Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Васильєва Олена Вікторівна.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
55.58 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, на фоні різноманітних достоїнств Максима (відповідального і здібного учня, різнобічної творчої особистості) виявляються суттєві негативні якості. Основними з них є непосидючість, зайва енергійність але це проявляється майже у всіх в цьому віці.

Виховні впливи на юнака в період педпрактики були направлені на те, щоб змінити його в плані наполегливості, посидючості. Було проведено декілька бесід з оцінки його особистих якостей і успіхів у роботі. Одночасно ми намагалися непомітно контролювати і направляти суспільно-корисну діяльність в школі.

Подальше вдосконалення особистості Максима, неухильне підвищення його статусу в школі і в класі вимагають тривалої і наполегливої роботи та старань самого учня.

Психолого-педагогічна характеристика особистості школяра

Загальні відомості про школяра

Лазаренко Максим навчається в 5-А класі ЗНЗ І-ІІІ ступенів №3. У свої 11 років має зріст 1м 40см і виглядає досить фізично розвиненим. Максим живе в повноцінній сім’ї його сім'я досить високого культурного рівня. Батько (капітан міліції), мати (лікар ІІ-ї міської лікарні) створюють єдиному синові всі умови для навчання і різноманітного відпочинку. До його послуг окрема кімната, комп'ютер. Займається легкою атлетикою та футболом.

Розумовий розвиток учня

Максим відмінно встигає з більшості предметів, особливо подобаються дисципліни гуманітарного циклу. В свою чергу він незалишеє без уваги інші предмети, тому з математики, англійської мови, трудового навчання він має 8,9,10 балів.

Максим має високий рівнем зосередженості і тривалості уваги, особливо, коли працює із захопленням. Але інколи відволікається і займається постороніми справами. Проте, при необхідності може швидко переключитися на матеріал уроку, демонструючи при цьому достатню обізнаність. Це свідчить про добрий розподіл і динамічність його уваги. Для нього характерне поєднання емоційних і вольових компонентів уваги при виконанні складних і найбільш значущих для нього завдань. Засвоєння легких і цікавих предметів (історії та літератури) проходить у нього на основі лише емоційної уваги. Але лише одна вольова увага без емоційного стимулу не є такою стійкою і не забезпечує іноді належного успіху учня.

Максим має гарну пам’ять, легко засвоює новий матеріал. Але необхідною умовою продуктивності роботи його пам’яті є глибоке розуміння матеріалу, усвідомлення його значущості. В цьому випадку запам’ятовування і згадування не вимагає від нього ні особливих зусиль, ні застосування спеціальних прийомів. І навпаки, при запам’ятовування і відтворенні логічно не пов’язаного та ще й нецікавого матеріалу, навіть багаточисельні повторення не дають належного результату.

Сильною стороною його пізнавальної діяльності є високий ступінь розвитку абстрактного, теоретичного мислення, його здатність розмірковувати, робити висновки, проникати в сутність явищ, що вивчаються. Йому подобаються ситуації інтелектуального ускладнення. Він намагається знайти і часто знаходить оригінальні способи розв’язання складних фізичних і математичних задач. Його відповіді з будь-якого предмету вирізняються логічністю, він виявляє самостійність думки, критичний підхід до питань, що вивчаються.

Максим виявляє вміння самостійно раціонально організовувати пізнавальну діяльність, користуватися мислительними операціями (детально аналізувати умови і способи розв’язання задач, передумови для вагомого висновку, користуватися прийомами порівняння, узагальнення, логічного доведення). В процесі підготовки домашніх завдань він завжди комбінує складні та легкі завдання.

Максим неодноразово проявляв здатність до творчості. В шкільних та класних конкурсах він, як правило, отримував призи.

Провідні мотиви його діяльності.

Крім домінуючого глибокого і стійкого інтересу до історії, він проявляє великий інтерес до футболу і взагалі до спорту. Всі ці захоплення мають яскраво виражений активний характер. Захоплення Максима футболом реалізується в активній діяльності, у змаганнях в школі та на секції. Багато часу віддає перегляду футбольних матчів, періодично відвідує футбольні матчі на стадіоні.

Максим високо оцінює значення суспільно-корисної роботи, не уявляє себе поза нею. І завжди виконує загадані йому завдання. У класі його вважають прикладом у активності і навчанні.

Морально-вольові риси характеру учня

Він чітко реагує на запити своїх товаришів. Він відповідальний в сім’ї, в колі близьких родичів, друзів і знайомих, проявляє стараність до домашніх обов’язків, уважний, а іноді дуже лагідний до батьків. І вдома, і в школі Максим відзначається гарною поведінкою скромністю.

Такі ж наслідки мало прагнення розширити сферу прояву його вольових якостей. Цілеспрямований, наполегливий, ініціативний, організований і дисциплінований в процесі виконання своїх навчальних і суспільних обов’язків. Товариські і дружні взаємостосунки його з однокласниками складаються добре. Він знає всі необхідні правила поведінки і вміє себе поводити, але іноді проявляє непослідовність у своїх вчинках. Що стосується і зовнішності Максима, він завжди приходить до школи в охайному одязі, в чищеному взутті, з охайною зачіскою.

Роль учня в колективі даного класу

Звична роль гарного учня при дещо завищеній самооцінці у стосунках з активом класу і деякими товаришами. Прагнення зробити життя свого класу більш цікавим і повним приводить до того, що Максим іноді замінює культорга або старосту. Навіть з найкращим своїм другом у всіх корисних справах, Максим вступає іноді в конфлікти. Товариші цінують його “готовність послужити загальному добробуту”. Вміє залучити до роботи навіть дуже пасивних товаришів.