Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3. Юридичні особи як суб’єкти цивільних правовідносин.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
198.14 Кб
Скачать

4. Відповідальність юридичних осіб

Під цивільно-правовою відповідальністю юридичної особи слід розуміти її обов’язок в разі невиконання чи неналежною виконання зобов'язання (чи іншого, що охороняється цивільним законом права та інтересу) претерпівати несприятливі майнові санкції, що передбачені правими нормами. Таким підхід до цивільно-правової відповідальності є найбільш поширеним.

Як вже йшлося вище, однією з ознак юридичної особи є відокремлене майно. Це майно є передумовою участі юридичної особи в цивільних правовідносинах, зокрема, передумовою покладення на неї цивільної відповідальності.

Норми щодо цивільної відповідальності юридичних осіб встановлено у сі. 96 ЦК. Зокрема, вказано, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями. Це означає, що саме юридична особа, а не держава, територіальна громад не інші особи не відповідають за боргами юридичної особи, що є загальним правилом. Цим встановлюється суб'єкт відповідальності, яким є сама юридична особа.

Щодо обсягу відповідальності встановлено наступне. Юридична особа відповідає за своїми зобов'язаннями усім належним їй майном.

Щодо відповідальності засновників, діє наступне правило. Учасник (засновник) юридичної особи не відповідає за зобов'язаннями юридичної особи, а юридична особа не відповідає за зобов'язаннями її учасника (засновника), крім випадків, встановлених установчими документами та законом.

1. Так, наприклад, «класичним» варіантом є відповідальність товариства з обмеженою відповідальністю, яке несе відповідальність за своїми зобов'язаннями всім своїм майном. Відповідальність учасників за боргами товариства обмежена їх внескам у його статутний фонд. Учасники ТОВ не відповідають за сортами товариства своїм власним майном.

2. Іноді засновники юридичної особи несуть відповідальність за боргами юридичної особи ще й часткою свого майна. Це відбувається у разі, коли власного майна юридичної особи не вистачає на покриття всіх її зобов'язань. Так, у товаристві з додатковою відповідальністю його учасники несуть додаткову субсидіарну) відповідальність за його зобов'язаннями своїм майном у розмірі, який встановлюється статутом товариства і є однаково кратнім для всіх учасників до вартості внесеного кожним учасником вкладу.

3. Найбільший тягар відповідальності засновників юридичної особи за її боргами бачимо у випадку, коли вони відповідають всім своїм власним майном, що їм належить. Така відповідальність покладена на учасників повного товариства.

4. Зустрічаються й «змішані» варіанти відповідальності засновників юридичної особи, коли деякі з них несуть повну відповідальність всім своїм майном за боргами товариства, інші - лише часткою свого майна, розмір якої встановлено установчими документами. Так відбувається у командитному товаристві.

Відповідальність за зобов'язаннями, що виникли до реєстрації юридичної особи покладається наступним чином. Особи, які створюють юридичну особу, несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями, що виникли до її державної реєстрації. Юридична особа відповідає за зобов'язаннями її учасників (засновників), що пов'язані з її створенням, тільки у разі наступного схвалення їхніх дій відповідним органом юридичної особи.