Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8 СЕМЕСТР / Фінансовий ринок Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

Практичні завдання

Задача 1.

Підприємство взяло кредит у 100 млн. грн. на 2 роки під 15% річних і по закінченню строку кредиту повинно повернути його з відсотками. Скільки повинно заплатити підприємство? Відсотки прості.

Задача 2.

Фірма взяла кредит у сумі 300 млн. грн. на один рік під 6% річних. Визначити суму кредиту яку повинна повернути фірма.

Задача 3.

Молода сім’я одержала від банку позичку на будівництво житла у сумі 60 тис. грн. на три роки під просту процентну ставку 16 % річних. Визначити суму кредиту, яку необхідно повернути і суму процентів за кредит.

Задача 4.

Банк видав кредит у сумі 500 тис. грн. на три квартали під просту процентну ставку, яка у першому кварталі склала 40% річних, а в кожному наступному збільшувалась на 10 процентних пунктів. Визначити суму яку потрібно сплатити і суму відсотків.

Задача 5.

Банк видав довгостроковий кредит у сумі 5 млн. грн. на п’ять років за річною ставкою складних процентів 80% річних. Кредит повинен бути погашений одним платежем основної суми боргу та процентів у кінці строку. Визначити суму, яку необхідно сплатити банку і суму одержаних відсотків.

Задача 6.

Залишок на рахунках “кредити, надані банком” на 01.04.2009 р. становив 4,5 млн. грн., на 01.07.2009 р. – 8,7 млн. грн. Процентні доходи банку від надання кредитів за квартал – 1,24 млн. грн. Визначити середню дохідність кредитних операцій за квартал.

Задача 7.

Протягом п’яти місяців з 01.05.2009 р. по 01.10.2009 р. на депозитний рахунок щомісяця вносились кошти в сумі 1200 грн. Процентна ставка протягом перших 56 днів становила 25%, протягом наступних 45 днів – 22,5% і останніх 52 днів – 20% річних. Обчислити суму нарахованих за 5 місяців процентів, якщо банком нараховується по вкладу проста ставка процентів і нарощену суму по вкладу, якщо банком нараховується складна ставка процентів.

Контрольні завдання

Задача 1.

Депозит у сумі 5 млн. грн. внесено в банк на 3 роки. Визначити суму нарахованих процентів при простій і складній ставках процентів, що дорівнюють 80% річних.

Задача 2.

На депозитний рахунок з нарахуванням складних процентів за ставкою 75% річних будуть щорічно вноситись суми 500 тис. грн.

Визначити суму процентів, яку отримає власник рахунку, якщо суми будуть вноситися в кінці і, якщо суми будуть вноситися на початку року на протязі 5 років.

Задача 3.

Між двома капіталами різниця в 3000 грн. Капітал більшого розміру покладено на депозит терміном на 6 місяців при ставці 5%, а капітал меншого розміру – на 3 місяці із ставкою 6%. Процентний платіж за перший капітал дорівнює подвійному процентному платежу за другий капітал. Знайти початкову та завершену вартість кожного капіталу. Яка величина прибутку була отримана в результаті операції.

Задача 4.

Вексель на суму 10 000 грн. обліковується банком за півроку до терміну його погашення. Облікова ставка банку дорівнює 7% річних. Визначити суму, сплачену банком власнику векселя, та суму дисконту банку.

Задача 5.

Визначити дохідність для банку операції по обліку векселя, наведеної в задачі 5.

Задача 6.

На депозитний вклад внесено 500 грн. Визначити нарощену протягом року суму, якщо нараховується складна ставка процентів, проценти

нараховуються раз на квартал. Процентна ставка за 1-4 квартали: К1=18% річних, К2=17,5%; К3= 17,9%; К4=18,3% річних.

Тести

  1. Дохідність депозитних операцій залежить:

а) від суми вкладених коштів;

б) способу нарахування процентів;

в) частоти нарахування процентів;

г) усі відповіді правильні;

д) правильної відповіді немає.

  1. Для визначення дохідності кредитних операцій, що здійснюються комерційними банками, використовують показник середньої дохідності всіх кредитних операцій за деякий період t:

а) так;

б) ні.

  1. Схеми погашення кредиту:

а) погашення однаковими чи різними частками;

б) погашення одним платежем основної суми боргу та процентів;

в) усі відповіді правильні;

г) правильної відповіді немає.

  1. Нарощена сума по вкладу визначається сумою:

а) ;

б) ;

в) .

  1. Загальна сума процентів, сплачених за весь період кредитування визначають за формулою:

а) ;

б) ;

в) усі відповіді правильні;

г) правильної відповіді немає.