Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методички / методички / Цивільний захист Ден. 2012.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
5.17 Mб
Скачать

Режим повсякденної діяльності – при нормальній виробничій, радіаційній, хімічній, біологічній, сисмічній, гідрогеологічній обастановці. При відсутності епідемії, епізоотії, епіфітотії.

Режим підвищеної готовності– при істотному погіршенні виробничої, промислової, радіаційної, хімічної, біологічної, сейсмічної, гідрогеологічної і гідрометеорологічної обстановки з одержанням прогнозуючої інформації щодо можливості виникнення надзвичайної ситуації.

Режим діяльності в надзвичайних ситуаціях– у разі реальної загрози виникнення надзвичайної ситуації та реагування на них.

Режим діяльності при надзвичайному стані– здійснюється на Україні або на окремих її територіях при виникненні надзвичайної ситуації не нижче загальнодержавного рівня в порядку визначеному Конституцією України, законами України “Про правовий режим надзвичайного стану” №1550 від 16.03.2000р., “Про правові засади цивільного захисту” №1859 від 24.06.04р. надзвичайний стан вводиться Указом Президента, який підлягає затвердженню Верховною Радою протягом двох діб. Пропозиції щодо введення надзвичайного стану надає Рада Національної безпеки та оборони України.

Режим воєнного стану – вводиться згідно законів України “Про правові засади цивільного захисту” №1859 від 24.06.04р та “Про правовий режим воєнного стану” №1647 від 06.04.2000р. Указом Президента, який підлягає затвердженню Верховною Радою України протягом двох діб з моменту звернення Президента.

Пропозиції щодо введення воєнного стану подає Рада Національної безпеки та оборони України. Основні заходи, які реалізуються при даному режимі діяльності регламентуються вищевказаними законами України.

2. Розділ. “Висновки з оцінки техногенно-екологічної обстановки на території об’єкта”.

У цьому розділі дається аналіз стану об’єкту з точки зору, що необхідно зробити по захисту об’єкта від надзвичайних ситуацій. Тобто дається характеристика об’єкту про ймовірність виникнення надзвичайної ситуації.

3. Розділ. “Приведення в готовність та організація роботи органів управління цивільного захисту у надзвичайних ситуаціях”.

У цьому розділі вказується на порядок інформування вищестоящих організацій, інші служби району та підлеглих. А також описуються дії начальника цивільного захисту, начальника штабу цивільного захисту, дії оперативних груп при загрозі і виникненні надзвичайної ситуації.

4. Розділ. “Сили що залучаються до виконання аварійно-рятувальних, пошукових та відновлювальних робіт”.

Тут визначається кількість особового складу та техніка в залежності від небезпеки виробництва, наявності потенційно небезпечних речовин на підприємстві, створення позаштатних спеціалізованих формувань, виходячи з специфіки, ступеню небезпеки підприємства та наявності шкідливих речовин.

5. Розділ. “Організація забезпечення заходів і дій сил цивільного захисту під час виконання рятувальних та інших невідкладних робіт”. Він включає:

  1. Транспортне забезпечення;

  2. Матеріальне забезпечення;

  3. Інженерне забезпечення ;

4. Хімічне забезпечення;

  1. Медичне забезпечення;

  2. Фінансове забезпечення здійснюється за рахунок власних фінансових і матеріальних ресурсів підприємства. Додаткові засоби можуть бути виділені з районного резерву за рішенням районної державної адміністрації за клопотанням районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та у справах захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій

До клопотання додаються документи, що містять обгрунтування необхідності та обсягів виділення додаткових засобів, акти обстеження висновки комісії, розрахункова документація з висновками відповідних експертів.

  1. Охорона громадського порядку створюється група з завданнями:

  • при аварії на об’єкті ізолювати на безпечну зону і не допускати сторонніх осіб у зону аварії;

  • підтримувати встановлений порядок при евакуації людей із зараженої території об’єкту;

  • посилення охорони життєважливих об’єктів;

  • організація руху транспорту та особового складу на території об’єкту.

6. Розділ. “Організація управління системи зв’язку та оповіщення”.

Перелік додатків до плану цивільного захисту об’єкту:

  1. Календарний план – дії при загрозі та виникненні надзвичайної ситуації різного виду.

  2. План (схема) об’єкту .

  3. Розрахунок сил і засобів цивільного захисту об’єкту.

  4. Схема оповіщення у робочий та неробочий час.

  5. Текст звернення штабу цивільного захисту до персоналу об’єкту та населення при загрозі або виникненні надзвичайної ситуації.

  6. Транспортне забезпечення.

  7. Матеріальне забезпечення та життєзабезпечення.