Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать

Індивідуальні завдання

1. У воду вводять наступні комплекси: тетраамінкупрум (II) катіон, гексагідроксохромат (III)-іон, гексаамінкобальт (II) катіон, тіоціонатоферрат (ІІІ)-іон, тетраіодоцинкат (ІІ)-іон, тетрабромоплюмбат (ІІ)-іон. Протікають реакції акватації (заміщення ліганда молекулами води). Вкажіть найбільш вірогідні за складом продукти реакції. Висновок обґрунтуйте довідковими даними.

2. Вимірювання електропровідності свіжоприготованого розчину сполуки складу СoСl2NO3•5NН3 показує, що вона розпадається на три іони. Відомо також, що весь хлор, який міститься в цій сполуці, практично осаджується при дії АgNO3. Яка координаційна будова цієї сполуки?

3. Для осадження хлорид-іонів, які складають зовнішню сферу комплексної сполуки, з 100 мл 0,02 М розчину сполуки СrСl3•Н2O знадобилося 20 мл 0,2 М розчину АgNO3. За результатами цього досліду складіть координаційну формулу сполуки і назвіть її.

4. При дії оцтової кислоти на розчин солі Со(NO2)3•4NН3, у якому не знайдено іонів кобальту та вільного амоніаку, виявляється, що тільки один нітрит-іон руйнується з виділенням нітроген оксидів. Вимірювання електропровідності показує, що сіль розпадається на два іони. Яка будова цієї солі?

5. Роздивіться можливість електролітичної дисоціації у водному розчині наступних комплексних сполук: диамінаргентум (І) гідроксид, цис-дихлородиамінплатина, калій гексаціаноферат (III), калій тетрахлороплатинат (II), транс-дихлородиамінплатина, натрій тетрагідроксоцинкат (II).

6. Складіть рівняння ступінчатих реакцій утворення комплексів і напишіть для них вирази ступінчатих констант стійкості: тетрагідроксоцинкат (II)-іон, тетраіодомеркурат (ІІ)-іон, диамінкупрум (І) катіон, етилендиаміннікол (II) катіон, тіосульфатоаргентат (I)-іон.

7. Складіть рівняння реакцій, які протікають при прожарюванні на повітрі наступних комплексних сполук: дигідроксотетрааквахром, натрій гексагідроксохромат (IIІ), декарбонілдиманган, тринітротриамінкобальт, тетраамінкупрум (II) моногідрат сульфат.

8. Визначте, які частинки існують у наступних розведених розчинах: а) бор трифторид у рідкому гідроген фториді; б) стибій пентафторид у рідкому гідроген фториді. Вкажіть геометричну форму комплексних аніонів.

9. Осмотичний тиск мілімолярного розчину солі Fе(СN)2KСN складає при 0 °С 11,2 кПа. На скільки іонів розпадеться молекула солі, якщо враховувати, що в розведеному розчині сіль дисоціює повністю? Яка координаційна будова солі, якщо розчин не виявляє реакцій, характерних для іонів Fе2+ та СN?

10. Складіть рівняння окисно-відновних реакцій з участю комплексів у водному розчині:

а) калій гексаціаноферат (II) + дихлор =

б) гексаамінокобальт (II) хлорид + гідроген пероксид =

в) платина + нітратна кислота + гідроген хлорид =