Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Pablik_rileyshnz_Konspekt_lektsy_2009.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
759.81 Кб
Скачать

Основні ролі паблік рилейшнз:

Консервативна роль виявляється в підтримці історичної системи, захисті інтересів тих, хто має гроші та владу. Її позитивна сторона – маніпулятивний вплив на соціальне середовище на користь організації та її власників будь-якими засобами. І.Яковлєв пише, що “ця роль характерна хижацькому капіталізму та тоталітаризму. У першому випадку працівники Паблік рилейшнз займаються переважно агітацією та пропагандою на користь капіталу, у другому – на користь пануючої партії”.

Радикальна роль пов’язана з реформаторською діяльністю працівників Паблік рилейшнз, які забезпечують реформи та зміни, соціальний розвиток та вдосконалення системи, її перехід у новий стан.

Ідеалістична (ідеальна, партнерська) може бути реалізована на високому рівні зрілості організації та громадськості. Виконуючи її, система зв’язків з громадськістю стає “механізмом” взаємодії організації та громадськості на основі взаємозалежності та партнерства.

Прагматична роль Паблік рилейшнз полягає в тому, щоб мати одну позицію практичної користі і для організації, і для клієнта і для себе особисто. Це позиція егоїзму, який може бути розумним, проте на першому місці завжди стоїть користь. У той же час, навряд чи можна думати, що виконуючи таку роль, спеціалісти Паблік рилейшнз можуть звільняти себе від моральних норм та соціальної відповідальності.

Можна виділити кілька аспектів її значущості:

  • підвищення рівня інформативності суспільства з усіма наслідками, що випливають із цього.

  • сприяння налагодженню різноманітних та багатогранних зв’язків між різними соціальними суб’єктами, що сприяє зміцненню та стабільності суспільства.

  • забезпечення вищого рівня довіри та взаєморозуміння між організаційними структурами та громадськістю;

  • підвищення відповідальності організацій та захищеності громадськості.

  • праця на майбутнє

  • готує громадську думку в цілому і кожного окремого громадянина до розуміння того, у чому його намагаються переконати спеціалісти з паблік рилейшнз.

  1. Вимоги до особистих якостей фахівця з паблік рилейшнз.

Особисті якостей фахівця з паблік рилейшнз.

  1. Здатність ладнати зі всіма людьми – розуміння, терпимість до людей без загравання з ними. Успішний діалог і зміцнення комунікації можуть відбутися при повній відвертості комунікатора перед аудиторією, при чіткому роз'ясненні ним своїх цілей і завдань.

  2. Можливо і виникнення конфліктних ситуацій, що недивно в умовах діалогу з неоднорідною аудиторією. Тому PR-фахівець повинен володіти ще і конфліктологічною компетентністю.

  3. Здібність до комунікації – уміння пояснюватися в письмовому і усному вигляді, а також за допомогою такого візуального засобу, як фотографія.

  4. Інформаційна компетентність –Знання про юридичну, фізичну, поведінкову, психологічну сторонах процесу передачі інформації. Їх відсутність у комунікатора може привести до передачі слабо структурованій інформації, здатне внести сум'яття до свідомості людей.

  5. Здібність до організації – вимагає терплячого планування.

  6. Особиста цілісність, як в професійній, так і приватному життю.

  7. Уява – здібність до творчості

  8. Здібність до пошуку – наявність готового доступу до інформації. Від PR-фахівця часто чекають прорікання.

  9. Здібність до досліджень і аналізу результатів PR-кампанії.

Властивості професії піарника:

  • уміння вбирати в себе всю інформацію, що трапляється на шляху;

  • швидкість, точність чіткий контроль дій;

  • енергійність і стійкість здатність працювати довгими годинами без перерви, залишатися у формі і зберігати на обличчі усмішку;

  • уміння розташовувати до себе людей – від керівництва до самого рядового працівника в компанії;

  • обережно давати поради керівництву, розуміти і аналізувати інформацію що йде від менеджерів нижньої ланки.

Що входить в роботу PR-спеціаліста

Діяльність людини, зайнятої у сфері Паблік рилейшнз, охоплює наступні обов'язки:

- планування програми дій, аналіз проблем і можливостей, визначення цілей, рекомендації і планування дій, оцінка результатів. При цьому необхідно враховувати тонкощі управління (менеджменту) і інтереси клієнтів.

- писання і редактура. З тих пір, як робота по зв'язках з громадськістю залучає до своєї діяльності величезну кількість людей, найбільш часто використовуваними у пресі словами і виразами стали: "акціонер повідомляє", "щорічні повідомлення", "прес-реліз", "офіційні джерела", "стаття", "мова" (спіч), "буклети", "інформаційні листи".

- взаємини з мас-медіа - налагодження і підтримка встановлених контактів із ЗМІ. Це відноситися як до регіональних, так і до національних видань, що розповсюджуються на великій території. Те ж саме можна сказати про радіо і телебачення. І, поза сумнівом, будь-яке задіяне ЗМІ повинне відповідати інтересам журналіста.

- корпоративне ототожнення – розробка і підтримка ініціалізації організації через її загальну рекламу, представлення імені компанії і її репутацію. Це повинно бути первинними, ніж, чим виробництво продукції.

- розмови – спілкування з різними групами людей і окремими їх представниками, зокрема на презентаціях і різних мітингах.

- продукція – брошури, звіти, фільми і мультимедійні програми – все це важливі засоби зв'язку. Географічне розташування студії або лабораторії також має значення. Необхідне пристойне знання сучасних технологій для забезпечення хорошого управління.

- організація і відвідини спеціальних подій – прес-конференції, виставки, дні "відкритих дверей", змагання, святкові програми нагородження переможців – все це привертає увагу специфічних зацікавлених груп людей.

- дослідження і оцінка – насамперед PR-спеціаліст повинен зібрати інформацію, причому факти, і проаналізувати її. Оцінка повинна бути винесена на предмет тривалості PR-програми, також різні вимірювання використовуються для визначення майбутньої стратегії.

  1. Переваги та недоліки паблік рилейшнз.