Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_Suprun_A_S / диплом.doc
Скачиваний:
214
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.93 Mб
Скачать

1.2 Інформаційна база оцінки фінансового стану підприємств

Аналіз фінансових звітів передбачає використання різноманітної фінансової інформації, тобто набір даних, систематизованих у певний спосіб.

Фінансова звітність — це сукупність форм звітності, яка складена за даними фінансового обліку з метою надання зовнішнім та внутрішнім користувачам узага­льненої інформації про фінансовий стан у зручному і зрозумілому вигляді, для прийняття ними певних ділових рішень [33].

Бухгалтерська фінансова звітність, тобто система показників, які відобра­жають майновий і фінансовий стан підприємства на конкретну дату, складають інформаційну базу аналізу фінансового стану суб'єктів господарської діяльнос­ті. Склад, зміст, вимоги та інші засадні основи бухгалтерської звітності регла­ментовано положенням (стандартом) бухгалтерського обліку П(С)БО № 19 «Об'є­днання підприємств», яке затверджене наказом Міністерства фінансів України від 7 липня 1999 р. № 163. Згідно з цим положенням бухгалтерська звітність складається із взаємопов'язаних форм, на основі яких здійснюється аналіз фі­нансового стану підприємства: 1. П(С)БО №2 «Баланс» ф. 1.2. П(С)БО №3 «Звіт про фінансові результати» ф. 2.3. П(С)БО № 4 «Звіт про рух грошових ко­штів» ф. 3.4. П(С)БО № 5 «Звіт про власний капітал» ф. 4. Аналізуючи фінан­совий стан підприємства за цими формами, необхідно передусім ознайомитися з П(С)БО № 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» і переконатись у тому, що всі вимоги даного стандарту на підприємстві враховано. Ця звітність орієн­тована на ринкові відносини, на тих користувачів, які не можуть вимагати у службовому порядку звітів, складених з урахуванням їхніх конкретних інфор­маційних потреб (табл. 1.6).

Таблиця 1.6

Призначення основних компонентів фінансової звітності

Звітність

Використання інформації

Баланс

Оцінка структури ресурсів підприємства, їх ліквідності, платоспро­можності підприємства, прогнозування майбутніх потреб у позиках, оцінка та прогнозування змін в економічних ресурсах

Звіт про фінансові результати

Оцінка та прогноз прибутковості діяльності підприємства, структури доходів та витрат

Звіт про власний капітал

Оцінка та прогноз змін у власному капіталі

Звіт про рух грошових коштів

Оцінка та прогноз надходжень і використання коштів від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності підприємства

Примітки

Оцінка та прогноз облікової політики ризиків та непевності, які впли­вають на підприємство, його ресурси та зобов'язання, діяльність під­розділів підприємства

Особливість звітності, яку розроблено згідно з міжнародними стандартами бухгалтерського обліку, полягає в тому, що нею можуть широко користуватися ін­вестори та інші особи, які беруть участь у підприємницькій діяльності - кредито­ри, постачальники, конкуренти, працівники підприємства.

Кожний користувач фінансової звітності, як правило, вивчає ту інформацію, яка йому необхідна в процесі підприємницької діяльності. Так, власникам підпри­ємств необхідно знати, збільшується чи зменшується питома вага власного капіта­лу, оцінити ефективність використання ресурсів підприємства; кредиторам і пос­тачальникам - необхідність і можливість продовження кредиту, умови кредиту­вання, гарантії повернення кредиту тощо.

Детальний аналіз фінансового стану може проводити адміністрація підприємст­ва, бо вона має можливість використовувати дані управлінського обліку для прий­няття відповідних рішень.

Таблиця 1.7

Інформаційні потреби основних користувачів фінансових звітів

Користувачі звітності

Інформаційні потреби

Інвестори, власники

Придбання, продаж та володіння цінними паперами. Участь у капіталі підприємства. Оцінка якості управління. Визна­чення суми дивідендів, що підлягають розподілу

Керівництво підприємства

Регулювання діяльності підприємства

Банки, постачальники та інші кредитори

Забезпечення зобов'язань підприємства. Оцінка здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання

Замовники

Оцінка здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання

Працівники підприємства

Оцінка здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання. Забезпечення зобов'язань підприємства пе­ред працівниками

Органи державного управління

Формування макроекономічних показників

Слід зазначити, що в певних випадках для аналізу фінансового стану підпри­ємства недостатньо наявної тільки бухгалтерської звітності, особливо для інвесто­рів. Тому П(С)БО передбачає складання приміток до форм бухгалтерської звітнос­ті, які дають змогу зовнішнім користувачам фінансової інформації докладно оз­найомитися з фінансовим станом підприємства. Крім фінансової звітності викори­стовується інформація, яка доступна тільки внутрішнім користувачам; тобто під­розділам та працівникам підприємства. Кожен з них використовує ту інформацію, яка йому необхідна для прийняття відповідних управлінських рішень (табл. 1.7).

Тому в процесі оцінки фінансового стану підприємства використовується така інформація:

1) конструкторсько-технологічна;

2) планово-нормативна (фінансовий план, нормативи запасів);

3) дані всіх видів господарського обліку (оперативний, бухгалтерський, податко­вий, статистичний);

4) звітність: оприлюднена фінансова звітність (річна) та квартальна звітність, а та­кож комерційна звітність, яка складається за спеціальними вказівками, та обов'яз­кова статистична звітність;

5) позаоблікова інформація: маркетингові дослідження, закони, інструкції та екс­пертна інформація.

Предметом фінансового аналізу підприємства є фінансові ресурси та їхні джерела. Для досягнення основної мети цього аналізу - об'єктивної оцінки фі­нансового стану підприємства та виявлення впливу факторів підвищення ефектив­ності його функціонування можуть застосовуватися різні методи аналізу.

Інформаційне забезпечення оцінки фінансового стану, за системою фінансових коефіцієнтів поділяється на шість блоків:

Блок 1. Фінансова оцінка майнового стану;

Блок 2. Показники ліквідності;

Блок 3. Показники фінансової стійкості;

Блок 4. Показники ділової активності;

Блок 5. Оцінка рентабельності;

Блок 6. Оцінка стану підприємства на ринку цінних паперів [43].

Соседние файлы в папке Diplom_Suprun_A_S