Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Українська мова за професійним спрямуванням Ден. Ч. 1. Малигіна (2 курс) 2011.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Література до теми

(1-10)

Практичне заняття 7

ТЕМА 5. Риторика і мистецтво презентації

Мета заняття:виробити навички ораторського мистецтва для застосування у майбутній професійній діяльності.

План заняття

1. Комунікативні вимоги до мовної поведінки під час публічного виступу.

2. Види публічного мовлення.

3. Презентація як різновид публічного мовлення.

3.1. Типи презентацій.

3.2. Мовленнєві, стилістичні і комунікативні принципи презентації.

4. Культура сприймання публічного виступу.

5. Уміння ставити запитання, уміння слухати.

Обладнання:·навчально-методичний посібник з дисципліни; мультимедійне устаткування.

Методичні рекомендації до практичного заняття

Спираючись на опрацьований самостійно матеріал, виконайте практичні завдання.

Завдання

1. Перекладіть словосполучення українською мовою. Складіть 3 речення з будь-якими з них в офіційно-діловому стилі.

Лицевой счёт; материально ответственное лицо; наличные деньги; материалы пришли в негодность; обратиться по адресу; оприходование излишек; деньги в обороте; отчисления в бюджет; оплата наличными или по безналичному расчёту; горюче-смазочные материалы.

2. Визначте характер помилок, перебудуйте речення.

1. Керівник доручив підлеглому віднести до його кабінету книгу. 2 Агроном звелів водієві під’їхати до своєї хати. 3. Студентка послала свою сусідку-однокурсницю по її конспект. 4. Дід попросив онука прочитати свого листа. 5. Сусід розмовляв з батьком про його справи.

3. З’ясуйте різницю між поняттями. Складіть з ними словосполучення.

Уява – уявлення; особа – особистість; споживний – споживчий – споживацький; господарчий – господарський; професійний – професіональний.

4.Конкурс скоромовок

1. Краб украв скарб. 2. Картава ворона Розкаркалася на весь квартал. 3. Ігор на горі стеріг горіх. 4. Пік біля кіп картоплю Прокіп. 5. Мала Алла кашу мала. Алла Аню частувала, але Аня не хотіла, — ананаси Аня їла. 6. Розкажу вам про покупки, про покупки, про покупки, про покупочки мої. 7. Їла Марина малину. 8. В домі Діми дим. Ой ходім туди, ходім Рятувати Дімин дім. 9. Прийшов Прокіп, налляв окріп. 10. Іде Гаврило — ще не зварилось. 11. Прийшов Денис — налляв сім мис. 12. Прийшов Тарас — з'їв все нараз.

5. Проаналізуйте монолог з точки зору чистоти мовлення та професійної етики. Замініть у фейлетоні всі ненормативні словосполучення нормативними. Як зміниться при цьому жанр твору?

Всіх навчу, як сама вмію!

- Здрастє, мамочка! Ви хотіли бачити воспітатєльніцу? Так це я, дуже приятно, Єлена Петровна. Як фамілія дитини? А, це ж наш Пєтєнька. Пєтя! Не трогай Наташеньку, а то поставлю обох в угол! Іди сюди! Шаловлівий у Вас мальчуган, но розумний, ще малиш, а вже все понімає. Скажи йому: «Лягай у кроватку» - зараз засипає. От Оксанка - розбалувана дитина, ще й грязнуля, чолка йде наочі, варєжки в болоті. Не люблю таких дітей, та й мамуля у неї та ж сама неакуратна. Ой, вибачаюсь, знов б'ються! Анічка, моя лапочка, не плач! Надічка, візьми вилку і поділи грушу пополам. І поскладайте блюдічка! А в Ані щочки - як яблучка. Ой ти ж моє солнишко, поглянь в зеркало - красавіца! Дай я тобі лєнточку поправлю. Ви, мамочка, забєраєте Пєтю? Дивіться сюди: он шкафчик Вашої дитини, там на полці його носочки лежать. І не забудьте: у нас завтра дєтський утрєнік, а Пєтя Ваш не вірно український віршик вимовляє, якось по-руськи в ноьго получається, та нічого, ладно, я з ним позанімаюсь - і все буде в порядку! У мене в групі ні одна дитина без українського в школу не піде, всіх навчу, як сама вмію!

6.Захист рефератів. Аналіз аргументації. Аналіз мовлення доповідача та рецензента.

7. Захист підготовлених вдома презентацій своєї майбутньої професії та Дніпропетровської державної фінансової академії