Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема 4.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
322.05 Кб
Скачать

3.Регулювання некомерційної господарської діяльності

Поряд з чинним господарським кодексом діють і закони України, що регулюють порядок діяльності і визначають особливості господарсько-правового статусу різноманітних неприбуткових організацій. Ця норма присвячена лише тим неприбутковим організаціям, правове становище яких не підлягає спеціальному регулюванню Господарським кодексом. Він містить спеціальні правила щодо таких неприбуткових організацій, як торгово-промислові палати (ч. 1-3 ст. 21), організації роботодавців (ч. 4-6 ст. 21), споживчі спілки (ст. 111), товарні біржі (ст. 278-282), кредитні спілки (ст. 130), благодійні організації (ч. 1-6 ст. 131). Отже, до числа неприбуткових організацій, можна віднести: житлово-будівельні кооперативи, адвокатські об'єднання, об'єднання громадян, творчі спілки, релігійні організації, державні цільові фонди, бюджетні установи, негосподарські об'єднання юридичних осіб (асоціації, спілки) та деякі інші утворення.

Загальне поняття неприбуткової організації в чинному законодавстві відсутнє, проте примірний перелік таких організацій дано у Законі України «Про оподатковування прибутку підприємств» . Водночас слід враховувати, що з погляду цього Кодексу поняття неприбуткової організації рівноцінно поняттю «суб'єкт некомерційного господарювання», і тому коло неприбуткових організацій у контексті господарської норми ширше, ніж те, що окреслене податковим законодавством. Участь цих організацій у господарському обороті обумовлена необхідністю матеріального забезпечення їх основної діяльності, не пов'язаної з участю в майнових відносинах, і саме у зв'язку з цією необхідністю вони наділяються статусом юридичної особи, який набувається ними з моменту державної реєстрації.

Правовий статус житлово-будівельних кооперативів дотепер регулюється нормативно-правовими актами радянського періоду - Законом «Про кооперацію в СРСР» і Примірним статутом житлово-будівельного кооперативу, затвердженим постановою Ради Міністрів УРСР від ЗО квітня 1985 р. Правовий статус адвокатських об'єднань визначається, насамперед, Законом України «Про адвокатуру» . Господарсько-правовий статус об'єднань громадян, до яких відносяться політичні партії та громадські організації, визначається Законом України «Про об'єднання громадян» ; особливості статусу профспілок у сфері господарювання відображені в Законі України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» . Господарські аспекти функціонування релігійних організацій урегульовані Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації». Правове становище державних цільових фондів загальнообов'язкового соціального страхування визначається Основами законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування. Інші державні цільові фонди діють на підставі спеціальних нормативних актів різного рівня. Особливості господарсько-правового статусу бюджетних установ різного профілю визначені законами, присвяченими відповідним галузям та підгалузям соціально-культурної сфери (закони України «Про освіту» , «Про вищу освіту» , «Про наукову і науково-технічну діяльність» , «Про музеї та музейну справу» та ін.). На господарські можливості бюджетних установ впливають також положення Бюджетного кодексу України. Норми, що стосуються правового статусу негосподарських об'єднань юридичних осіб, розкидані по великому числу законів про окремі різновиди неприбуткових організацій, що входять до складу цих об'єднань.