Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Зміст роботи

1. Утворення і дисоціація сполук з комплексним катіоном.

а) Налийте в пробірку 1-2 мл розчину аргентум нітрату АgNO3 і додайте трохи розчину натрій хлориду NaCl. До утвореного осаду аргентум хлориду прилийте розчин амоніаку аж до повного розчинення утвореного осаду. Складіть рівняння спостережуваних реакцій, враховуючи утворення аргентумдиамоніак хлориду. Поясніть зміни, що відбуваються при цьому.

б) Налийте в пробірку 1-2 мл розчину купрум (II) хлориду СuСl2 і поволі додайте краплями розчин амоніаку до утворення осаду купрум (II) гідроксиду Сu(ОН)2. Потім прилийте надлишок розчину амоніаку до повного розчинення утвореного осаду з утворенням сильного комплексного купрумтетраамоніак гідроксиду.

Порівняйте забарвлення іонів Сu2+ із забарвленням отриманого розчину. Присутність саме яких іонів надає специфічного забарвлення утвореного розчину? Напишіть рівняння реакції отримання сильної комплексної основи та її координаційну формулу, враховуючи, що координаційне число Сu2+ дорівнює чотирьом.

Прийміть до уваги ту обставину, що комплексний гідроксид є більш сильною основою завдяки зменшенню поляризуючої дії комплексоутворювача на зовнішню сферу і більшому об'єму катіона за рахунок його комплексності.

Отриманий розчин збережіть для досліду 4.

2. Утворення і дисоціація сполук з комплексним аніоном.

а) До 1-2 мл розчину меркурій (II) нітрату (сильна отрута!) поволі додавайте краплями розведений розчин калій йодиду KІ до утворення осаду гідраргірум (II) йодиду НgI2. Потім прилийте надлишок розчину калій йодиду KІ до поступового розчинення осаду. Складіть рівняння відповідних реакцій і встановіть координаційну формулу отриманої комплексної сполуки, враховуючи при цьому, що координаційне число Hg2+ дорівнює чотирьом.

б) У пробірку з 2-3 мл розчину вісмут нітрату Ві(NO3)3 поволі додавайте краплями 0,5 нормальний розчин калій йодиду KІ до випадання осаду вісмут йодиду ВіІ3. Потім додайте ще декілька крапель розчину калій йодиду KІ до розчинення утвореного осаду. Яке забарвлення матиме отриманий розчин? Поміркуйте, чи може це забарвлення обумовлюватися присутністю іонів K+, І, Ві3+? Напишіть рівняння реакцій утворення і дисоціації комплексної сполуки та встановіть її координаційну формулу, враховуючи при цьому, що координаційне число Ві3+ дорівнює чотирьом.

3. Різниця між простими і комплексними іонами ферум (III).

а) До 1-2мл розчину ферум (III) хлориду FеСl3 прилийте трохи розчину калій роданіду KSСН. Напишіть рівняння відповідної реакції, що є характерною для ферум (III) іона (Fе3+) і тому при необхідності застосовується для його виявлення у відповідній якісній реакції.

б) Доведіть, чи якісно може бути виявленим комплексоутворювач ферум (III)-іона (Fе3+) у розчині калій гексаціанферрату K3[Fе(СН)6], виконавши дії, аналогічні вказаним у попередньому досліді.

в) Налийте в одну пробірку трохи розчину ферум (III) хлориду FеСl3, а в іншу – калій гексаціанферрату (III) K3[Fе(СN)6] і додайте в кожну з них однаковий об'єм розчину ферум (II) сульфату FеSO4. Поясніть повну відсутність будь-яких змін у першій пробірці і утворення в другій осаду так званої турнбулевої сині – калій ферум (II) гексаціанферрату (III) KFе[Fе(СN)6]. Напишіть рівняння відповідних реакцій в молекулярній та іонній формах.

Зауважте, що реакція утворення турнбулевої сині є характерною для комплексного гексаціаноферрат-аніона [Fе(СN)6] 3+.