Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митна справа Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
596.48 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до практичного заняття

Виконання завдань пов’язано з набуттям практичних навичок щодо нарахування та стягнення мита та знання відповідної законодавчої бази.

Для правильного визначення конкретної суми митних платежів, що підлягатимуть сплаті при ввезенні громадянином на митну територію України транспортного засобу для вільного обігу, необхідно керуватись точними відомостями не лише щодо вартості товару, але і щодо коду товару відповідно до класифікаційних угрупувань, зазначених в УКТЗЕД, від чого залежатиме розмір ставки мита та необхідність нарахування акцизного податку. При цьому, для однозначної класифікації транспортних засобів необхідно використовувати технічну документацію заводу-виробника автомобіля із зазначенням кількості місць для сидіння, сертифікати або аналогічні документи, видані уповноваженим органом країни-виробника, що містять повну технічну характеристику транспортного засобу.

Ввізне мито підлягає сплаті згідно з Митним кодексом та Законом України від 05.04.2001 № 2371-ІІІ «Про Митний тариф України». Розрахунок суми мита в разі застосування адвалорних ставок мита (у відсотках до частини фактурної вартості товарів) здійснюється за формулою: 

См = ФВ х Ст 

де См – сума мита; 

ФВ –фактурна вартість товарів (у грн.); 

Ст - ставка мита, установлена у відсотках від фактурної вартості товару.

Акцизний податок нараховується та сплачується згідно з Податковим кодексом України за відповідною ставкою за 1 куб. см об’єму циліндрів двигуна.

Розрахунок суми акцизного податку із застосуванням специфічних ставок здійснюється за такою формулою:

Са = Н х А,

де Са - сума акцизного податку;

Н - кількісна або фізична характеристика товару в натуральному вираженні;

А - ставка акцизного податку.

Податок на додану вартість як вид митного платежу сплачується згідно з Податковим кодексом України за діючою ставкою 20% фактурної вартості з урахуванням ввізного мита.

Розрахунок суми податку на додану вартість, нарахованого на фактурну вартість підакцизних товарів, здійснюється за такою формулою:

Спдв = (ФВ + См + Са) х Ст,

де Спдв - сума податку на додану вартість;

ФВ - фактурна вартість товарів;

См - сума мита;

Са - сума акцизного податку;

Ст - ставка податку на додану вартість. 

Особливості режиму іноземного інвестування на території України, виходячи з цілей, принципів і положень законодавства України визначає Закон України від 19.03.96 № 93/96-ВР „Про режим іноземного інвестування” (далі – Закон).

Відповідно до статті 1 Закону підприємство з іноземними інвестиціями - підприємство (організація) будь-якої організаційно-правової форми, створене відповідно до законодавства України, іноземна інвестиція в статутному фонді якого, за його наявності, становить не менше 10 відсотків. 

Питання оподаткування митом майна, що ввозиться в Україну як внесок іноземного інвестора до статутного капіталу підприємств з іноземними інвестиціями, визначено статтею 18 та частиною четвертою статті 24 Закону та здійснюється у порядку, встановленому Митним кодексом України.

Частиною другою статті 287 Митного кодексу України встановлено, що товари (крім товарів для реалізації або використання з метою, безпосередньо не пов’язаною з провадженням підприємницької діяльності), що ввозяться на митну територію України на строк не менше трьох років іноземними інвесторами відповідно до Закону України «Про режим іноземного інвестування» з метою інвестування на підставі зареєстрованих договорів (контрактів) або як внесок іноземного інвестора до статутного капіталу підприємства з іноземними інвестиціями, звільняються від сплати ввізного мита. При відчуженні таких товарів раніше трьох років з часу зарахування їх на баланс ввізне мито сплачується на загальних підставах.

При митному оформленні товарів (у тому числі мікроавтобуса, як внесок іноземного інвестора), які ввозяться на митну територію України відповідно до митного режиму імпорту, сплачуються:

- ПДВ

- акцизний податок

Ставки акцизного податку на зазначені транспортні засоби визначаються в залежності від об’єму циліндрів двигуна та року випуску цих транспортних засобів.

Також, статтею 247 Митного кодексу України встановлено, що за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, установленим для них, із заінтересованих осіб справляється плата у розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України.

Розміри такої плати затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 № 422 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 січня 2003 р. № 93». 

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.08.1996 № 928 затверджено Положення про порядок державної реєстрації іноземних інвестицій, яким визначено порядок подання документів, їх розгляду та здійснення державної реєстрації іноземних інвестицій, що відповідають умовам, викладеним у пункті 2 статті 1 Закону, та здійснюються за видами і формами, передбаченими статтями 2 і 3 цього Закону.

При цьому, перелік документів, необхідних для здійснення державної реєстрації іноземного інвестора визначено пунктом 3 цього Положення.

Митні тарифи складаються з трьох видів мит:

  • повних (максимальних), які зазвичай використовуються в торгівлі з країнами, з якими немає торговельних угод;

  • пільгових (мінімальних), які використовуються у випадках, коли існують торговельні договори за умов введення режиму найбільшого сприяння;

  • преференційні, які зазвичай використовуються при імпорті товарів із країн що розвиваються. У рамках ООН (ЮНКТАД) діє загальна система преференцій, куди входять преференції мита розвинутих країн для товарів країн, що розвиваються.

Мито, що стягується митницею, являє собою податок на товари та інші предмети, які переміщуються через митний кордон України.

Обкладання митом товарів та інших предметів здійснюється в порядку та за ставками встановленими Законом України «Про митний тариф України».