Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс ФК, ЕП, УП Денне / Українська мова за професійним спрямуванням Ден. Ч. 1. Малигіна (2 курс) 2011.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
962.56 Кб
Скачать

Література до теми

(1-10)

Практичне заняття 8

ТЕМА 6. Культура усного фахового спілкування

Мета заняття:прищепити навички культури усного фахового спілкування.

План заняття

1. Особливості усного спілкування у фаховій діяльності.

2. Способи впливу на людей під час безпосереднього спілкування.

Обладнання: ·навчально-методичний посібник з дисципліни.

Методичні рекомендації

Спираючись на опрацьований самостійно матеріал, виконайте практичні завдання.

Завдання

1. Перекладіть словосполучення українською мовою. Складіть з будь-якими з них 5 речень у діловому стилі.

Восстановить в должности; в целях предотвращения; быть у власти; у входа; у дороги; на будущей неделе; на прошлой неделе; на общественных началах; на произвол судьбы; на протяжении двух лет; на всякий случай; приняться за работу, вовлечь в работу; в затруднении; в знак согласия.

2.Узгодьте підмет з присудком у числі.

А. Ви (прийти) дещо рано, почекайте. Ви (написати) прекрасну роботу, чи (отримати) ви позитивну відповідь?

Б. Ви дуже (потрібний) нашій комісії як консультант. Чому ви (відсутній) на лекції? Ви гарно (підготовлений) як фахівець. Диван-ліжко, (виготовлений) вашою фірмою, має великий попит серед покупців нашого магазину. Бланк-замовлення (заповнений) відповідно до інструкції. Начвідділу (запросити) до кабінету.

В. Велика кількість працівників (перебувати) у відпустці. Дуже мало творів (бути вдалим). Сім слухачів курсів достроково (скласти) іспит з історії України.

3. Поясніть, як ви розумієте ці шість способів привернути до себе іншу людину за книгою Д.Карнегі “Як здобувати друзів і справляти вплив на людей”. Наведіть приклади на їх підтвердження із свого досвіду.

Правило 1. Виявляйте щирий інтерес до інших людей.

Правило 2. Усміхайтесь!

Правило 3. Пам’ятайте, що для людини звук її імені – найсолодший і найважливіший звук людського мовлення.

Правило 4. Будьте гарним слухачем. Заохочуйте інших розповідати вам про себе.

Правило 5. Ведіть розмову в колі інтересів вашого співрозмовника.

Правило 6. Давайте людям відчути їхню значимість і робіть це щиро.

4. Як бути? Як би вчинили ви?

Ситуація 1. Ви вперше прослухали лекцію відомого вченого. Після її закінчення Ви вирішили з'ясувати деякі деталі. Як Ви звернетесь до вченого?:

Ситуація 2. Ви хочете влаштуватися на роботу, прийшли на прийом до директора фірми. Вас запросили до кабінету. Зайдіть, привітайтеся, відрекомендуйтесь. Якщо потрібно - підтримайте бесіду.

Ситуація 3. Ви недавно працюєте в установі. Встигли побачити багато недоліків, маєте свої міркування щодо їх усунення. Заходите до кабінету начальника ... (зробіть пропозиції, як усунути ці недоліки).

5. Дайте відповіді на запитання.

  1. Коли рекомендування є зайвим?

  2. Які вирази неприйнятні для рекомендування?

  3. Як рекомендують промовця?

  1. Як рекомендують гостей на офіційних прийомах (торжествах). (Для відповіді скористайтесь порадами, які знайдете у кн.: С.К.Богдан. Мовний етикет українців: традиції і сучасність. - К: Рідна мова, 1998. - С. 175-186 та Емілії Поуст. Американський етикет. - Київ-Тернопіль, 1991. - С. 7-19, 28-29).

6.Що неетичного є у використанні деяких мовних формул знайомства?

Ситуація 1.

  • Як Ваше ім’я?

  • А по батькові?

  • А як Ваше прізвище?

  • Запишіть, будь ласка, в анкеті своє прізвище, ім’я, по батькові та інші дані.

Ситуація 2. У вашому кабінеті відвідувачка. Ви голосно звертаєтесь до колеги:

  • Пробачте, хто ця красива дівчина?

  • Це Оксана.

  • Хто вона?

  • Інженер фірми «Кармен».

  • А хто це поруч неї?

  • Це її колега, Василь.

  • Він теж із цієї ж фірми?

  • Ні, він із іншої.

7.Відредагуйте речення, визначте характер мовних помилок.

А. 1. Багато пропозицій подали працівники цеху №3. Реалізація їх допоможе зменшити вартість будівельно-монтажних робіт. 2. Майстри охоче допомагають молоді, готуючи з них достойну зміну. 3. Перетворився у розсадник бур’янів парк відпочинку робітників та службовців, які досягають уже півтора метра висоти. 4. Направляється тов. Жовнір для проходження медичної комісії, яка буде працювати вихователем. 5. Заготскот приймає свиней від індивідуальних здавачів, які мають вищу і середню вгодованість. 6. Наш прораб молодий, але встиг проявити себе на ремонті печей, мобілізував юнаків і дівчат, щоб швидше здати їх в експлуатацію. 7. Я відчинив двері своєї хати і був збитий з ніг сильнющим ударом. Коли опам’ятався, то побачив перед очима боксерську рукавицю на руці моєї жінки, що її сховав був на горищі ще в молодості. 8. Уже підготовлено в основному списки громадян, які підлягають паспортизації. Частина з них уже проходить останню стадію доробки.

Б. 1. По Коцюбинського 5 продається диван. Питать Захарченка, він ще не старий і на поролоні. 2. Шановні батьки! Цього року новорічні подарунки буде вручати Дід Мороз. Подарунки дістануть діти, батьки яких здадуть їх в Будинок культури. Адміністрація. 3. Увага! Хто бажає придбати помідори, цибулю, прохаємо записатись, зазначивши свою вагу. 4. Всім сотрудницям, які поміняли (у зв’язку з браком) свої прізвища на мужей, мають замінити їх у відділі кадрів протягом місяця. 5. Собак власників, які будуть бігать по вулиці без намордників, буде відловлено і знищено. 6. За неправильні дії касира автостанції просимо вибачення, які надалі повторюватися не будуть. 7 . Групою народного контролю відкрито чимало недоліків у роботі вузла зв’язку, чим самим нанесено матеріальних збитків державі майже на 5 тис. гривень.