Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Митна справа Ден. Маг. 2014.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
596.48 Кб
Скачать

Передмова

На сучасному етапі розвитку багатополярного світу жодна країна не здатна розвиватися ізольовано. Посилення інтеграційних процесів пояснюється зростаючою взаємозалежністю економік окремих країн і має прояв в укладанні двох- та багатосторонніх угод щодо регулювання зовнішньоекономічної діяльності. За таких умов, вивчення митної справи набуває особливої актуальності.

Митна справа є складовою частиною зовнішньополітичної і зовнішньоекономічної діяльності України й включає в себе: порядок переміщення через митний кордон України товарів та інших предметів; митне регулювання, пов'язане із встановленням та справлянням митних платежів, а також наданні тарифних пільг та преференцій; процедури митного контролю та митного оформлення; боротьбу з контрабандою та порушеннями вимог Митного кодексу, спрямованих на реалізацію митної політики. Саме на вивчення зазначених складових і спрямована розробка навчально-методичного посібника «Митна справа».

Навчально-методичний посібник розроблено за кредитно-модульною системою організації навчання, відповідно до навчального плану підготовки магістрів галузі знань 0305 - Економіка та підприємництво за 8.03050803 - Оподаткування, відповідає змісту програми навчальної дисципліни «Митна справа» та включає такі теми: поняття та принципи митної справи; органи державного регулювання митної справи в Україні; переміщення та пропуск через митний кордон України товарів та інших предметів; митний контроль та митне оформлення; правоохоронна діяльність митних органів; порядок обчислення і сплати мита; основні завдання митної статистики.

Метою видання навчально-методичного посібника є надання студентам теоретичних знань щодо сутності митної справи, митно-тарифного регулювання у державі та навичок по застосуванню набутих знань на практиці.

Структурними складовими навчально-методичного посібника є: програма навчальної дисципліни, завдання та методичні рекомендації до самостійної роботи, завдання та методичні рекомендації до практичних занять, індивідуальні завдання та методичні рекомендації до їх виконання, контрольні заходи, література.

1. Програма навчальної дисципліни

Програма вивчення варіативної навчальної дисципліни «Митна справа» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки магістра у галузі знань 0305 – Економіка та підприємництво спеціальності 8.03050803 – Оподаткування.

Предметом вивчення навчальної дисципліни є закономірності та методологія здійснення митної справи та формування митної політики в контексті забезпечення національних митних інтересів та безпеки України.

Міждисциплінарні зв’язки: вивчення митної справи ґрунтується на знаннях дисциплін: податкова система, оподаткування суб’єктів господарювання, міжнародний менеджмент, міжнародна економіка, адміністрування податків.

Програма навчальної дисципліни складається з таких змістових модулів:

Змістовий модуль 1. Загальні положення митної справи в Україні.

Змістовий модуль 2. Організація митних операцій в Україні.

Змістовий модуль 3. Митне оподаткування зовнішньоекономічних операцій.

Змістовий модуль 4. Митна статистика