Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Pablik_rileyshnz_Konspekt_lektsy_2009.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
759.81 Кб
Скачать

Кодекси правил професійної поведінки

Значущість кодексів правил професійної поведінки і міжнародні кодекси правил поведінки.

Кодекс правил професійної поведінки представляє велику цінність тільки за тієї умови, якщо він забезпечує ефективне регулювання поведінки фахівців-професіоналів в своїй області.

У міжнародній практиці паблік рилейшнз є свої кодекси правил професійної поведінки. Як приклад можна привести знаменитий Афінський кодекс Міжнародної асоціації паблік рилейшнз (Code of Athens of the Internatiol Public Relations Association), прийнятий в Афінах в 1965 р. і модифікований в 1968 р. в Тегерані. Акцент в цьому кодексі робиться на правах людини. IPRA має членів в 70 країнах світу. У Афінського кодексу є як сильні, так і слабкі країни. Його положення сформульовані блискуче і не можуть бути підвернуті якому-небудь сумніву, але, на жаль, виконання багатьох принципів цього Кодексу контролювати неможливо.

На відміну від кодексу IPRA, кодекс правил практичної діяльності, розроблений Британським інститутом паблік рилейшнз (Code of Pratice of the British Institute of Public Relations), є цілком робочим документом, який створений для того, щоб надавати допомогу в практичній PR-роботі. Коли людина стає членом цього Інституту, він приймає на себе відповідальність дотримуватися прийнятої в нім системи правил поведінки.

Подібний кодекс правил поведінки є і у Асоціації консультантів по паблік рилейшнз (Public Relations Consultans Association – PRCA). На відміну від кодексу IPR, який відноситься до окремих людей, його кодекс охоплює сферу регулювання відносин між її членами (консалтинговими агентствами і корпораціями).

В українській практиці паблік рилейшнз також є свої кодекси правил, наприклад, кодекс правил Української Асоціації зі зв´язків з громадськістю.

Українську Асоціацію зі зв’язків з громадськістю (UAPR) засновано лідерами вітчизняної PR-індустрії у відповідь на низькі стандарти роботи в галузі зв’язків з громадськістю та поширення практики платної журналістики.

З 2005 року Українська Асоціація зі зв’язків з громадськістю діє як Міжнародна громадська організація. На сьогоднішній день Асоціація представляє Україну в Міжнародній Організації Консультантів в Галузі Комунікацій (ICCO).

Вагомим кроком UAPR стало прийняття у 2005 році Кодексу Професійної Етики UAPR, що відповідає найвищим стандартам міжнародної PR-індустрії, розроблених на Римській та Стокгольмській конвенціях.

Кодекс UAPR зобов’язує усіх, хто його підписує, відповідати професійним стандартам, які виключають практику платної журналістики, замінюючи останню на міжнародний стандарт інформативної реклами. Це дозволяє суспільству відчути різницю між чесною думкою професійного PR-фахівцята прихованим рекламним матеріалом, який намагаються видавати заPR. Кодекс включає 50 положень, які стосуються професійної діяльності, комісійних виплат, поведінки по відношенню до клієнтів та працівників, а також проблеми дискримінації.

Питання для самоконтролю

  1. Як боротися за увагу громадськості?

  2. Опишіть процес комунікації та його елементи.

  3. Які існують прийоми впливу на громадську думку?

  4. Чи актуальне питання етики паблік рилейшнз для вітчизняних підприємств?

Бібліографічний список: [1-8]