Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
23
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
98.3 Кб
Скачать

4. Стійкість і руйнування комплексних іонів.

а) Спочатку отримайте в пробірці аргентумдиамоніак хлорид g(NН3)2l, як це було зроблено в досліді 1 (утворення і дисоціація сполук з комплексним катіоном), поступовим додаванням до осаду аргентум хлориду концентрованого розчину амоніаку. Отриманий розчин розлийте в чотири пробірки і далі використовуйте в наступному досліді таким чином:

б) Налийте в пробірку 1-2 мл розчину аргентумдиамоніак хлориду g(NН3)2l, який отримано в попередньому досліді і додайте туди порошку цинку. Що спостерігається при цьому? Запишіть рівняння реакції утворення комплексного цинкамоніакату, враховуючи при цьому, що координаційне число Zn2+ дорівнює чотирьом. Поясніть, користуючись таблицею констант нестійкості комплексних іонів, причину витіснення цинком як комплексоутворювачем аргентуму з його аміачного комплексного катіона.

в) Налийте в дві пробірки однакові об'єми розчину купрум (II) хлориду СuСl2. В одну з них додайте розчин натрій гідроксиду NaОН, а в другу – амоній сульфіду (NH4)2S. Відзначте та зафіксуйте забарвлення утворених осадів купрум (II) гідроксиду та сульфіду. Прийміть до уваги, що відповідні реакції можна успішно використовувати як якісні для відкриття купрум (II)-іона Сu2+. Складіть рівняння відповідних реакцій.

Потім розчин купрумтетраамоніак гідроксид u(NН3)4](ОН)2, отриманий в досліді 1, розділіть порівну у дві пробірки. В одну з них прилийте розчин натрій гідроксиду NаОН, а в іншу – розчин амоній сульфіду (NH4)2S. Що при цьому спостерігається? Напишіть рівняння відповідних реакцій.

Дайте пояснення спостережуваним явищам, виходячи з даних про величини добутків розчинності купрум (II) гідроксиду Сu(ОН)2 та купрум (II) сульфіду СuSі константи нестійкості іонаu(NH3)4]2+.

5. Дисоціація подвійної солі.

Доведіть наявність іонів NH4+, Fе3+, SO42 у розчині залізоамонійних галунів NH4Fe(SO4)2, зробивши для них характерні реакції за допомогою розчинів лугу, калій роданіду KSСN та барій хлориду ВаСl2.

Напишіть іонні рівняння відповідних реакцій. Складіть рівняння електролітичної дисоціації залізоамонійних галунів. У чому полягає схожість і різниця між подвійними солями та іншими комплексними сполуками, маючи на увазі поняття константи нестійкості комплексного іона.

6. Гідратна ізометрія аквакомплексів.

Декілька фіолетових кристалів гексааквохром (III) хлориду СrСl3•6Н2O розчиніть у воді. Спостерігайте початкове забарвлення розчину.

Потім поступово нагрійте розчин до зміни забарвлення. Дайте тлумачні пояснення, виходячи з явища можливої гідратної ізомерії комплексних сполук.

Вправи

1. Відомо, що з розчину комплексної солі СоСl3•6NН3 аргентум нітрат осаджує весь хлор, а з розчину СоСl3•5NН3 тільки 2/3 частини хлору. Напишіть координаційні формули обох сполук і рівняння їх дисоціації.

2. Який об'єм 0,1 н. розчину аргентум нітрату необхідно для осадження хлорид-іонів з r2O)5Сl]Cl2, який міститься у його 0,1 М розчині об'ємом 25 мл?

3. При додаванні нітратної кислоти або калій цианіду або металічного цинку у розчин g(NH3)2l комплексний іон g(NН3)2]+ руйнується і утворюється новий комплексний іон. Напишіть рівняння відповідних реакцій в молекулярній та іонній формах і поясніть причину їх протікання.