Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митна справа Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
596.48 Кб
Скачать

1. Мета та завдання навчальної дисципліни

1.1. Метою викладання навчальної дисципліни «Митна справа» є надання знань з організації митної справи та митного регулювання.

1.2.Основними завданнями вивчення дисципліни вивчення «Митна справа» є вивчення нормативно-правової бази з питань митної справи та митно-тарифного регулювання; специфіки та методики розрахунків і порядку справляння митних платежів; правових і організаційних основ переміщення через митний кордон товарів та інших предметів; видів відповідальності за порушення митних правил і контрабанду; методології ведення митної статистики зовнішньої торгівлі.

1.3. Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні володіти компетенціями:

Інструментальними: здатність отримувати, аналізувати та систематизувати інформацію з базових питань програмного матеріалу навчальної дисципліни з різних джерел (підручників, навчальних посібників, періодичних видань, Інтернету та ін.); здатність ефективно організовувати свій час.

Міжособистісними: здатність здійснювати ефективні міжособистісні комунікації; здатність працювати у команді та в міжнародному контексті; здатність сприймати різноманітність та міжкультурні відмінності; прихильність до етичних цінностей.

Системними: розвиток уміння самостійного поповнення і оновлення своїх знань з актуальних питань оподаткування та творчого їх використання у практичній діяльності; здатність застосовувати знання з питань оподаткування у професійній діяльності.

Спеціальними: здатність роз’яснювати окремі положення митного законодавства, вирішувати дискусійні питання, надавати пропозиції щодо його удосконалення; здатність систематизувати види митних платежів, аналізувати вплив структурних змін на виконання протекціоністської та фіскальної функцій митної справи; здатність формувати об’єкти оподаткування, нараховувати податки з експортно-імпортних операцій, контролювати повноту та своєчасність їх сплати; володіння навичками митного декларування та митного оформлення; здатність складати митну звітність; розвиток уміння самостійного поповнення і оновлення своїх знань з актуальних питань митної справи та творчого їх використання у практичній діяльності; здатність демонструвати набуті знання і придбані навички з основ митної справи під час навчання.

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

МОДУЛЬ 1. ОРГАНІЗАЦІЯ МИТНОЇ СПРАВИ В УКРАЇНІ

Змістовий модуль 1. Загальні положення митної справи в Україні

ТЕМА 1. ПОНЯТТЯ ТА ПРИНЦИПИ МИТНОЇ СПРАВИ

Історія розвитку митної справи в Україні. Митна політика: сутність та головні її напрямки. Поняття, предмет та принципи митної справи в Україні. Правові засади митної справи в Україні. Міжнародні договори України про митну справу. Митне регулювання. Принципи митного регулювання.

ТЕМА 2. ОРГАНИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ МИТНОЇ СПРАВИ В УКРАЇНІ

Міністерство доходів та зборів України. Структура та організація діяльності митної служби України. Митні органи України і спеціалізовані організації: їх завдання та роль у забезпеченні ефективної діяльності митної системи. Характеристика основних елементів митної інфраструктури України. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення митних органів України.

Змістовий модуль 2. Організація митних операцій в Україні

ТЕМА 3. ПЕРЕМІЩЕННЯ ТА ПРОПУСК ЧЕРЕЗ МИТНИЙ КОРДОН УКРАЇНИ ТОВАРІВ ТА ІНШИХ ПРЕДМЕТІВ

Переміщення і пропуск товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України.

Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України громадянами. Умови ввезення (пересилання) та вивезення товарів громадянами. Заборони та обмеження щодо ввезення (вивезення) певних групп товарів. Особливості тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів особистого користування на митну територію України.

Особливості пропуску та оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України представництвами іноземних держав, міжнародними організаціями та офіційними особами, а також дипломатичними представництвами україни, що знаходяться за кордоном. Особливості пропуску та оподаткування товарів, що ввозяться на митну територію України дипломатичними представництвами іноземних держав в Україні, главою дипломатичного представництва іноземної держави, членами дипломатичного персоналу представництва та членами їх сімей, членами адміністративно-технічного персоналу дипломатичного представництва іноземної держави та членами їх сімей.