Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / Фінансовий ринок Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Бібліографічний список:

4, 5, 8, 10, 19 – 21, 25 -28, 31, 34,- 36, 42, 46 – 52.

Змістовий модуль 3. Класифікація фінансових ринків

Семінарське заняття № 5

Тема 6. Фондовий ринок

Мета заняття

  • поглибити, узагальнити та систематизувати знання студентів про розвиток фондового ринку і значення ринку цінних паперів у процесі і накопичення капіталу.

План заняття

1.Основи функціонування фондового ринку в Україні.

2.Фондові ринки та фондові біржі світу.

3.Основні фінансові інструменти. Поняття, види та права утримувачів.

Методичні рекомендації до семінарського заняття

Готуючись до обговорення питань семінару, необхідно зрозуміти, що фондовий ринок є системою економічних та правових відносин, пов’язаних із випуском та обігом цінних паперів. Ефективне функціонування фондового ринку в багатьох країнах забезпечує ефективне використання вільних фінансових ресурсів та стійкі темпи зростання економіки цих країн.

Насамперед студенти повинні запам’ятати, що фондовий ринок є сегментом фінансового ринку, а тому підлягає класифікації за такими самими ознаками. Далі слід засвоїти основні поняття щодо фондового ринку (суб’єкти, об’єкти, інструменти, функції) та сутність цих понять. Необхідно також

з’ясувати історію розвитку фондового ринку і передумови виникнення та розвиток ринку цінних паперів в Україні, які чинники впливають на цей розвиток, а також значення фондових ринків у різних країнах Європи.

Слідуючий етап - це інфраструктура фондового ринку. Щодо цього питання необхідно пам’ятати, що інфраструктуру фондового ринку утворюють інститути, які забезпечують функціонування ринку, створюють необхідні умови для обігу цінних паперів на біржовому чи позабіржовому ринках, сприяють укладанню угод щодо цінних паперів між учасниками ринку. Студентам потрібно з’ясувати які конкретно інститути утворюють інфраструктуру фондового ринку, які функції вони виконують на ринку.

Щодо фондових ринків та фондових бірж, то тут необхідно розглянути діяльність основних бірж світу, їх характерні риси, час виникнення.

Засвоївши суть питань семінару студенти повинні пояснити передумови виникнення фондового ринку; необхідність розвитку ринку цінних паперів в Україні на початку 90-х років; визначити поняття „фондовий ринок”, „об’єкти” та „суб’єкти” фондового ринку України, усвідомити специфіку і характерні риси діяльності основних бірж світу та Української фондової біржі, а також складові інфраструктури фондового ринку та значення ринку цінних паперів у процесі накопичення капіталу.

Готуючись до обговорення третього питання студенти повинні зрозуміти, що існують різні види фондових цінностей: цінні папери з фіксованим доходом(облігації), акції (свідчать про участь у капіталі), а також їхні змішані форми.

Цінні папери, будучи реальним капіталом, на мають ніякої реальної вартості, їхня ціна чи курс визначається відповідно до доходів у вигляді дивідендів по акціях чи відсотках по облігаціях, а також від позичкового відсотка. Біржовий курс цінних паперів потерпає коливання й у кожен момент залежить від співвідношення між пропозицією цих паперів і попитом на них.

Необхідно детально охарактеризувати види цінних паперів їх основні властивості та відмінності, права їх утримувачів.