Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Олйнков.docx
Скачиваний:
73
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
105.55 Кб
Скачать

32

Харківський торговельно-економічний інститут КНТЕУ

Кафедра: технології та організації ресторанного бізнесу

Спеціальність: Готельно-ресторанна справа

Реферат

з дисципліни: «Інноваційні технології».

на тему: «Класифікація і характеристика харчових продуктів функціонального призначення»

Керівник: к.т.н., доц. Чуйко А.М.

Виконав: студент групи СГР-15

Олєйніков Гліб

Харків 2015

Зміст

ВСТУП

3

Основна частина

4

1. Концепція функціонального харчування

4

2. Характеристика харчових продуктів функціонального призначення

5

3. Технологія харчових продуктів, що сприяють підвищенню захисних функцій організму

9

4. Харчові продукти з радіозахисними властивостями

18

5. Харчові продукти з підвищеним вмістом мікронутрієнтів

20

6. Харчові продукти з використанням сучасних структуроутворюючих речовин

23

7. Харчові продукти з антиоксидантними властивостями

26

8. Харчові продукти з підсолоджувачами

27

9. Характеристика харчових продуктів репродуктивного і геронтологічного призначення

28

10. Харчові продукти молекулярної технології

32

Рекомендації

33

ВИСНОВКИ

34

Список використаних джерел

35

ВСТУП

Концепція державної політики України передбачає заходи, спрямовані на збереження здоров’я та працездатності населення, подовження тривалості й поліпшення якості життя громадян. Пріоритетною проблемою можна вважати створення принципово нових технологій, глибокої комплексної переробки сільськогосподарської сировини у продукти високої якості, які мають оздоровчий вплив на організм людини, забезпечують профілактику аліментарно-залежних станів і захворювань, сприяють усуненню дефіциту вітамінів, мікро- і макроелементів, інших ессенціальних речовин. Цим задачам відають оздоровчі продукти — функціональні товари і функціональні інгредієнти, біологічно активні добавки до їжі та інші групи. За допомогою харчової комбінаторики пслаблюють негативні наслідки зовнішнього середовища завдяки проектуванню і конструюванню харчових продуктів не лише безпечних для людини, але й таких, що захищають його генетичні структури від пагубного впливу.

Серед функціональних продуктів важливе місце займають збагачені продукти вітамінами, мікроелементами, харчовими волокнами та ін., продукти з яких видалені певні сполуки, не рекомендовані за медичними показниками або замінені на інші компоненти. Основним принципом створення харчових функціональних продуктів можна вважати зміцнення здоров’я людини шляхом впливу на відповідні фізіологічні реакції організму.

Продукти функціонального спрямування повинні бути безпечними для споживачів і складові компоненти мають виключати небажану взаємодію між інгредієнтами. Наукові дослідження в галузі розробки функціональних продуктів здійснюються науковцями вищих навчальних закладів (НУХТ, ОДАХТ, КНТЕУ, ХДУХТ, та ін. Результати розробок поступово впроваджуються в виробництво і щорічно розширюється асортимент функціональних продуктів і БАД до їжі, що випускаються вітчизняними підприємствами.

Цілі і задачі функціонального харчування – вирішення проблеми адекватного та достатнього харчування в несприятливих умовах зовнішнього середовища та у зв’язку зі збільшенням кількості населення на одиницю площі земної кулі, придатної для життя людей. Також цілями і задачами функціонального харчування є створення продукції функціонального призначення на основі зернової, молочної, оліє-жирової сировини, інших дарів моря й лісу та безалкогольних напоїв ― для задоволення  потреб населення у харчуванні в умовах зростаючих потреб.