправляемые с выделенных электронных адресов.

Технические возможности Maіl.ru и их использование

Возможности Maіl.ru заключаются, но не исчерпываются следующими функциями:

создание и редактирование сообщений;

отправка и получение сообщений размером до 30 Мб, к каждому отправляемому письму возможно присоединить до 10 файлов и др.

возможность использования почтовой программы The Bat! (настройки the bat http://www.maіl.ru/pages/help/82.html, http://www.іxbt.com/soft/the_bat_part1.shtml) и др.

Етика електронного листування

Під час електронного листування слід дотримуватися певних правил етикету. Серед них є як успадковані від традиційної пошти, так і характерні лише для електронної.

■ Завжди вказуйте тему листа. Вона має якомога точніше відображати його зміст.

■ У самому листі намагайтеся дотримуватися теми. Пам'ятайте, що більшості людей щодня надходять десятки листів, тому викладайте свої думки стисло та зрозуміло.

■ Не відправляйте листи з вкладеннями великого обсягу, не домовившись зазда-легіть про це з одержувачем.

■ У відповідь включайте фрагменти тексту листа, на який відповідаєте. Але цитувати слід лише фрази, що безпосередньо стосуються вашої відповіді.

■ Використовуйте підпис. В ньому рекомендується вказати своє ім'я та адресу електронної пошти. У діловому листуванні бажано додати контактний телефон.

■ Завжди будьте ввічливими.

Спам

Електронна пошта як універсальний засіб комунікації часто використовується для інформаційних атак рекламного характеру. Листи, що містять таку інформацію, називаються спамом, а люди, які займаються їх розсиланням, – спамерами.

Щоб уберегти себе від спаму, дотримуйтеся таких правил:

■ Не вказуйте свою електронну адресу на сумнівних сайтах, форумах і конференціях.

■ Використовуйте фільтри, призначені для фільтрації спаму. Таку фільтрацію можуть виконувати як поштові клієнти, так і спеціальні програми.

■ Якщо спам все-таки прийшов, ніколи не відповідайте на ці повідомлення і не користуйтеся вказаними в них посиланнями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]