Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАН.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
39.99 Кб
Скачать

Висновок

Таким чином, загальнонауко́ві ме́тоди використовуються в теоретичних і емпіричних дослідженнях. До них належать: аналіз і синтез; індукція і дедукція; аналогія і моделювання; абстрагування і конкретизація; системний аналіз та інші.

Вибір конкретних методів дослідження диктується ха­рактером фактичного матеріалу, умовами і метою конкрет­ного дослідження. Методи с упорядкованою системою, в якій визначається їх місце відповідно до конкретного етапу дослі­дження, використання технічних прийомів і проведення опе­рацій з теоретичним і фактичним матеріалом у заданій по­слідовності.

В одній і тій же науковій галузі може бути кілька мето­дик (комплексів методів), які постійно вдосконалюються під час наукової роботи. Найскладнішою е методика експеримен­тальних досліджень, як лабораторних, так і польових. У різних наукових галузях використовуються методи, що збігаються за назвою, наприклад, анкетування, тестування, шкалювання, однак цілі і методика їх реалізації різні.

Інколи методи поділяють на групи відповідно до їх функ­ціональних можливостей: етапні, тобто пов'язані з певними етапами дослідження, й універсальні, які використовують на всіх етапах. До першої групи відносять спостереження, екс­перимент, а до другої - абстрагування, узагальнення, дедук­цію та індукцію та ін.

Розрізняють методи теоретичних та емпіричних дослі­джень. Такий розподіл методів завжди умовний, оскільки з розвитком пізнання один науковий метод може переходити з однієї категорії в іншу.

Список використаних джерел

  1. Білуха М.Т. Методологія наукових досліджень: Підручник. – К.: АБУ, 2002. – 480 с.

  2. Крушельницька О.В. Методологія та організація наукових досліджень: Навч. посібник - К.: Кондор, 2003. - 192 с.

  3. Дичківська І. Інноваційні педагогічні технології. — К., 2004.- 186

  4. П'ятнииька-Позднякова І.С. Основи науковик досліджень у вищій школі: Навч. посібник - К., 2003. - 116 с.

  5. Кустовська О. В. Методологія системного підходу та наукових досліджень: Курс лекцій. – Тернопіль: Економічна думка, 2005. – 124 с.

  6. Цехмістрова Г.С. «Основи наукових досліджень» Навчальний посібник - Київ: Видавничий Дім «Слово», 2003.- 240 c.

  7. Ягупов В. В. Педагогіка. — К., 2002.- 374 с.